donderdag 15 april 2021

Het zilveren goud: april 1996 deel II


We gaan het volgende week nog druk krijgen met de 'Singles round-up' en vandaar dat ik bewust een berichtje 'smokkel'. Ik loop nog altijd een bericht achter, maar dat kan in de volgende twee weken goed van pas komen. Ten eerste heb ik negentien besteld via Rarenorthernsoul, maar niet op de gebruikelijke manier. Ze runnen hun handel met een andere gebruikersnaam op Discogs. Eerst is het een vrij recente heruitgave welke mijn belangstelling heeft. Ik besluit de rest van de Discogs-handel eens te bekijken met een focus op de 'cheapies'. En wat blijkt? Dat heette vroeger Buydiscorecords. Platen met een manco, grote hits en andere plaatjes die nét niet 'rare' of 'Northern' soul zijn, maar wel erg leuk. De prijzen liggen rond een pond per stuk en, ja, dan kan er veel. Verder ben ik vanmorgen de overige singles-handel van Bula Bula door gegaan en heb daar eveneens twintig singles gevonden. Het gaat binnenkort Engelse persingen regenen in Uffelte! Dankzij de 'Singles round-up' en een lijstje op de computer hou ik anno 2021 weer goed bij wanneer ik bepaalde platen heb gekocht, anders dan in april 1996. Dan moet ik een kwart eeuw later lopen gokken en gissen, hoewel de grote gemene deler van de single is dat ze eens in de jaren negentig op een fancy fair in Sneek zijn gekocht. Vandaag met maar liefst acht singles!

Ik probeer het op te zoeken op het internet, maar helaas... deze informatie is niet bewaard voor het nageslacht. Ik hoef het eigenlijk ook niet op te zoeken, want ik ben vrij zeker hierover. Vorige week zijn we met de Solex naar Nieuwehorne gegaan voor een toertocht. Ik weet alleen niet of 'Made In Holland' nu de week ervoor of erna is. Er staat mij in ieder geval niets bij van een toertocht voor de Solexen, hoewel we wel met een delegatie van de club zijn vertegenwoordigd. Dit omdat Solex-importeur Stokvis ook zelf Solexen assembleert, maar meest waarschijnlijk omdat de aanwezigheid van de Solex-club goed is voor de gezelligheidsfactor. Verder staat de dag in het teken van auto's , motoren, bromfietsen en ander gemotoriseerd verkeer dat in Nederland is geproduceerd. Je hebt dan Daf's tot je er scheel van ziet, massa's Berini's en buikschuivers van Batavus en Union. En ook nog de hele exclusieve Nederlandse auto's. Zo ga ik even zoeken op Google en verdrink zowat in de nostalgie. Ik meende eens te hebben begrepen dat de auto niet meer bestaat, maar niets is minder waar.

Ik schat dat het de laatste keer is geweest dat ik de Kielstra in actie heb gezien. In 1953 begint garagehouder Kielstra uit Drachten met een bouw van een auto voor een lokale huisarts. Vierwielaangedreven maar tegelijk elegant en een cabriolet. De auto wordt in 1957 op kenteken gezet. Nadat de dokter klaar is met de auto komt die weer in bezit van de garagehouder die een paar kleine veranderingen door voert, maar het blijft bij deze ene cabriolet. Kielstra vervaardigt nog wel een ambulance maar helaas is deze na verloop van tijd gesloopt. In de jaren negentig doet de zoon van Kielstra eveneens van zich spreken en ik geloof dat zijn eerste model wel eens het debuut kan hebben gehad bij deze 'Made In Holland'-meeting. Het blijkt dat Harry nog altijd volop actief is met de auto's en sinds een paar jaar eigenhandig Aston Martin Lagonda's verbouwt. Het eerste model doet vooral erg veel denken aan het eerste type Mazda RX-7, hoewel het allemaal zelf is gebouwd en alleen enkele onderdelen zijn geleend van bestaande auto's. Kielstra is dus nog altijd actief in de autowereld en is tevens de trotse eigenaar van de unieke Kielstra van zijn vader.

Als ik terug kom van de bijeenkomst in Workum ga ik aan in Sneek. Het is warm weer en ik lust wel een pilsje. Ik weet niet of ik hiervoor al bij dit café ben geweest, maar ik reken het tot de eerste keer in The Scrum. Een kroeg welke in 1996-1997 bijna een tweede huiskamer zal worden. In ieder geval het vaste uitstapje vanaf Het Bolwerk als het concert is afgelopen. Het is onbedoeld een 'petrolhead'-aflevering geworden van 'Het zilveren goud' waar ik aanvankelijk wilde schrijven over dit café. Dat houden jullie zeker nog tegoed!

2458 Kili Watch-The Candy Kids (NL, Fontana, 1961)
2459 Il Ragazzo Della Via Gluck-Adriano Celentano (Italië, Clan, 1966)
2460 Jungle Fever-The Chakachas (NL, Polydor, 1972)
2461 Hippe Mamma Hé-Confetti Combo (NL, Philips, 1969)
2462 Jimmy-Boudewijn De Groot (NL, Decca, 1973)
2463 Those Were The Days-Mary Hopkin (NL, Amro Zilvervloot, 1968, re: 1983)
2464 Seasons In The Sun-Terry Jacks (NL, Bell, 1973)
2465 Sollicitere-Janse Bagge Bend (NL, Sky, 1982)

Waarom acht in plaats van de gebruikelijke zes? Ik heb aanvankelijk Long John Baldry en Bruce Forsyth over het hoofd gezien en ben meteen gaan tellen met de fancy fair-aanwinsten. Ik had al 24 klaar staan voor april toen de andere twee werden toegevoegd. Nu zou ik twee van april kunnen doorschuiven naar een andere maand, maar ach... dat is ook allemaal werk om niks. Vandaar dat jullie vandaag acht singles hebben, zodat ik de komende twee weken weer steeds zes kan doen. Het nummer van Adriano Celentano zal in 1967 bekend worden als 'Tar And Cement' dankzij Joe Dolan. Chakachas heeft ooit nog eens in de Blauwe Bak gestaan, vooral in de tijd dat ik nog geregeld kroegoptredens doe. Confetti Combo is een Nederlandse hertaling van 'Yama Yama Hey' van de Belg Ferre Grignard. Boudewijn De Groot en Terry Jacks heb ik aanvankelijk met labelhoesjes. Terry Jacks moet ik een keer hebben vervangen, van Boudewijn staat me iets bij dat ik de lege hoes ergens heb gevonden. De Amro-bank heeft in 1983 een reclame welke vrolijk terugblikt op de tijd van toen en deze maxi-single is een logisch vervolg. Naast Mary Hopkin bevat het 'Israelites' van Desmond Dekker, 'Bend Me Shape Me' van American Breed en 'My Special Prayer' van Percy Sledge. Janse Bagge Bend is een stukje jeugdsentiment. De plaat is in 1982 een grote hit in huize Louwsma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten