dinsdag 6 april 2021

Week Spot: The Friends Of Distinction


Afgelopen zaterdag zijn er veel echtparen getrouwd in Las Vegas. Omdat daar de maand vóór de dag wordt genoemd is het 4-3-21, de derde van de vierde maand. Wellicht zou ik de ruimte voor dit bericht ook beter voor grof geld kunnen verkopen want dit is nummer 4040. Enfin, ik zal voor de invulling zorgen en gezien het dinsdag is, moet dat de nieuwe Week Spot opleveren. Het is tijdens de uitzending van afgelopen zaterdag dat ik drie platen hoor die erom schreeuwen om Week Spot te worden. Bij The Friends Of Distinction heb ik dat gevoel al langer, maar er is immers nog één single van de groep waar ik nog naar zoek. Sinds zaterdag ben ik 'om' en heb besloten om het deze week de Week Spot te maken. De eer valt deze week te beurt aan 'Time Waits For No One' van The Friends Of Distinction uit 1970.

Ik moet gewoon nog eens gaan omkijken naar de plaat want ik vermoed dat die per honderdtallen verkrijgbaar is. Op ene of andere manier gaat eerst de aandacht uit naar een Engelse persing en die wil maar niet op mijn spoor komen. Ook ben ik de Amerikaanse nooit eens tegengekomen. Om nog maar te zwijgen over een Europese persing. Wel haal ik 'Love Or Let Me Be Lonely' in 2016 van de platenbeurs in Zwolle. De plaat slaat over en dat maakt dat het nooit verder komt dan de reserve-Blauwe Bak. In 2018 krijg ik 'Check It Out' in de koffers dankzij de 'soul pack'. Het verhaal begint voor mij in 2012 als de 'Northern Soul Jukebox' mij dagelijks voorziet van muzikale vitamines tijdens fiets- en wandeltochten. Het bevat slechts één nummer van The Friends Of Distinction en dat is meteen een opvallende. Ik heb 'Grazing In The Grass' van Hugh Masekela al sinds 1997 in de collectie en de plaat staat in de reserve-Blauwe Bak. De gezongen versie van The Friends klinkt 'leuk' op de mp3-speler en toch ben ik niet altijd even enthousiast. De groep lijdt voor mij aan hetzelfde probleem als The 5th Dimension: Goed bekeken is het pure pop. Van The 5th Dimension stop ik op een gegeven ogenblik met platen kopen, maar bij The Friends Of Distinction valt nog wel meer te ontdekken. Nu is daar 'Time Waits For No One', een popnummer uit de pen van Neil Sedaka, maar nét goed genoeg voor de Blauwe Bak. Overigens moet ik benadrukken dat ik de Amerikaanse demo heb met de gele labels, maar ter illustratie vind ik het Duitse fotohoesje wel passend.

The 5th Dimension en The Friends Of Distinction hebben méér gemeen dan alleen mijn behandeling van de twee groepen ten opzichte van de Blauwe Bak. Floyd Butler en Harry Elston zijn vóór The Friends lid van de zanggroep The Hi-Fi's. Marilyn McCoo en Lamont McLemore zijn twee andere leden van The Hi-Fi's en zijn even later betrokken bij de oprichting van The 5th Dimension. Butler en Elston nemen zangeressen Jessica Cleaves en Barbara Jean Love aan en zetten The Friends Of Distinction op poten. De groep wordt ontdekt door American Football-speler Jim Brown die op zijn beurt ook Earth, Wind & Fire zal aandragen bij een platenmaatschappij. The Friends Of Distinction komt onder contract bij RCA.

Een paar maanden eerder heeft Hugh Masekela een nummer 1-hit op de Billboard met 'Grazing In The Grass'. De Zuid-Afrikaanse trompettist Masekela hoort de basis voor 'Grazing' tijdens een bezoek aan Zambia, een volksliedje dat met een koebel begint. Als hij drie minuten tekort heeft voor zijn debuutelpee bedenkt zanger en acteur Philemon Hou ter plekke een melodie en dat mondt uit in de instrumentale hit 'Grazing In The Grass'. Harry Elston voorziet het instrumentale nummer in 1969 van een tekst en dat levert de groep meteen haar grootste hit op. De nummer 1 is te hoog gegrepen, maar het blijft wel maanden in de top tien in Amerika. In 1970 brengt 'Love Or Let Me Be Lonely' het eveneens tot deze hoogten, maar daarna verdwijnt de groep iets naar de achtergrond. Het succes van 'Grazing In The Grass' blijkt niet te evenaren.

Barbara Jean Love is op een gegeven ogenblik zwanger en ze wordt tijdelijk vervangen door Charlene Gibson. Toch zal ze na de bevalling weer gewoon deel uitmaken van de groep. Na 1971 is het definitief voorbij met de verkoopsuccessen. Wel blijft de groep met regelmaat optreden en werkt in 1974 mee aan de soundtrack van de actiefilm 'Honey Baby, Honey Baby'. In 1975 maakt de groep nog één album en dan gaat de stekker eruit. Cleaves verdient nog enige jaren haar brood als zangeres van Earth, Wind & Fire. In 1990 zijn Elston en Butler vastberaden om The Friends nieuw leven in te blazen als de laatste op 29 april een hartaanval krijgt en overlijdt. Elston heeft het plan doorgezet en heeft een nieuwe Friends Of Distinction uit de grond gestampt. Daarmee treedt hij nog jaren op tijdens revival-feesten. Jessica Cleaves is ons op 2 mei 2014 ontvallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten