vrijdag 27 januari 2017

Week Spot kwartet: week 4



Het lijkt erop als ik een bericht ga 'sparen' voor dinsdag zodat ik gewoon de Week Spot nog in deze maand kan houden. Bovendien doe ik dinsdag de 'Eindstreep' voor wat het waard is. Tot nu toe zijn het immers slechts tien singles en dat zou zomaar eens een tendens kunnen worden. 2017 is beduidend 'rustiger aan' dan voorgaande jaren en bovendien 'spaar' ik ook alweer een fraai pakketje in Engeland dat ooit ook eens bekostigd zal moeten worden. Afijn, mij hoor je niet klagen! Het betekent dat ik de afgelopen jaren een fraaie muziekcollectie heb opgebouwd welke mij nu even door een zwaardere tijd heen trekt en ook zijn er plaatjes die ik nog steeds moet 'ontdekken'. Vandaag het 'Week Spot kwartet' dat is blijven liggen van gisteren. De op-een-na-laatste want na volgende week is het balletje rond voor wat betreft de Week Spot's. Ze hebben dan allemaal nog één keer de aandacht gehad. Vandaag het kwartetje singles van week 4 uit de vorige vier jaar.

2013: Little Miss Soul-The Lovettes
'Ons ben zuunig'? Dat kan ik niet over mezelf zeggen in 2012. Als een kip zonder kop stort ik mij in de wereld die Northern Soul heet en doe niet al te vaak gedegen huiswerk bij de aanschaf van een plaat. Neem nou deze witte demo van 'Little Miss Soul' van The Lovettes. Een hele echte 'nepperd' die desondanks redelijk gewild is in dj-kringen. Wat krijg je ervoor terug? Een cassette-opname van een plaatje dat bij de buren wordt gedraaid, vermoedelijk door een openstaand zolderraam. Het is alleen maar 'hoog' en klinkt afschuwelijk. Een bootleg-prijs? Niet bepaald! Sterker nog: Dezelfde dealer heeft een origineel voor slechts tien pond meer en eigenlijk had ik daar moeten doorbijten. Ik zit nu ruim vier jaar opgezadeld met een erg fijn liedje op ronduit bedroevend vinyl. Dat moest natuurlijk nog wel even Week Spot worden, maar verder is de plaat niet tot nauwelijks meer aan bod gekomen. Erg jammer!

2014: I Should Have Treated You Right-Barbara Greene
'Nepperds' zijn niet altijd minder dan het origineel. Hier hebben we overigens te maken met een single die al opnieuw werd geperst toen nog niemand van Northern Soul had gehoord. Gewoon een tweede kans voor een leuk plaatje dat erg minimaal had verkocht in de jaren ervoor. De platenmaatschappij krijgt gelijk want in 1968, vier jaar na het origineel, bereikt 'I Should Have Treated You Right' van Barbara Green de Billboard. Typefoutje? Een erg vreemd geval. 'Onze' Barbara Greene heet eigenlijk Barbara Green en wordt zonder 'e' gepresenteerd op de eerste persing. In 1968 heet ze opeens Greene en dat maakt het weer verwarrend dankzij een andere zangeres met die naam. 'I Should Have Treated You Right' is Barbara's kwartier van beroemd zijn, het enthousiast begeleidend zanggroepje heeft een glansrijke carrière voor de boeg. Dat is het gezelschap The O'Jays.

2015: Too Much Love Making-Gloria Scott
In 2015 gaat niet alleen de deur wagenwijd open voor gospel, maar ook voor 'seventies soul'. Natuurlijk heb ik het dan vaak over originele singles, maar besef me ook dat hier enig gereedschap bij hoort. Een originele 'Too Much Love Making' op single is toch wel een rariteit en mag het nodige kosten. De stevige Engelse Go Ahead-persing mét een fotohoesje is een fraai alternatief. Ik heb al een paar singles op het Go Ahead-label en deze van Gloria Scott is me vóór januari 2015 niet onbekend, maar toch heeft het me nooit zo aangesproken als op dat moment. Nu 'past' het ineens in de hobby waar de fraaie Barry White-productie jaren daarvoor een té schril contrast vormde met de Northern Soul-stampers.

2016: Baby I Love You-Benny Johnson
Aan de ene kant voelt het aan als iets van gisteren, maar tegelijk ook lichtjaren geleden. Waar was ik een jaar geleden? Ik woon op dat moment nog in Nijeveen en dat maakt dat het als lang geleden voelt. De drukke dagen in de post in Zwartewaterland voelt als dat het gisteren is geweest. Dit ga ik zeker missen aan het 'Week Spot kwartet', wellicht dat ik nog iets kan doen met de Week Spot van een jaar ervoor? Om dat bijzondere 2016 nog eens in de schijnwerpers te zetten? Ach, ik heb nog twee weken om iets nieuws te bedenken. Hoe meer 'seventies' en soulvol wil je het hebben dan dit 'Baby I Love You' van Benny Johnson? Het is geen kwestie van 'willen', het is eerder eentje van aan kunnen. Een plaat waar ik nu al naar uit kijk om hem morgenmiddag te mogen draaien. Het 'Week Spot kwartet' mag dan bijna zijn afgelopen, de 'Week Spot Carousel' is al drie jaar een traditie in 'Do The 45'. Tussen drie en vijf 'onze tijd' draai ik de Week Spot-singles uit deze week van 2014, 2015 en 2016 op Wolfman Radio. Wellicht dat ik ook nog een plekje kan vinden voor The Lovettes, een beetje sneu als die een jaar geleden haar laatste optreden heeft gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten