maandag 30 januari 2017

(Kn)uffelt(j)e: zondag 29 januari



Een beetje stom van me. Ik heb gistermiddag wel mijn fotocamera meegenomen, maar geen plaatjes geschoten. Toen wilde ik vannacht een foto maken van 'Uffelte by night', maar deze foto zou eveneens geschikt zijn voor een prijsvraag: 'Wat moet dit voorstellen?'. Morgen is de laatste van januari en ik zal met vier berichten moeten komen en dus zoek ik even op Google. Eigenlijk zoek ik naar een hele andere locatie, maar kom dan opeens uit bij deze prent. Genomen in de zomer van 2006 met uiterst rechts nog het staartje van 'onze' boerderij. Omdat ik vast niet de enige ben die wel behoefte heeft aan wat zonlicht en hogere temperaturen, denk ik dat dit plaatje goed past bij het '(Kn)uffelt(j)e' van vandaag. Voor de goede orde: Dit is niet de boerderij waar ik residentie hou. Het zijn de buren, maar eveneens één van de drie boerderijen welke in de jaren zeventig is verbouwd tot woningen.

Gistermiddag had ik met W. afgesproken voor een wandeling op de Woldberg. Niet bepaald de achtertuin, maar toch een reden om de camera mee te nemen. Ik heb tijdens de korte wandeling er niet meer aan gedacht en bovendien is het bos nogal troosteloos in januari. Onderweg naar Uffelte heb ik nog wel even het idee gehad, maar het leek me toen teveel moeite om de fiets stil te zetten en de camera uit de tas te halen. Blijkt het ding in mijn jaszak te zitten. Nog flink geluk gehad want ik ben ooit een pakje shag kwijtgeraakt dankzij de gladde jaszak zonder rits of knoop. We maken de afspraak op zaterdagavond en dan ben ik al van plan om zondagmiddag te gaan fietsen. Nu is het alleen geen kilometers vreten geworden, hoewel ik niet tweemaal de kortste route ben gegaan. De heenweg heb ik zelfs een 'nieuw' paadje uitgeprobeerd. Het Eeserwoldpad bestaat een jaar of twee op zijn meest en ik ben het nog nooit gefietst. Leuk paadje! Zelfs nog redelijk snel en direct. Voor als we eens iets minder haast hebben, maar ook geen zeeën van tijd. Het komt uit op het Eeserwold, de prestigieuze villawijk van Steenwijk welke maar niet van de grond wil komen.

Buiten wat kort sms-contact rond haar verjaardag en met kerst en oud en nieuw hebben we elkaar sinds juli niet meer gezien. Veranderd? Jazeker, haar haar is donkerder geworden, maar dat is in haar geval een natuurlijk proces. We hebben afgesproken om kwart voor drie bij de ingang van Fredeshiem, het vakantie-oord nabij de Woldberg en De Eese. Ze is daar niet op de afgesproken tijd, maar... ze moet van het station komen en dus fiets ik een stukje richting Tuk. Geen W. te bekennen. Haar telefoon wordt niet opgenomen. Uiteindelijk is het kwart over drie en fiets ik weer terug naar Fredeshiem. Zij komt op dat moment ook net aan lopen. Ze was een stukje door het bos gegaan en, ja, daar had ik natuurlijk niet aan gedacht. We hebben beide zin in koffie en dus gaan we naar binnen bij Fredeshiem. Later lopen we nog een klein blokje om Fredeshiem heen en wandel ik, met de fiets aan de hand, met haar op tot de Onderduikersweg. Daar nemen we afscheid. Ik heb wind in de rug en vind eerst al een nieuw paadje? Ik vermoed dat ik het wel eerder ben gefietst, maar ben het helemaal vergeten. Het gaat vanaf het café op De Bult naar het centrum van Eesveen. Ik fiets niet meer rond en ga bij Eesveen het fietspad op via Nijensleek naar Frederiksoord en vanuit daar de Van Helomaweg op naar Havelte. Langs de buitenkant van Havelte fiets ik naar Uffelte en ben daar klokslag zes uur. Voor mijn gevoel is januari niet een erg drukke fietsmaand geweest, maar toch... ik zit nog slechts 25 kilometer van de 5500 af terwijl ik vlak voor oud en nieuw de 5000 ben gepasseerd. De mislukte tocht naar Emmeloord en de boodschappen in Dwingeloo zijn 'extra' geweest en wellicht ook de extra keer naar Meppel omdat ik mijn vape had laten staan op het werk. De fiets 'klinkt' en voelt tevreden en we kijken beide uit naar zonovergoten dagen zoals op de foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten