zondag 22 januari 2017

Van hit naar her: London Grammar



Dat Engeland voor een Brexit heeft gekozen, verbaast me eigenlijk niet zoveel. Engeland is een land dat op zichzelf staat, dat onmogelijk een deel van een groter Europa kon zijn en dat op haar best is met haar eigen politieke sores. Een grappig eiland. Het kan bepaalde nieuwsfeiten hebben dat Engeland compleet op zijn kop zet en dan zijn ze verbaasd dat wij, Europeanen, er niet tot nauwelijks oog voor hebben. Meem bijvoorbeeld de hysterie in Engeland rondom de dood van Maggie Thatcher. Hier alleen voorpagina-nieuws op de dag van overlijden en misschien een foto van de, in Engeland omstreden, staatsbegrafenis. In de jaren 1998 en 1999, de tijd dat ik in Engeland woon, heb ik hetzelfde gezien met de muziek en dat is iets dat nog altijd speelt. Natuurlijk zijn er legio artiesten uit Engeland die wereldwijd doorbreken, maar Engeland heeft ook een keur aan artiesten en bands die 'wereldberoemd in Engeland' zijn, maar aan de overkant van het water volslagen onbekend zijn. Toch loont het de moeite om de Engelse pop-scene in de gaten te houden. Voor je het weet is er zo'n eigenzinnig groepje waarop de muziekwereld al een paar jaar wacht. Niet de zoveelste Adele (de Engelse zangeres, niet die van 'Citroentje Met Suiker') of Coldplay-kloon, maar een gezelschap met een fris nieuw geluid. Ik merk London Grammar eind 2013 voor het eerst op naar aanleiding van hun samenwerking met Disclosure. Hoewel de stemmen steeds luider worden in de afgelopen maanden blijft London Grammar een herinnering uit de Floorfillers-periode van 2013-2014. Totdat ik de laatste single hoor van het gezelschap. Een beetje toekomstmuziek in 'Van hit naar her': De single is vier weken geleden uitgekomen en staat vooralsnog in de 'bubbling under' van de Engelse Top 40. Met het resultaat van London Grammar tot dusver op de Nederlandse hitparade, vrees ik hier het ergste. Toch zet ik de single vandaag centraal in 'Van hit naar her': 'Rooting For You' van London Grammar.

De oorzaak ligt hem aan het feit dat ik pas in de zomer van 2013 met 'digitale' programma's begin en op dat moment ook nieuwe muziek in de shows wil hebben. Hierdoor ben ik een paar maanden te laat met London Grammar, maar zal de schade in 2014 inhalen. Ik moet op dat punt dan ook krediet geven aan Disclosure. Zonder hun samenwerking was de groep me vast even ontgaan. Die single heet 'Help Me Lose My Mind', maar doet niet meteen een deuntje spelen in mijn oren. Toch weet ik uit mijn hoofd dat ik de plaat zeer regelmatig heb gedraaid in 'Floorfillers'. Ik heb zojuist even mijn geheugen opgefrist en weet het weer. Het is een Engelse hit in de vroege zomer van 2013 maar staat desondanks nog hoog in de Engelse dance-charts als ik 'Floorfillers' moderniseer. De overige liedjes van London Grammar zijn minder geschikt voor de show en omdat ik dan nog geen 'Tuesday Night Music Club' of 'Afterglow' heb, blijft het voorlopig bij deze introductie. Totdat ik twee weken geleden kennis heb gemaakt met 'Rooting For You'. Tijd om eens in de recente geschiedenis te duiken.

Voor mijn gevoel komt London Grammar uit dezelfde hoek als Clean Bandit. Dat blijkt niet helemaal waar te zijn, maar toch brengen beide een fris en nieuw geluid in de Engelse muziekwereld. Het verhaal begint in 2009 op de universiteit van Nottingham. Hannah Reid en Dan Rothman komen beide oorspronkelijk uit Londen en het eerste contact ontstaat als Rothman op Facebook een foto ziet van Reid met een gitaar. De daaropvolgende 'date' is puur artistiek. Dominic 'Dot' Major komt uit Northampton en voegt zich bij Reid en Rothman als toetsenist. Omdat tweederde van London Grammar uit de hoofdstad komt, besluiten ze dit te verweven in de bandnaam. Tevens omdat het een internationale naam heeft en London Grammar goed 'bekt'. In 2011 rondt het trio haar studie af en gaan rechtstreeks de muziek in. Conor Wheeler helpt hen aan een aantal kleinschalige optredens, maar toch gaat de naam rond als een lopend vuurtje. Al gauw bevinden zich A&R-mensen van grote platenmaatschappijen onder het publiek en gaat London Grammar met het platenlabel Ministry Of Sound in zee. Het overige management wordt door Big Life verzorgd. In 2012 brengt het London Grammar in de studio met onder andere Rollo Armstrong van Faithless en Tim Bran van Dreadzone. In december 2012 presenteert de groep haar eerste single op Youtube: 'Hey Now' slaat in als een bom en trekt meteen veel kijkers.

In 2013 verschijnt de EP 'Metal And Dust' en dat is het eerste tastbare schijfje muziek van London Grammar. De EP bereikt met name in Australië een topverkoop. 'Wasting My Young Years' is in juni 2013 de eerste single, kort daarop gevolgd door 'Help Me Lose My Mind' van Disclosure. Beide doen het erg goed op de Engelse hitparade. Op 1 september 2013 is 'Strong' eerst de nieuwe single en dat valt zelfs op in ons land. Nadat 'Hey Now' in de Tipparade is blijven steken, komt 'Strong' op 8 februari 2014 op nummer 27 de Top 40 binnen. Een week later staat het opnieuw op 27 en dan? Een week later is het verdwenen! In Engeland verschijnt een week na 'Strong' het debuutalbum 'If You Wait'. Het zijn ongetwijfeld drukke jaren geweest voor het trio, maar over het algemeen lijkt het daarna vrij rustig rondom London Grammar. 'If You Wait' heeft een goede verkoop, er verschijnt een remix-single van 'Hey Now', maar bovenal hoor ik het laatste jaar de naam steeds vaker vallen. Heb ik iets gemist?

Ja, ik geloof dat ik even een inhaalslag moet maken, want 'Rooting For You' smaakt naar meer. De single is op 1 januari 2017 gepresenteerd en is de 'smaakmaker' van het nieuwe album dat nog geen titel heeft gekregen. Vooralsnog piekt de single op 45 in Schotland, 55 in Frankrijk en 58 in Engeland. Gelukkig heeft London Grammar een bekende naam en verwacht ik dat het nog wel gaat gebeuren. Ik moet eerlijk zijn: Het is niet de meest geknipte radio-hit. Geen 'groove' of een 'hook', maar daar staat zoveel moois tegenover. Muzikaal is het slim opgebouwd en Hannah's stem gaat werkelijk door merg en been. 'Rooting For You' doet me ergens denken aan 'Song For The Siren' van This Mortal Coil en ook dat heeft ooit 'gewoon' in de Top 40 gestaan. Het is vroeg in het nieuwe jaar, maar ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat het zonder meer één van de mooiste singles van 2017 gaat worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten