zaterdag 21 januari 2017

Raddraaien: Sister Sledge



Toch nog maar even publiceren. Ik had de 'Raddraaier' al opgezocht en twijfel nog bij een andere uit dezelfde bak. Ik heb Sister Sledge immers al eens in de Week Spot gehad en heb daarbij het volledige verhaal van de zussen uit de doeken gedaan. Ik zou nu 'copy-paste' kunnen doen of een verhaal schrijven met dezelfde strekking, maar het komt me eigenlijk wel gelegen. Ik doe vanavond een korte 'Raddraaien'. Als ik een verse foto had gehad, zou het een '(Kn)uffelt(j)e' zijn geweest, maar helaas. Gemiste kans, want ik heb de afgelopen week even nagedacht over een kerstkaarten-business voor later dit jaar. Uffelte lijkt als een sprookje in wintertooi, maar je zit opnieuw aan het voeteneind van de wereld en niet overal wordt even goed gestrooid. Dat maakt ook een las naar mijn korte publicatie van vandaag. Iets voor in de tweede alinea zodat ik nog eentje kan spenderen aan de 'Raddraaier' van vandaag. Het is een single uit een jaren zeventig-bak en een voormalige Blauwe Bak-bewoner: 'He's The Greatest Dancer' van Sister Sledge (1979).

Ik ben vroeg wakker en dat is goed ook want ik heb ambities sinds gisteravond. Het fraaie winterweer combineren met het nut van een supermarktbezoek. Ik zou naar Havelte kunnen lopen en terug. Dat is aanvankelijk het plan. Bij de tweede kop koffie bedenk ik me iets anders. Het is ruim vier uren voordat ik voor Wolfman Radio 'in de lucht' ga en ik heb alles al voorbereid. Waarom stap ik niet even op de Pioneer en doe de boodschappen in Dwingeloo? De heenweg tot Wittelte langs de rijksweg, dan bewaren we het stukje door het bos voor de terugreis. Dat klinkt als een plan! Vanuit Wittelte zou ik weer hetzelfde paadje kunnen fietsen als dat ik die zaterdagmorgen in juli heb gedaan. Dat klinkt eveneens als een plan. Last van goede ideeën op deze vroege ochtend?

'Waar ben ik aan begonnen', denk ik even als ik de doorgaande weg in Wittelte heb verlaten voor het fietspaadje naar Dwingeloo. Eigenwijs als ik ben, fiets ik monter door. Dit paadje is duidelijk de hele week niet sneeuwvrij gemaakt en er is evenmin gestrooid. Het is een bende! Meteen in het begin een s-bocht. In de tweede bocht staat een auto geparkeerd, de bestuurder is hout aan het inladen. Ik knijp hem wel even als ik door de bocht ga, maar het gaat goed. Alles onder controle. Tijd om weer te accelereren. En dan gebeurt het... Ik voel het achterwiel weg glijden en er is geen houden meer aan. In geval van ligfiets kapseist het en glij je van de stoel. Boem! Vol met de kont op de weg. Aangezien ik al niet veel kont heb, komt dat hard aan! Gelukkig weet ik de fiets omhoog te houden en klapt het frame ditmaal niet op mijn scheenbeen. Wel is mijn nek pijnlijk, maar het is vooral het achterwerk en aanvankelijk de schrik. De Pioneer mankeert niks. Alleen iets met het ketting maar dat komt waarschijnlijk omdat ik in stilstand heb teruggeschakeld. Later tijdens de tocht hoor ik het niet meer. De chauffeur van de auto komt in paniek naar me toe gerend, maar er is niks aan het handje. Tanden op elkaar en het glibberige fietspad aflopen totdat het beter wordt. De weg wordt later beter. Duidelijk dat dit niet het beste plan van de dag is geweest!

In Dwingeloo doe ik boodschapjes bij de Albert Heijn en fiets daarna via de gangbare paden terug. Het laatste stukje bos wordt afgelast na de eerdere ervaring en de aanwezigheid van glazen potten in de tas. Ik ben vlak in de buurt van de kringloopzaken van zowel Dwingeloo als Dieverbrug, maar ik moet momenteel mijn geld even anders investeren. Bovendien zal het ook vast weinig soeps zijn wat er ligt. Om twee uur ben ik terug in Uffelte en heb ik ook nog even lopend eieren gehaald. Nek en achterwerk smeken om bed, mijn wollige taalgebruik maakt dat het al bijna echt een verhaal is zonder dat ik het over de single heb gehad.

Waar en wanneer? Dat is begin 2013 geweest. Ik ben op dat moment op zoek naar 'The Night' van Frankie Valli & The Four Seasons en iemand op Marktplaats biedt deze aan in een partij Four Seasons-singles. De prijs is billijk. De overige titels zijn veelal de BR-uitgaven uit de late jaren tachtig, maar dat deert me niet. Helaas heeft hij net de partij verkocht. Ik kijk even bij zijn overige handel en zie dan het partijtje singles van Sister Sledge. Inclusief 'Love Don't You Go Through No Changes On Me' in de Duitse fotohoes. Hier ben ik wel op tijd. Een uur later een mailtje van deze beste man: Hij heeft nóg een exemplaar gevonden van 'The Night'. Dat heet twee vliegen in één klap ook al krijg ik nog een stel Sister Sledge-singles op de koop toe. Of heb ik 'He's The Greatest Dancer' nu toch in 1995 in Oosthem gekocht? Hier twijfel ik even, maar het geeft niets. Sister Sledge speelt vooral de laatste paar jaar een rol in mijn leven. Bernie Edwards en Nile Rodgers zijn bijna kind-aan-huis in 'Floorfillers', de dance-show die in juli ter ziele is gegaan en 'He's The Greatest Dancer' is ook vaak van de partij geweest. Ik hou de Sister Sledge-singles lange tijd in de Blauwe Bak, maar heb de meeste er nu uitgefilterd buiten 'Love Don't You Go Through No Changes On Me' en 'Thinking Of You' om. Ik ben tevreden over de lengte van het bericht en ga voor één keer luisteren naar mijn lichaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten