dinsdag 17 januari 2017

De Schrijf van 5 (en twintighonderd)



In het begin van Soul-xotica vier ik uitgebreid feest per ieder honderste bericht. Eigenlijk ook best terecht! Jullie zijn getuige van een 'project' dat ik bijna zeven jaar rollend hou. Ik zal niet zeggen dat ik niet beschik over discipline, maar heb nog wel eens de neiging om na verloop van tijd de aandacht te verslappen tot het moment waarop je denkt 'hee, ik heb dit of dat ook al niet meer gedaan in een week'. Vaak zijn het dan ook dingen waar iedereen zonder kan leven en is opnieuw een einde gekomen aan een hoofdstuk. Tenminste, ik ga er niet van uit dat als ik een week niet zou publiceren mijn mailbox zou vol stromen met 'waar blijft het volgende bericht?', dus in die zin mag ik best een beetje trots zijn op dit 2500e bericht. En is het feest van de eerste jaren van 200 en 300 alleen maar een bewijs dat ik discipline heb gevonden in publiceren, dus zonder die feestelijke gelegenheden had ik vandaag niet nummer 2500 kunnen presenteren.

Wat doe ik zoal vóór 2 maart 2010? Nou, in de jaren 2004 tot en met 2009 stel ik iedere maand (...) een Top 100 Aller Tijden samen. Net als de huidige Top 2000 wordt dat ook langzamerhand een sentimentele dweil waar bepaalde platen 'niet mogen ontbreken'. Sommige artiesten krijgen op een bepaald ogenblik de overhand en 'als de rook om mijn hoofd is verdwenen' in de zomer van 2009 voel ik helemaal geen behoefte meer aan een Top 100. Een jaar eerder hebben we ook even de smaak te pakken met 'SoulteXt', maar dat is weer iets met datalimiet. KPN vindt het niet tof dat ik de telefoon gebruik voor Youtube en het feit dat ik nog wel eens iets download ten grootte van King Crimson of Frank Zappa. Op 2 maart 2010 begin ik 'weer eens' met een blog gezien Blogger had laten zien dat dit het concept is dat ik wil gebruiken voor een weblog. Bij aanvang voelt het als een kortstondig avontuur. Twee, misschien drie maanden? Het zou me ook niet verbazen als ik over een maand iets anders doe. Dan krijg ik mijn eerste volgers en die blijken nog flink kritisch te zijn, dus een beetje blaten in de ruimte kan ook al snel niet meer. Ruim een maand later krijg ik het idee om dagelijks te publiceren, want... 'zo hoort dat eigenlijk ook met een weblog'. 2010 is qua berichten een 'rommeltje'. Met ingang van 2011 eindig ik ieder jaar met evenveel berichten als dat het jaar dagen heeft gehad.

Ik heb zondagavond nog geprobeerd een opzetje te maken voor een lijstje. Ik wil van iedere honderdste het bericht hebben met uitzondering van de 'feestnummers' 500, 1000, 1500 en 2000. Ik ko er niet uit. 2400 zou dan drie maanden geleden gepubliceerd zijn en daar verwijder ik de lijst. Ik doe dus lekker niks met 2500. Het laatste feest? Tja, na 1000 kan alleen 250 interessant zijn, maar na 2500? Dan is de volgende mijlpaal over bijna zeven jaar: Het 5000e bericht. Wat kan er allemaal veranderen in zeven jaar van een mensenleven? Sla Soul-xotica erop na, dit is wat mij is overkomen de afgelopen zeven jaar. Jullie mogen de komende zeven jaar ook deelgenoot zijn van mijn ervaringen want 2500 is écht te laat om te stoppen! Op naar de vijfduizend...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten