woensdag 18 januari 2017

Het zilveren goud: januari 1992



Ik woon in december 2010 nog in Steenwijk en loop 's ochtends naar het werk. Muziek in de oren en gelegenheid tot het roken van een paar sjekkies plus dat ik eens kan nadenken over bepaalde dingen. Soul-xotica is dan één van mijn 'zorgen'. De erg melige 'redactie' ontstaat tijdens deze wandeling, de 'Schijf van 5' en ook '20 Years Ago Today'. Het plan is eerst om alleen in 2011 terug te blikken op de plaatjes die ik twintig jaar daarvoor heb gekocht. Het liefste op de dag zelf zodat we soms wel drie tot vier keer '20 Years Ago Today' op het programma hebben staan. In maart 2012 moet het al in een paar delen en in april kom ik vast te zitten met de serie. Vanaf april 1992 gaan de sluisdeuren open in de singles-verzameling. 'Raddraaien' gaat de serie vervangen en in de aanloop tot juni 2014 doe ik 'De pre-historie' met de plaatjes die ik vóór juni 1989 heb gekocht. Met ingang van 2014 start ik met 'Het zilveren goud' en hou het bij een overzicht van de maand van kwart eeuw geleden. Waar nodig met een extra 'Op 33 toeren'-editie. Hoe lang nog? De elpees lopen in de kaartenbak tot en met de zomer van 1992 en daarin gaat het 'wild' in de laatste maanden. De singles gaan door tot ver in 1994 dus daar kunnen we nog wel even mee vooruit. 1992 is een druk jaar voor de platen, we kopen er dit jaar maar liefst vierhonderd (inclusief fouten in de kaartenbak). In de privé-sfeer is 1992 eveneens een bewogen jaar, maar eentje waar ik met genoegen op terug kijk. Januari 1992 begint daarentegen zéér rustig.

,,Ik denk dat ik maar eens minder ga drinken". Nee, het is geen citaat van mezelf. Ik weet wel beter: Het is stoppen of doorgaan en niets er tussen. Het is afkomstig van een meisje dat pas zestien is geworden. Het is ruim tien jaar geleden als ze met een clubje minderjarigen De Buze binnenstapt. Mevrouw is de woordvoerder. Ik ken haar moeder goed en die zegt op een bepaald ogenblik tegen mij: ,,Ik heb liever dat ze een biertje drinkt onder jouw toezicht dan dat ze sterkedrank nuttigen in het park en experimenteren met drugs". Toch mag ik haar geen drank verkopen, maar ze heeft het naar de zin in De Buze en de meute komt langs als de halveliter-blikken bier op zijn. Koffie en thee is namelijk gratis in De Buze. Soms is er een 'after hours' en dan krijgt ze van mij ook gewoon een biertje. Ze is overigens heel goed terecht gekomen. Is fors geminderd (of misschien gestopt?) met de drankjes en woont samen met een lieve vriend. Toch moet ik even aan haar denken als ik denk aan mijn januari in 1992. Ik ben zestien en zou dus in principe wel een biertje mogen drinken. Toch heb ik mezelf een paar jaar ervoor uitgeroepen tot geheelonthouder en spuug zelfs likeur-bonbons uit. Op nieuwjaarsochtend 1992 neem ik het besluit om 'weer te gaan drinken'. Het vervolg op de shandy als twaalfjarige en het glaasje wijn met de kerst. Toch duurt het eerst wel een paar weken voordat ik een biertje drink, maar dit vormt de opmaat naar het rock & roll-jaar dat 1992 is.

De eerste singles van het nieuwe jaar vallen samen met een kappersbezoek. De eerste keer met lang haar en alleen de dode punten eruit? Verder modder ik maar wat aan op het KMBO. Met Nederlands en Engels ben ik bijna klaar terwijl ik nog moet beginnen met de administratieve vakken. Feitelijk zal ik daar nooit mee beginnen. De meeste klasgenoten zijn al met stage geweest, de mijne staat gepland voor februari en maart. Op zaterdagmorgen ga ik vaak naar de molen en 's middags wordt benut door middel van een lange fietstocht. Zondag fiets ik ook vaak. Sinds kerkbezoek onder 'vrije wil' valt, laat ik daar mijn gezicht niet meer zien maar volg wel catechisatie. De predikante kent me als 'die knaap met de moeilijke vragen'. Als het Sneeker Nieuwsblad de start is van mijn schrijversloopbaan, dan vier ik dat jubileum volgende week en zal daar vast even aan refereren. Hoever ik daar vanaf sta, blijkt als ik in een doos een paar berichten van 'Rockandroll.nl' tegen kom van, daar hebben we hem, Sideburner. Eentje is een aankondiging van een concert in het Nederlands en ik krijg de tranen in de ogen als ik dat lees. Die gemene tak op dat fietspad! Het schrijven kost me niet alleen meer moeite dan vóór 2009, bovendien mis ik de beeldspraak. Wellicht dat ik dit bericht als leidraad ga gebruiken voor het jubileum van volgende week?

Traditiegetrouw begin in 'Het zilveren goud' met de singles die ik bij Sunrise heb gekocht, alleen wordt het hard minder met mijn vangst bij de coffeeshop-annex-platenzaak. De politiek doet verwoede acties om de zaak te laten verdwijnen en de platenvoorraad wordt niet meer aangevuld. Uiteindelijk zal Sunrise het uithouden tot maart of april. Ik treur wel een beetje, maar... aan de andere kant? Looper is twee maanden geleden begonnen met de leegverkoop van de platen, V&D is in januari 1992 met hetzelfde bezig. Het merendeel van de singles komt van het laatste adres en is dus meer recent werk. Toch begin ik eerst met Sunrise. Twee singles van een gulden en ons fotomodel van vandaag voor vijf gulden. Hoezo dik betaald?

603 Why Baby Why-Ray Buckingham (US, Bell, 1957)
607 Sweet Surrender-Bread (NL, Elektra, 1972)
610 How High The Moon-Gloria Gaynor (Duitsland, MGM, 1975)

De nummers 596 tot en met 602 koop ik tegelijk met het kappersbezoek op een donderdagmiddag bij V&D. Ik heb dan pas ontdekt dat deze winkel eveneens opruiming houdt in het vinyl. Wederom de meest exotische platen die ik nooit eerder in een uitverkoopbak heb gezien. Zouden ze stiekem hebben gehoopt op een succesvolle 're-issue' zoals dat de afgelopen jaren wel eens vaker is gebeurd? Denk dan bijvoorbeeld aan 'Hot Hot Hot' van Buster Poindexter & His Banshees Of Blue die ik twee maanden voor de 'nieuwe' hitnotering nog voor een gulden uit de uitverkoopbak heb gehaald.

596 The Long And Winding Road 'live'-Paul McCartney (EEG, Parlophone, 1990)
597 Walk Away-Del Shannon (Duitsland, Silvertone, 1991)
598 Waterloo Sunset-The Kinks (NL, Sound Products, 1967, re: 1991)
599 You're So Cool-Jacques Kloes (NL, CNR, 1990)
600 Burbujos De Amor-Juan Luis Guerra (Duitsland, Ariola, 1991)
601 So Like Candy-Elvis Costello (Duitsland, Warner Bros., 1991)
602 War... No War-Black Lake (NL, CNR, 1990)

Ray Buckingham komt van Sunrise alleen twijfel ik of ik die werkelijk in januari 1992 heb gekocht of eerder. Het volgende nummer is namelijk een latere toevoeging. Ik koop 'Hello Josephine' van The Scorpions in november in de hoop dat die nog een beetje wil draaien. Het is vooral de tekst op het label dat mijn hart doet smelten, toch vervang ik de plaat in mei door een beter exemplaar. De eerste eigenaar heet Jos en heeft in 1967 weinig met zijn huiswerk. 'Bah! Huiswerk', schrijft hij bij een datum in 1967. De boeken zijn aan de kant gelegd en toen heeft hij geprobeerd iets creatiefs te doen met plaat en aansteker. CNR-vinyl is echter té dik om te buigen en dus is een golvende ribbel het gevolg. Ik neem dan ook meteen de 'overige' singles mee. De nummer 606 komt mee van een fietstocht op een zaterdagmiddag. Een rommelschuur in Dronrijp heeft geen platen. Franeker ligt slechts een paar kilometer verderop en ik ga andermaal langs 'T Allegaartje. Ik heb weinig geld en moet het bij één plaat houden en dan is dit mijn keuze van de dag. De nummer 611 komt bij Looper vandaan.

604 Hello Josephine-The Scorpions (NL, CNR, 1965)
606 Vehicle-The Ides Of March (NL, Warner Bros., 1970)
611 Right Back Where We Started From-Maxine Nightingale (US, United Artists, 1975, re: 19??)

De laatste singles van deze maand komen wederom van V&D. De nummer 608 hoort bij het 'huiswerk' voor de eerste recensie. De single is dan al opgegeven en Margriet heeft op dat moment een prachtige nieuwe single uit die, zo mogelijk, nog harder flopt.

605 Carrying A Torch-Tom Jones (Duitsland, Dover, 1991)
608 Take It Out On The Street-Margriet Eshuijs (Duitsland, Ariola, 1991)
609 Fast Movin' Train-Restless Heart (Duitsland, RCA, 1991)
612 Baila Mi Rumba-Rumba Tres (NL, Dino, 1991)

Volgende maand is de terugkeer van 'Het zilveren goud op 33 toeren' dankzij vier platen op dat formaat. Daarnaast verzamel ik twintig singles in februari 1992.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten