donderdag 20 oktober 2016

Week Spot kwartet: week 42



De tijd vliegt! Nog maar tien weken voor 2016 maar het is voor mij al een legendarisch jaar geworden, dus ik heb niet veel werk te verrichten. 2016 gaat in de boeken als het jaar van mijn nieuwe stekje in Uffelte en het is dagelijks een plezier om hier 'thuis' te komen. Vandaag heb ik de hele dag post gelopen in Steenwijk en ben serieus bekaf als ik naar huis fiets. Ik krijg de Pioneer nauwelijks boven de zestien wat vergelijkbaar is met de normale fiets. Als ik het gangetje binnen stap en de lucht in snuif, dan ben ik thuis. Ik weet niet precies waar de lucht vandaan komt, maar het huis heeft een hele specifieke lucht in het gangetje. Deze week is in de eerste drie jaren van de Week Spot de 'Nederlandse week' geweest: Iedere dag een vaderlandse artiest of groep per decennium. Natuurlijk hoort daar eveneens een Nederlandse Week Spot bij en zodoende treffen we vandaag drie singles van eigen bodem.

2012: Taking It Away-The Free
Inmiddels staat deze in de reserve-Blauwe Bak, maar dan nog steeds... The Free is één van de 'oudste' singles in de Blauwe Bak. Ik koop de single in eerste instantie in oktober of november 1990 bij Sunrise. In 2006 voel ik echter dat het plaatje aan vervanging toe is en koop hem iets beter mét fotohoes in Leeuwarden. Het zal rond die tijd zijn dat ik 'Taking It Away' leer kennen en waarderen. 'Keep In Touch' is erg sfeervol, maar ik zoek vooral naar het snellere werk en 'Taking It Away' past in die laatste categorie. Toch moet ik jaren later erkennen dat er 'betere' uptempo platen zijn en raakt 'Taking It Away' verder in de vergetelheid. Althans, binnen de Blauwe Bak, want verder kan ik het nummer dromen.

2013: I Want You Around Me-J.B. Euson & Stax
In 2011 fiets ik voor de eerste keer naar de kringloopwinkel in Hoogeveen. Ik ben daar sinds 2013 niet meer geweest en een bezoekje staat hoog op de verlanglijst. Eis en wederdienende denk ik toch dat dit niet eerder dan het voorjaar gaat worden. Met dit herfstige weer ga ik niet echt meer voor mijn lol uit fietsen, maar wie weet? Bij het eerste bezoek val ik met de neus in de boter. Ik vind als eerste 'The River Is Wide' van The Forum maar ontdek ook erg leuke soul-plaatjes uit de late jaren zestig en vroege jaren zeventig. Blijkbaar wil CBS in 1974 inhaken op het nieuwe succes van Euson en brengt deze single uit 1968 opnieuw uit. Alleen is de ballad op de b-kant dan de a-kant, maar het maakt niets uit. De heruitgave raakt kant noch wal. Ik koop de plaat expliciet om dit fijne kantje. Zoals de naam van de begeleidingsgroep doet vermoeden, hangt dit tegen Eddie Floyd en Sam & Dave aan. Een prachtig intro met een gedragen trompet en dan... BAM!... een lekkere voortstuwende beat en een J.B. Euson die vanuit zijn tenen zingt. Dit gaat me nooit vervelen!

2014: I've Got The Need-Spooky & Sue
Ik heb recent geleerd dat deze in Engeland als bootleg is uitgebracht. Het label is geel en niet gebruikelijk voor Negram en de naam is in een ander lettertype gespeld. Als je mensen op een verkeerd spoor zou willen zetten, zou je het als een Amerikaanse Warner Bros.-demo kunnen doen met oranje labels, maar hier ligt het er heel dik bovenop dat het een 'nepperd' is. De bootleg is nieuw voor me. Ik weet dat deze Spooky & Sue-single erg in trek is (ik heb eentje via Facebook verkocht voor twintig pond) bij de Engelsen, evenals de Belgische op Decca, maar dat het zó werd gezocht dat iemand het lonend heeft gevonden om een bootleg te persen? Hoe dan ook: Ik heb hier het origineel en een week na J.B. Euson gekocht bij Het Goed in Emmeloord. Het geld komt in 2011 met horten en stoten maar als ik iets op de rekening heb staan, dan ben ik onmiddellijk op platenjacht. Daar valt dus ook het bliksembezoek met de bus aan Emmeloord onder. Ik woon nu nóg verder van Emmeloord en de laatste keer was al niet echt interessant meer, dus een bezoek aan Het Goed kon wel eens tot het verleden horen. Hoogeveen, daarentegen, is nu méér in de buurt.

2015: Mr. Magic Man-Wilson Pickett
Een vrij zeldzame aflevering van het 'Week Spot kwartet'. Voor het eerst (?) kan ik een collage van vier fotohoesjes aanbieden. Deze van Wilson Pickett koop ik aanvankelijk in de Duitse persing met fotohoes, maar heb inmiddels ook de originele Amerikaanse persing in de bakken staan. Hoewel ik de singles via HHV heb besteld, komen de meeste bij Record Shack in Wenen vandaan. Ik doe sinds een paar maanden rechtstreeks zaken met Record Shack, getuige de laatste gospel-vangst. Qua gebruiksvriendelijkheid van de site scoort HHV niet hoog en het is altijd weer lastig om een single te bemachtigen zónder een tientje verzendkosten. Record Shack heeft op Discogs ook geluidsclips bij de meeste singles en dat maakt het een stuk eenvoudiger. Wilson Pickett wordt nog wel eens vergeten tegenwoordig maar dit 'Week Spot kwartet' gaat daar zaterdag sowieso verandering in brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten