maandag 24 oktober 2016

Raddraaien: Hank B. Memphis



Terwijl Bill Wyman vandaag tachtig kaarsjes heeft uitgeblazen op de taart is 2016 nog altijd een 'hard' jaar voor de popmuziek. Ook vanavond heb ik alle reden om de bus tevoorschijn te halen voor een 'Dodenrit'. Denken we aan Mieke Telkamp. 'Waarheen Waarvoor' mag dan jaren een 'hit' zijn geweest op begrafenissen en crematies, tijdens haar eigen uitvaart zal het lied niet te horen zijn. ,,Het is vooral klassieke muziek dat te horen zal zijn", aldus de manager van Telkamp. Vandaag vernemen we van het overlijden van Peter Burns, zanger van Dead Or Alive ('You Spin Me Round'). De beroemde radio-dj Herb Kent uit Chicago krijgt de bijnaam 'The Cool Gent' en hij is ons afgelopen weekend eveneens ontvallen. Toch besluit ik te gaan 'Raddraaien' en bij de vijftiende single in de zevende jaren tachtig-bak frons ik de wenkbrauwen. Hank B. Memphis? Ik kijk stiekem naar de dertigste single en dat is 'Silent Running' van Mike & The Mechanics. Toch kan ik het niet laten even te gaan speuren naar Hank B. Memphis en, jullie raden het al, genoeg stof voor een bericht. Een 'piratentopper' uit het noorden dat zowaar een 'novelty-hit' wordt in Hilversum: 'Jij Daar In De Radio' van Hank B. Memphis (1982) is onze Raddraaier.

Ik ben een jaar of acht als ik met mijn moeder naar een oudtante in IJlst ga. Ik ben 'vrij' en dwaal door IJlst. Ik loop de Ylostinslaan af totdat ik voor een oude melkfabriek sta. Het begin van het volgende dorp: Nijezijl. Ik heb nog nooit van Nijezijl gehoord en het is alsof ik een nieuw land heb ontdekt. In de maanden erna wordt Nijezijl een soort van bedevaartsoord: Verder dan dit mag ik dan nog niet op de fiets. In de jaren negentig zit in de melkfabriek een boeken- en platenhandel waarvan de opbrengst ten goede komt aan het onderzoek naar de taaislijmziekte cystic fibrosis. De boeken en platen gaan niet per stuk maar per kilo. In 1992 haal ik hier al eens twee kilo singles. In 1994 bots ik tegen een doos promo's, demo's en acetaat-singles aan. Hier ben ik kritisch maar zou wensen dat ik ze allemaal had meegenomen. De singles die ik heb zijn muziekhistorisch verantwoord: Greg Lake's eerste band The Shame, psychedelische Yes-voorlopers The Syn en een jonge Rupert Hine als Rupert & David... het is stuk voor stuk smullen! In de zomer van 1995 keer ik nog eenmaal terug naar het winkeltje. Geen spoor meer van de demo's en acetaat-singles, maar wel een bonte slamix van de jaren zestig tot en met tachtig. Ik doe een fikse greep en neem twee kilo mee naar huis. 'Jij Daar In De Radio' van Hank B. Memphis is daar eentje van. 'The Harmonium Song' van Koos Bloemsma en 'Can't You See' van Black Lake zijn een paar anderen. Nu ik een beetje huiswerk heb gedaan, zie ik het verband.

Bovendien sta ik met deze aflevering van 'Raddraaien' stil bij een markant persoon in de popmuziek welke ons tragisch is ontvallen dit jaar. Laten we maar eens met deze man beginnen. Anthonius Johannes Petrus Maria Van Den Bremer wordt op 6 juli 1947 geboren in Soest. In de jaren zestig speelt hij met de band The Miseries en gaat daarna als platenplugger aan de slag. Dat doet hij aanvankelijk voor Polygram maar raakt midden jaren zeventig betrokken bij Basart. We hebben aan Ton, zoals hij het liefste wordt genoemd, onder andere Donna Summer te danken. Ook begeleidt hij Lobo naar internationale hits met 'The Caribbean Disco Show' en een paar soortgelijke medleys. Casablanca valt eveneens onder zijn verantwoording en zo kan hij ook stevig werk van Kiss en Angel aan de man brengen. Dat maakt hem tot de ideale 'sidekick' van Alfred Lagarde als deze in de midden jaren tachtig voor de Vara werkt. Van Den Bremer heeft dan ook 'de eerste Nederlandse heavy metal-plaat' geproduceerd zoals het debuut van Picture vaak wordt genoemd. Daarnaast produceert hij The Mo na hun hits met 'Fred Astaire' en 'Cheese'. Hij schrijft en vertaalt buitenlandse liedjes onder het pseudoniem 'B. Sit' en is in die hoedanigheid medeverantwoordelijk voor 'Jij Daar In De Radio'. Het is oorspronkelijk een lied van de Duitse zanger Rolf Zuckowski. Verder transformeert hij een nummer van Italiaan Toto Cotugno tot de hit 'Als Ik Maar Bij Jou Ben' van de Volendamse groep Canyon. In 1989 richt hij ToCo International op dat niet alleen een succesvolle organisatie wordt maar hem in 1992 eveneens de Conamus Exportprijs oplevert. In 1997 verruilt hij Nederland voor Hong Kong om een jaar later te 'settlen' aan de westkust van Australië. Zijn staat van dienst is indrukwekkend: Buiten Donna Summer en Lobo werkt Van Den Bremer met onder andere Motorhead, The Prodigy, Whigfield en BZN om een paar te noemen. In 2008 wordt de ziekte van Pick geconstateerd bij hem. Dat is een soort van dementie dat optreedt bij relatief jonge mensen. Op 5 april van dit jaar is hij hieraan overleden. Ton Van Den Bremer is 68 jaar geworden.

Een fietstocht gaat té lang worden voor dit bericht. Laat me dan maar de trein nemen van Hilversum naar Groningen. Daar speelt vanaf de midden jaren zestig een band met de naamt The Black Lake Shadows. Immens populair in de feestzalen door het uitgebreide repertoire. In 1970 wordt de naam ingekort tot Black Lake en breekt de 'rockperiode' aan van de groep. Nog steeds zet het feesttenten op zijn kop met medleys en traditionals, op de plaat is het hardrock dat de klok slaat. De groep maakt al een single voor CNR in de vroege jaren zeventig, maar vooralsnog zonder succes. Daarna komt de groep uit voor Negram en is er sprake van een aantal bijna-hits. In het noorden des lands heeft Black Lake een trouwe schare fans, maar het platenkopend publiek maar niet happen. Henk Bemboom heeft zich in 1971 aangesloten bij Black Lake en start daarmee de 'legendarische' bezetting van Black Lake waar in 1980 een dramatisch einde aan komt. Koos Bloemsma komt in dat jaar om het leven bij een ongeluk en legt de groep even helemaal lam. Henk ontmoet in 1982 Ton Van Den Bremer en gaat met hem de studio in om 'Jij Daar In De Radio' op te nemen als Hank B. Memphis. Ik herinner me het nog goed. Als ik thuiskom van school voor de lunch staat Hilversum 3 al aan. Geen idee of moeder daar naar luistert tijdens het huishouden of dat ze het speciaal voor mij aan zet? Het is een donderdag en '50 Pop Of Een Envelop' is op de radio met natuurlijk de laatste 'piratenhits'. 'Jij Daar In De Radio' wordt daar eveneens gepresenteerd en natuurlijk vindt je dat als zevenjarige een geweldige plaat! De platenkopers bezorgen Memphis een 31e plaats in de Top 40. Bemboom heeft echter meegewerkt aan meer piratenhits in de jaren tachtig maar als Black Lake zich heeft hersteld van het verlies van Bloemsma, is hij weer van de partij. 'War... Not War' moet een gigantische hit worden, maar verschijnt als de Golfoorlog uitbreekt en de plaat komt op de 'zwarte lijst'. Erg jammer, want het is een fijn plaatje (in januari in 'Het zilveren goud'). Er volgt nog een single maar dan is de koek definitief op voor Black Lake.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten