maandag 10 oktober 2016

Singles round-up: oktober 2



Of ik moe ben geweest van de fietstocht? Ja, ik denk het wel... Ik heb me verschrikkelijk verslapen vandaag en heb dan een voordeeltje ten opzichte van Nijeveen. Vanuit Uffelte gaat twee keer per uur een bus en zo sta ik een kwartier na ontwaken bij de bushalte. Ging die vanuit Nijeveen ook wel, maar minder betrouwbaar dan op het stuk van Uffelte naar Steenwijk. Gelukkig werk ik met mijn collega uit Diever zodat de terugreis is geregeld. Straks nog maar even flink 'uitslapen', ik ben morgen vrij, en dan ga ik woensdag waarschijnlijk de hele dag post bezorgen. Dat is alweer een tijdje geleden voor mij! Vandaag presenteer ik de eerste negen singles van de vangst van gistermiddag. Allemaal groepen en artiesten uit de A, B en C. Geen D in de vangst zodat ik woensdag verder ga met de E.

* All About Eve- Every Angel (UK, Mercury, 1988)
Nieuwsgierigheid en slechts vijftig cent. Die twee gaan prima samen bij mij. Ik ken All About Eve uit de 'Rare Record Price Guide' van 1995 waar de band een foto boven haar rubriek heeft. In 1995 zijn verschillende platen van All About Eve nog flink aan de prijs, maar kan me niet anders voorstellen dat dit 21 jaar later iets is bekoeld. De Engelse Phonogram doet in deze jaren graag iets 'extra' voor de fans van de betreffende groep of artiest en brengt 10- en 12-inch platen uit met verschillende tracks en soms in verschillende kleuren of fotohoezen. In 1995 is All About Eve nog 'hip' genoeg om verzameld te worden, doorgaans houdt zoiets op als de band lange tijd op non-actief staat en dat is bij All About Eve volgens mij wel het geval. Eind jaren tachtig wordt de band in de markt gezet als 'young and hopeful' op het gebied van de gelikte Engelse hardrock en moet de band meekomen in het gezelschap van onder andere Heart. Het heeft een paar leuke platen opgeleverd waaronder dit 'Every Angel'. Geen specialisme van mij, maar leuk om het in de jaren tachtig-bak te hebben.

* The Bee Gees- Massachusetts (Duitsland, Polydor, 1967)
Mijn excuses voor het gezapige begin. All About Eve is niet precies datgene waarvoor ik naar Zwolle zou fietsen en 'A Mess Of Chew Sets' (met dank aan mijn Wolfman Radio-vrienden) heb ik al 26 jaar in de bakken staan. Echter... nooit met fotohoes en daar kom ik evenmin aan toe. Vijftig cent op de beurs in Zwolle zet dit recht.

* Archie Bell & The Drells- Let's Groove (US, TSOP, 1975)
Het lijken meest 'overnight sensations' als de disco in opkomst is, maar menig disco-artiest heeft al een lange carrière achter de kiezen. Soms zit er ook een 'bekende' naam tussen en dat is het geval met Archie Bell. Hij heeft in 1968 de soul-sensatie met 'Tighten Up', maar is in 1975 eveneens present met een nieuwe bezetting van The Drells en poogt hetzelfde in disco-vorm. Muzikaal geen tweede 'Tighten Up' en zelfs niet heel interessant, maar een leuke 'novelty' vanwege het intro dat wél is geënt op mans' grootste hit. Reserve-Blauwe Bak voor meneer Bell.

* Bojoura- Everybody's Day (NL, Polydor, 1967)
De 'laatste' handel biedt me het mooiste en ik moet mezelf een paar keer inhouden. Wat te denken van 'Janosh' van The Hunters in puntgave fotohoes voor vijftien euro? Wat 'mindere' Nederbeat heeft zijn weg gevonden naar de vijftig cent-bak en daar zit ook deze van Bojoura tussen. Niet met fotohoes zoals hierboven, maar desondanks de eerste keer dat ik de single tegenkom voor een aantrekkelijke prijs.

* Chris De Burgh- Missing You (Duitsland, A&M, 1988)
Sta ik dan toch stiekem een show voor te bereiden terwijl ik op de platenbeurs ben? Het lijkt erop met een aantal platen uit de vijftig cent-bakken. 'Missing You' doet het beter in mijn geheugen dan in werkelijkheid, maar ik voeg het toe aan het mandje omdat ik niet alleen maar oud en obscuur wil hebben. De radioshow ligt immers al in de planning...

* Chicago- Take Me Back To Chicago (NL, CBS, 1977)
Omdat ik geen 'overkill' wil hebben, laat ik 'Hard To Say I'm Sorry' liggen en kies dan toch voor deze ontbrekende jaren zeventig-single van Chicago. In alle eerlijkheid moet ik bekennen dat ik het niet hun sterkste plaat vind en is het vooral ter aanvulling op de bestaande verzameling van de groep.

* Chi-Lites- Have You Seen Her (NL, 20th Century, 1981)
'Chi-Lites featuring Eugene Record' staat op het hoesje. Alsof meerdere versies van de groep uit Chicago actief zijn? Het zou zomaar kunnen. Eugene Record staat echter aan de wieg van de groep en heeft het meeste recht van spreken. In 1981 brengt de formatie 'Heavenly Body' uit waarop ook deze nieuwe bewerking van 'Have You Seen Her'. Maar... heeft zo'n klassieker een nieuwe opname nodig? Lijkt me niet en het resultaat is veel minder dan het origineel. Op de b-kant staat 'Strung Out' en dat brengt de single in de reserve-Blauwe Bak.

* Christophe- Les Marionettes (Frankrijk, Motors, 1965, re: 1982)
Volgens mij is het Frits Spits die in 1979 een nieuwe interesse opwekt voor het stokoude 'Aline' van Christophe. Deze heruitgave heb ik sinds 2004 in de bakken staan. Blijkbaar heeft Motors drie jaar later de andere hit eveneens opnieuw uitgebracht. 'Les Marionettes' is een stuk meer 'upbeat' dan 'Aline' en toont Christophe opnieuw als een ondergewaardeerde zanger die niet vies is van een beetje drama.

* The Dave Clark 5- Any Way You Want It (NL, Columbia, 1964)
Een plaat die ik eerst moet draaien voordat ik het weet te herinneren. Mijn bewondering voor Dave Clark heb ik al eens uiteengezet in 'Raddraaien' en 'Any Way You Want It' geeft dat handen en voeten. Veruit de leukste Dave Clark-single die ik tot nu toe op het spoor ben gekomen. Ik zie deze niet vaak in de Nederlandse persing maar voor de handelaar hoeft die geen cent meer te kosten dan vijftig van onze eurocenten. En dat je hiervoor nog steeds erg veel plezier kan hebben, gaan de volgende vier 'Round-ups' bevestigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten