maandag 31 oktober 2016

Terug met de klok



Waar heb ik het níet over gehad in bijna zeven jaar Soul-xotica? Nou, bijvoorbeeld nooit over mijn klok. Ik heb Soul-xotica uitgeplozen maar kan nergens een verhaal vinden. Ik heb toendertijd wel informatie opgezocht over Myron Cohen maar blijkbaar beperkt gehouden tot Facebook? De klokken op beide computers zijn keurig een uur terug gegaan. De telefoon heb ik opnieuw moeten instellen en eigenlijk zou dit ook moeten gebeuren met de kilometerteller op de Pioneer, maar kan op zichzelf best met dat laatste leven. Als ik vanmiddag in de gang kom, zie ik dat de klok nog niet is teruggezet en dat doe ik dan maar. Een lastige klok want ik heb hem zojuist weer aan de praat moeten helpen. Net gecontroleerd en hij loopt weer. Straks ga ik de 'Eindstreep' van oktober opstellen, maar eerst zet ik de volgspots op de klok.

Nee, er is geen woord gerept over de klok op Soul-xotica. Erg vreemd maar het stelt me nu in de gelegenheid om een bericht te schrijven. In mei of juni 2012 heeft Xenos een klok in de aanbieding: Een elpee-klok voor, ik geloof, een tientje. Ze hebben verschillende uitvoeringen en ik kies voor deze. Vooral omdat ik het Audio Fidelity-label ken, maar verder denk ik in eerste instantie dat het een fictieve artiest is. Audio Fidelity ken ik met name van de single 'Little School Girl' van Michael & The Continentals, een beetje een 'krom' blue-eyed soul-ding met een legendarisch falende drummer. Ik kom pas eind 3012 erachter dat deze single zéér gewild is in de Northern Soul en maar liefst honderd dollar moet opbrengen. Sindsdien heb ik het in de Blauwe Bak zitten, maar alleen maar vanwege die drummer die gaandeweg leert wat er van hem wordt verwacht. Myron Cohen is geen fictief persoon, zoals verwacht, en zelfs de elpee is officieel uitgegeven, hetzij met zwarte labels. De klok heeft een zilveren label. Want, nee, het is niet een elpee met een uurwerk. De schijf is van glas en heeft iets van een schaduweffect als gimmick, maar het ding laat zich niet draaien op een pick-up. Audio Fidelity AFLP701 is datgene dat de klok vertelt: 'America's Funniest Storyteller' van Myron Cohen.

Cohen komt op 1 juli 1902 ter wereld in het Russische Grodno (tegenwoordig Hrodna geheten) en verhuist als kind met zijn familie naar Manhattan. Barnett en Rebecca Feinstein Cohen hebben drie zoons waarvan Myron Aaron de oudste is. Cohen trouwt in 1925 met Miriam Hyman en het echtpaar betrekt een woning in de Bronx. Myron werkt als vertegenwoordiger in kostuums en om zijn klanten op hun gemak te stellen, begint hij ieder bezoek met een serie moppen. Cohen's humor vindt betere aftrek dan de pakken en hij krijgt al snel het advies om profeesioneel te gaan optreden als komiek. Met name in de jaren vijftig en zestig is Cohen een fenomeen. Hij doet vele live-optredens, maar ook voor de televisie. Het brengt Cohen zelfs tot het podium van de Ed Sullivan Show. Toch kent Cohen een andere kwaliteit: Hij is een echte verhalenverteller en kan als geen ander het accent van Joodse inwoners van Brooklyn imiteren. Van zijn werk verschijnen enkele elpees en een serie boeken. Zijn eerste elpee heet 'America's Funnies Storyteller' en verschijnt in 1960. In de tweede helft van de jaren zestig komen de platen uit op RCA Victor. Volgens Discogs is reeds in 1954 zijn eerste single uitgebracht, maar het doet voorkomen alsof nergens een volledige Myron Cohen-catalogus is te vinden. Er zitten té grote gaten tussen de verschillende elpees. In 1984 doet hij zijn laatste optreden en op 10 maart 1986 overlijdt Cohen na een hartaanval. Hij is 83 jaar geworden. Zijn vrouw is vijf jaar eerder gestorven.

De klok is een tientje en datzelfde tientje betaal je tegenwoordig maximaal voor 'America's Funniest Storyteller'. De klok gebruikt de a-kant met de verhalen 'Boiled Beef', 'Partners' en 'Swimming Pool Story'. De pret vervolgt op de keerzijde met 'Scissors Story', 'Shortages' en 'Idle Conversation'. Ik ken de verhalen van de plaat niet maar getuige de prijzen op hetzelfde Discogs en het idee van Joodse humor anno 1960 maakt niet dat ik het ga opzoeken op Youtube. Ik denk dat een klok wel het mooiste cadeau kan zijn voor het album.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten