dinsdag 18 oktober 2016

Het zilveren goud op 33 toeren: oktober 1991



Ik krijg vanavond nog een vraag over een elpee voorgeschoteld. Of ik die heb? Geen flauw idee, het zou zomaar kunnen. Ondanks de vele duizenden singles weet ik hiervan nog redelijk goed wat ik wél of niet heb. De albums hebben nooit 'mee geteld' in de verzameling, net zoiets als de cd's. Toch hou ik tot de zomer van 1992 een overzicht in de kaartenbak bij van de elpees die over de drempel komen. Het is in eerste instantie meer een praktische overweging: Ik heb geen plek op de fiets om elpees mee te nemen van de rommelmarkten. Vanaf 1991 gebeurt het echter wel regelmatiger. Begin volgend jaar gaat het hier even 'elpees regenen' in 'Het zilveren goud'. Dan zijn we in augustus goed op stoom met de elpees en dan... stopt de kaartenbak met de langspelers! Het laatste jaar van de grote zwarte schijven in 'Het zilveren goud' en in oktober 1991 zijn dat er vier. Eentje van een rommelmarkt en drie 'afgeschreven' elpees van de bibliotheek.

De uiteindelijke uitverkoop heb ik gemist maar zal ergens in 1993 of 1994 zijn geweest. Ik denk dat de bibliotheek anno 1991 alleen nog de cd-uitgave koopt maar de oude voorraad blijft staan. Eens per jaar, in oktober, worden echter een fiks aantal titels uitgeschift en voor een prikje van de hand gedaan. Vaak zijn het elpees die je nog niet eens in de voortuin wilt hebben, maar toch valt er nog wel eens iets te genieten. Ik heb nog altijd spijt dat ik 'Nether Lands' van Dan Fogelberg heb laten liggen, hoewel die natuurlijk niet heel erg zeldzaam is. De kennismaking met het titelstuk had ook vijftien jaar eerder gemogen. Een andere vaste prik in oktober en november is de rommelmarkt van de Doopsgezinde Kerk aan het Grootzand in Sneek. Hier koop ik volgend jaar mijn duizendste single. In 1991 ben ik te laat voor de singles, als die er al zijn geweest, en moet me tevreden stellen met een elpee. Ik had graag deze elpee uitgebreid in de schijnwerpers gezet, alleen... ontbreekt de feitelijke informatie over de plaat en word ik al moe bij de gedachte dat ik de schijf moet gaan zoeken. Het is een plaat die we allemaal 'per ongeluk' in de kast hebben staan: 'Nature's Secret' van Michael Cassidy.

Een Nederlandse collega-blogger heeft de plaat eens behandeld en dat levert zeer herkenbaar leesvoer op. Bij hem komt Michael Cassidy uit de platenkast van zijn oma. Hoe het ding daar is beland, weten we niet. Feit is dat alle elpees de rode 'promo'-sticker hebben. De collega heeft echter wel de moeite genomen om de plaat even te draaien en daarvan bericht te doen. Wie is Michael Cassidy? Wisten we het maar! Het is een folkrock-zanger. Op de achterkant van de hoes worden de heren James Hunter, Neil Diamond, Alfred Ford, George Harrison en John Fahey bedankt voor hun donaties aan de 'Iskcon Projects'. Het is vooral Harrison die hieraan doet denken, 'Iskcon' is de Hare Krishna-organisatie. De titels op het album suggereren eveneens een diep geloof met onderwerpen als 'The Golden Avatar' en meer van dat ongerief. Volgens Discogs zou het album eerst in 1977 zijn verschenen als cassette en pas twee jaar later als elpee. Bij mijn weten vermeldt de elpee inderdaad het jaar '1979'. Muzikaal? Na een halve beluistering zet ik de elpee in 1991 in de kast om er nooit meer naar om te kijken. Volgens de blogger is kant twee nog redelijk te genieten met een bombast welke doet neigen naar Electric Light Orchestra. Als ik de plaat 'toevallig' tegenkom, zal ik hem zeker eens draaien!

Van de bibliotheek-elpees heb ik anno 2016 nog twee in de kast staan. Met 'Eye Of The Zombie' (1986) van John Fogerty heb ik, als ik me niet vergis, een klein deel van mijn rekening bij De Karre betaald. In combinatie met 'Life After Death' van Iron Maiden en een jaren tachtig-heruitgave van 'Mother's Little Helper' van The Rolling Stones. Spijt van de ruil? Wel een beetje... Na de succesvolle comeback 'Centerfield' is 'Eye Of The Zombie' een tegenvaller, maar ja... het blijft wél John Fogerty. Een perfectionist in hart en nieren. De nummers mogen wellicht minder aanspreken dan die uit het verleden, ze hebben wel de stempel van goedkeuring ontvangen van John Fogerty. Gemiste kans! De andere twee heb ik nog wel en eentje heb ik zelf helemaal grijsgedraaid. Dat geldt dan weer niet voor The Buffoons.

Robert's zijn al snel Bobby in Engeland en Amerika. 'Bobbie' is aanvankelijk gereserveerd voor de dames. Bobby Graham is in 1965 een veel gevraagd sessie-drummer en werkt in dat kader veel met Jimmy Page. In 1965 maakt hij een single voor Decca en tot Graham's afgrijzen, gebruikt deze maatschappij de naam 'Bobbie Graham'. Hij geeft er zelf uiteindelijk ook aan toe. Vanaf 1967 gaat Graham als producent werken met een paar Nederlandse groepen. De eerste is The Buffoons uit Enschede. Hun messcherpe harmonie-zang kan de vergelijking met buitenlandse grootheden met glans doorstaan en door Graham's verzorgde producties komt dit nóg beter uit de verf. Graham werkt vanaf 1969 eveneens met Gloria, de band van Robert Long. Terwijl die in 1970 helemaal in de Here zijn met stichtelijke singles, valt Graham meer en meer voor het 'kwaad' dat drank en drugs heet. Terug naar The Buffoons. De elpee 'Greatest Hits' doet wat ervan wordt verwacht: Een overzicht van de hitsingles uit de periode 1967-70 op Imperial. Vermoedelijk is de plaat eerder verschenen toen The Buffoons had getekend bij CBS (1972-73), maar dit is een Music For Pleasure-uitgave uit de jaren tachtig. Het is vooral een opstap naar de singles-collectie die vanaf 1993 van start zal gaan.

'Nederpop 1965-75' komt uit een serie albums op Polydor uit 1979. Dit is het tweede deel en bevat een gemeleerd gezelschap aan Nederpop-acts uit het genoemde decennium. Het is de kennismaking met 'Stop The Machine' van The Swinging Soul Machine, 'Waiting For You' van BZN en 'Lucy Lucy' van Amsterdam. De laatste zal in februari opnieuw in deze rubriek voorkomen. Er staat geen slecht nummer op dit album en geldt eigenlijk voor de hele serie. Mijn schoolwerk voor het KMBO mag in oktober 1991 achterop raken, dit album is vooral waar ik mijn huiswerk doe. Elpees doen niet mee, singles wél. Anno 2016 ontbreken alleen 'You're The Victor' van Q'65, 'Radio' van Supersister en 'Get Yourself Together' van Long Tall Ernie & The Shakers op single. De overige dertien leer ik hier kennen en zullen me later aansporen tot de aanschaf van de single.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten