donderdag 6 oktober 2016

Week Spot kwartet: week 40



Het 'Week Spot kwartet' herinnert me eraan dat ik in 2012 en 2013 'Classic Week Spots' heb gedaan in oktober. In zowel 2014 als 2015 heb ik echter genoeg 'nieuwe' titels om dit te laten vallen. Vorig jaar zag ik het ineens niet zitten en heb ook de Nederlandse week laten vallen. Wellicht dat dit een vervolg gaat krijgen want ik heb op zichzelf wel een potentiële Week Spot van eigen bodem. Dat zou over twee weken moeten plaatsvinden... We zullen zien! Zojuist weer een erg memorabele 'Afterglow' gedaan en nu de avond besluiten met het kwartet. Terug naar de veertigste week in 2012, 2013, 2014 en 2015.

2012: Let's Stay Together-Margie Joseph
Dit plaatje brengt me terug naar de 'wereldtournee' in augustus 2008. Eerst tijdens 'De Nacht Van Steenwijk' in Het Pandje en de volgende dag naar Hellevoetsluis. Ik zal daar het weekend blijven 'plakken' en koop op zaterdagmiddag een hoop singles in Rotterdam. Margie Joseph is meteen 'aanwezig', het nummer doet denken aan de nachten in het sfeerrijke café met de twee schatten van honden. Ik maak een video op de telefoon terwijl dit nummer door de luidsprekers schalt. Het is zondagmorgen en de kroeg is nog dicht. De honden liggen verspreid over het café en kijken niet op van de muziek. Alleen het filmen met de telefoon snappen ze niet. Jammer maar helaas, het kaartje met de video's is beschadigd geraakt en dus rest niets anders dan de herinnering. Het café is niet veel later dicht gegaan en is, volgens Google Earth, gesloopt. Margie's 'Let's Stay Together' is een vrij natuurlijke 'vertaling' van Al Green's origineel en maakt het daarmee extra smakelijk voor mij. De plaat draai ik nog maar zelden en dat komt ook doordat ik eerder dit jaar 'Punish Me' van Margie Joseph heb aangeschaft. En ja... een mens wil wel eens 'iets anders'.

2013: I Don't Want To Talk About It-Nancy Ames
Eén van mijn eerste ervaringen als Northern Soul-verzamelaar. Ik blijf een halve nacht op voor de veiling van een originele single van Nancy Ames maar word in de laatste seconden overboden. Intussen heb ik deze heruitgave al gezien bij een Engelse handelaar. Ik besluit maar voor deze te gaan. Van de Northern Soul-klappers is Nancy Ames zo'n plaatje waar ik nooit en te nimmer genoeg van zal krijgen. Natuurlijk... het is een Wigan-stamper van de bovenste plank. Nancy Ames is gewoon een folkpop-zangeres welke het geluk heeft van een erg enthousiaste drummer. Deze maakt het tot een aanstekelijke 'hit' in de Northern Soul-scene. Veel van de 'Northern Soul Top 500' kan me inmiddels niet meer boeien, maar Nancy Ames is elke keer weer 'kicken'.

2014: What's This I See-June Conquest
Een plaatje dat ook al 'speelt' in begin 2012 maar het duurt twee jaar voordat ik hem werkelijk aan de koffers kan toevoegen. Misschien wel het juiste moment. Vorige week liet in 2013 nog een 'verdwaalde' plaat van The Cookies zien, in 2014 zit ik echt in de transformatie naar de crossover en modern soul. 'What's This I See' klinkt té 'sixties' voor die laatste categorie, maar in het kader van de crossover kan deze wel mee. De hand van Curtis Mayfield is duidelijk te horen in 'What's This I See'. Mayfield heeft het nummer niet geschreven, hij tekent wel voor productie en arrangement en The Impressions verzorgt de achtergrondzang. Een beetje 'vergeten', maar een plaatje dat ik straks met alle liefde nog eens ga afstoffen.

2015: Won't You Come Back Home-Pauline Shivers
Opeens heel veel zin krijgen in een bepaald plaatje. Dat is een verschijnsel dat geregeld de kop op steekt en vaak probeer ik de zinnen te verzetten. Soms wil het absoluut niet en moet ik wel overgaan tot aankoop. Dat is in het kort mijn motivatie voor Pauline Shivers. Niet geheel onbekend vóór september 2015 maar opeens moet het direct in de bakken komen. Ik heb het goed getroffen met dit exemplaar want er zijn legio die minder klinken. Toch moet ik bekennen dat deze ook een beetje tenonder is gegaan in de 'overkill' van begin dit jaar, maar dat kunnen we heel snel weer recht zetten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten