donderdag 11 december 2014

Raddraaien: The Pretenders


Omdat ik morgen moet overwerken én om zeven uur mag aanschuiven voor het eerste radioprogramma, denk ik dat ik morgen wel genoeg heb aan één bericht. Dus schrijf ik nu, bijna drie kwartier na het einde van Floorfillers, nog maar even een bericht. Notabene een plaatje dat me een december-gevoel geeft. Ik heb weinig concrete herinneringen uit de vroege jaren tachtig, ik ben dan immers ook nog maar zes jaar oud, maar bij het horen van het intro van 'I Go To Sleep' van The Pretenders ben ik even helemaal terug in december 1981. Een grijze winterlucht en ik kijk met mijn broers en zus naar Toppop. Dat zendt de videoclip uit met het kussengevecht in een dromerige omgeving. Je kan stellen dat het plaatje best indruk op me maakt en dat die liefde voortduurt tot op de dag van heden. Ik ga in dit bericht echter niet alleen vertellen over The Pretenders, maar wil ik me eveneens richten op het liedje. 'I Go To Sleep' van The Pretenders is zo gezegd de Raddraaier.

Ik begin toch maar even bij The Pretenders. Deze groep komt in maart 1978 bijeen in het Engelse Hereford. Christine Ellen Hynde is geboren in Ohio en woont tot haar 22e in Amerika. Ze heeft een bloedhekel aan studeren en de muziek trekt haar aan alle kanten. In 1973 heeft ze genoeg geld opgespaard om een enkeltje Londen te nemen en ze komt als journaliste aan de slag bij New Musical Express. In The Pretenders is ze verantwoordelijk voor de zang en slaggitaar. De lead-gitaar wordt bespeeld door James Honeyman-Scott, de bas wordt beroerd door Pete Farndon en de drummer gaat onder de naam Martin Chambers. Honeyman-Scott kan tevens uit de voeten met toetseninstrumenten en verzorgen de heren stuk-voor-stuk de achtergrondzang. Voor The Pretenders heeft Hynde al iets te maken gehad met de oprichting van The Damned en The Clash en aanvankelijk is één platenmaatschappij enkel geïnteresseerd in haar demo's. Met wat bevriende (prominente) muzikanten als Steve Strange en drummer Phil Taylor van Motorhead wordt gesleuteld aan de band die zal uitmonden in The Pretenders.

De eerste single is een cover van het Kinks-nummer 'Stop Your Sobbing' en deze wordt geproduceerd door Nick Lowe. Het komt in januari 1979 op de markt en doet wel stof opwaaien, maar brengt het niet tot de hitparade. Hetzelfde lot is ook 'Kid' beschoren, maar The Pretenders begint het nieuwe decennium met een vette nummer 1-hit: 'Brass In Pocket'. 'I Go To Sleep' is na 'Brass In Pocket' de tweede top tien-single voor The Pretenders. Enkele maanden na het verschijnen van de single is het hommeles. Hynde wordt geconfronteerd met twee drugsverslaafden in haar band en ze ontslaat Farndon op 14 juni 1982. Twee dagen later overlijdt Honeyman-Scott aan een hartkwaal ten gevolge van cocaïnegebruik. In 1983 is Farndon bezig een band op te zetten met Topper Headon van The Clash, die eveneens vanwege overmatig drugsgebruik de band is uitgezet. Op 14 april 1983 wordt Farndon's lichaam gevonden in bad. Hij heeft een overdosis heroïne tot zich genomen.

Chrissie Hynde bevalt in 1983 van een dochter, Natalie. Haar vader is Ray Davies, leadzanger van The Kinks en schrijver van twee belangrijke nummers uit het oeuvre van The Pretenders, waaronder onze Raddraaier. Davies schrijft 'I Go To Sleep' in 1964 en werkt van 17 december 1964 tot en met 17 februari 1965 aan de demo. The Kinks zal het oorspronkelijk niet uitbrengen, het verschijnt pas jaren later op een heruitgave van de elpee 'Kinda Kinks'. Hij stuurt Peggy Lee als eerste een exemplaar van de demo en hoewel Lee meteen het nummer opneemt, is er enige vertraging in het uitbrengen van de plaat. Intussen heeft de Engelse popgroep The Applejacks een versie opgenomen voor Decca welke als eerste verschijnt. Peggy's versie introduceert 'I Go To Sleep' aan de overkant van de oceaan en Cher zet het op haar album 'All I Really Wanna Do'. Na The Truth, The Fingers en Lesley Duncan is onze eigen Conny Van Bergen aan de beurt met 'Ik Val In Slaap'. In 1967 neemt de Duitse zangeres Marion Maerz haar versie op in de Page One-studio van Troggs-manager Larry Page. Deze single, als Marion, is tegenwoordig een gezocht plaatje. 'I Go To Sleep' raakt dan veertien jaar in de vergetelheid totdat The Pretenders het op de hitparade brengt. Dat heeft opnieuw voor een vloed aan cover-versies gezorgd. Davies en Hynde gaan kort na de geboorte van Natalie uiteen als Hynde haar oog heeft laten vallen op Jim Kerr van The Simple Minds. Inmiddels is ze alweer twee mannen verder.

The Pretenders is in de jaren tachtig en negentig min of meer het project van Hynde met ingehuurde studiomuzikanten. Begin dit jaar baart ze opzien door met haar eerste eigen solo-album op de markt te komen. 'Stockholm' verschijnt in juni en klinkt precies zoals een klassieke Pretenders-plaat hoort te klinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten