zaterdag 6 december 2014

Blauwe Bak Top 100: 100-91



Het is een driemaandelijks terugkerend cliché: Het is iedere keer weer een strijd om tot een zinnige lijst te komen. Ik spendeer mijn geld eigenlijk alleen maar aan plaatjes die ik leuk vind, buiten de kringloopwinkel-vondsten en een enkele single 'omdat die zo goedkoop is'. Om deze platen in een volgorde te zetten en daarbij ook nog te moeten schrappen? Je wenst het je ergste vijand niet toe! Maar toch... het is ieder jaar ook wel weer ontzettend leuk om ermee aan de slag te gaan en dus pas ik volgend jaar deze vorm van zelfpijniging opnieuw toe. En over vier maanden natuurlijk de Blauwe Bak Top 40 over het eerste kwartaal van 2015. Dan opnieuw met de plaatjes uit december. Ik heb vanmorgen eentje van mijn zoeklijst kunnen verwijderen en morgen, maandag en woensdag lopen er veilingen af bij mijn Duitse maat op Ebay. Komt wel goed met de toekomstige lijsten! Vandaag het eerste deel van de Blauwe Bak Top 100 over 2014, waarbij ik moet zeggen dat het plaatjes zijn die ik tussen 1 december 2013 en 30 november 2014 heb gekocht.

100 Ain't No Soul-Kenny Bernard (NL, Pye 7N 17233, 1966)
Wat gaat er beneden de honderd? Ik geloof dat er zo'n 34 singles buiten de lijst zijn gevallen en dan heb ik het nog niet eens over het totaal aantal platen. Deze 34 zouden kans hebben gemaakt op een plaatsje in de Top 100 en komende zaterdag ga ik deze plaatjes draaien in Do The 45. De zaterdagen erna doe ik deze Top 100 in twee delen. Op 100 vinden we het plaatje dat de kortste reis naar mijn huis heeft gemaakt, ik heb deze in april gekocht op de boeken- en platenmarkt van de Hervormde Kerk van Nijeveen. Een aangename verrassing om daar deze Nederlandse persing van een Northern Soul-kraker als deze te vinden. Kenny neemt in die jaren geregeld grote hits op de hak en anno 2014 is hij nog altijd actief in het cabaret-circuit.

99 Nine Times-The Moments (NL, Philips 6146 435, 1976)
De gelukkige vondst van vorige week woensdag. Waarom deze zo laag staat genoteerd? Het is een andere plaat van The Moments die vooral mijn 2014 heeft bepaald en deze staat een stuk hoger. Toch móest 'Nine Times' erin, want het is een trots bezit in de koffers.

98 A Reason To Be Lonely-Otis Leavill (US, Blue Rock B-4031, 1965)
Als ik de Top 100 puur op het gevoel van nu had samengesteld, dan was het eerst een hele hoop sixties geweest en pas in de top 30 de jaren zeventig-dingen. Toch heb ik een balans weten toe te passen in de lijst. De bewering dat ik klaar ben met de jaren zestig klopt niet helemaal, want het merendeel van de singles van morgen zijn allemaal uit de jaren zestig en sommige ook nog typisch Northern Soul. Toch valt het op dat ik op de midtempo hoger inzet dan op de knallers en dat verklaart een hoop. Hoewel deze van Otis Leavill een echte Northern Soul-klassieker is, kan hij ook rustig bij de midtempo-dingen in.

97 You Can Count On Me-Sammy Davis Jr. (NL, 20th Century 6162 101, 1976)
Dit is dan een van de spaarzame gevallen van een jaren zeventig-single die niet 'past' tussen mijn overige jaren zeventig-soul-dingen, maar wel weer in het straatje van de jaren zestig-stampers is. Naar verluid is dit nummer alleen in Nederland als single verschenen en Engelsen liggen krom voor een exemplaar. Deze vind ik voor een schappelijke prijs op Marktplaats, maar ben helaas nog geen tweede tegengekomen. Stom als het is, als ik dit nu eens had geweten in 1993, want toen kwam ik deze single zeer geregeld tegen. Soms per tien in een doosje. Dat zou nu een goudmijntje zijn...

96 Blow Your Whistle-KC & The Sunshine Band (UK, Jay Boy BOY 80, 1973)
Uit het verhaal van Doris Duke is gebleken dat Jay Boy al in 1966 is opgericht in Amerika. In het begin van de jaren zeventig is het in Engeland op een hoogtepunt en ik vermoed dat het label dan ook huis houdt in Londen. Ik heb het altijd in één adem genoemd met Contempo, de voortzetting van Soul City. George McCrae is de eerste die een nummer 1-hit scoort op Jay Boy en KC & The Sunshine Band volgt niet veel later met 'That's The Way I Like It'. Deze 'Blow Your Whistle' stamt uit een tijd dat Jay Boy nog 'underground' is, ondanks de vrij commerciële producties, en op handen wordt gedragen in de Northern Soul-scene. Ik weet niet precies of het een zwakke opname is of dat de plaat wel degelijk 'grijs' is gedraaid.

95 Telephone-Bernadette Martin (US, Cheer CH-1008, 1964)
Zelf had ik de plaat van 1966 of 1967 geschat, maar volgens een Cheer-discografie (waarin deze plaat niet wordt genoemd) zou Bernadette Martin dit eind 1964 of vroeg 1965 hebben uitgebracht. Obscuur? Ja. Zeldzaam? Nee. Ik sta in de zomer van 2012 al eens op het punt de plaat te kopen, maar vind hem té poppy. Als ik afgelopen december flink boodschappen doe bij mijn maat in Chicago besluit ik deze toe te voegen om de verzendkosten te drukken. In die tussentijd is het toch nog uitgegroeid tot een favoriet.

94 Since You're Gone-The Barons (US, RCA Victor 47-9034, 1966)
Over midtempo gesproken dat, ondanks het jaartal en de status in de Northern Soul, prima mee kan in het crossover-verhaal. Ten opzichte van mijn eerste bevindingen ben ik wel veranderd. Ik kan deze van The Barons al beter waarderen en betreur zelfs een beetje dat die zo laag staat. Andermaal heb ik de afspraak met mezelf gemaakt dat als eenmaal de lijst klaar is, deze ook zo blijft.

93 Just As Long As We Have Love-Dionne Warwicke & The Spinners (US, Atlantic 45-3029, 1974)
De verkoper heeft zijn woord gehouden en heeft de verschuldigde acht pond teruggestort. Zes pond voor de single en twee voor de verzendkosten. Dat laatste is wel heel erg laag, dus het zou me niks verbazen dat daar iets mis is gegaan. Geen Carolyn Leacock & The Outfit in deze lijst en dus 'herdenk' ik de plaat met dit kantje van Dionne Warwicke & The Spinners. De platenlabels spellen Warwick's naam afwisselend met of zonder een 'e' aan het eind en Atlantic doet dit in 1974 wel. 'Just As Long' staat op de b-kant van het hitje 'Then Came You'. Hetzelfde liedje en ook prachtig gezongen, maar het haalt het niet bij Leacock's versie.

92 96 Tears-Big Maybelle (US, Rojac RA-112, 1966, re: 2013)
Is het nou een bootleg of niet? Nee, er is wel iets 'legaals' aan deze plaat. Er is een legaal bedrijfje dat zich bezighoudt met het opnieuw uitbrengen van de Rojac-catalogus en aanverwante labels. Toch kom ik de single alleen maar bij 'louche' adressen tegen. De opnames zijn echter ruim voldoende, die hebben we wel minder gehoord en ze zijn vaak een fractie in de prijs van het originele vinyl, dus mij hoor je niet klagen!

91 Don't You Know A True Love-The O'Jays (US, Astroscope AS-110, 1969, re: 1972)
Ik heb op het gebied van de Top 40-hits en Tipnoteringen de collectie compleet van The O'Jays. Ik zoek hooguit nog naar Nederlandse Epic-persingen met fotohoes. De '992 Arguments' van de kringloopwinkel ontbeert dat hoesje en is ook nauwelijks te draaien. Ik heb nog nooit een Nederlandse 'Love Train' gezien, maar als '992 Arguments' en 'Shiftless Shady Jealous Kind Of People' op Epic zijn uitgebracht, dan moet dat ook gelden voor 'Love Train'. Nu kan ik dan beginnen met het vroegere werk. 'Workin' On Your Case' is al jaren een favoriet, deze 'Don't You Know A True Love' is vrij nieuw voor mij als ik hem tegenkom bij Rarenorthernsoul. Het smaakt naar meer!

Morgen vervolg ik de aftelling van 90 tot en met 81.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten