zondag 7 december 2014

Blauwe Bak Top 100: 90-81


Een luie dag, maar wel eentje waarvan ik ben opgeknapt. Feit is dat ik me sinds donderdagavond niet echt fit heb gevoeld en met name vrijdag op zaterdag was het slapen hopeloos. Pijn in de buik en meer van dat ongerief. Dat heb ik er vandaag uit geslapen. Ik heb expres de computer heel laat aangezet. Vandaag lopen er een aantal veilingen af waarbij ik al hoog had ingezet. Welnu, tot nu toe heb ik ze allemaal gewonnen. Er loopt nu eentje af binnen een half uur en daar heb ik het maximumbod nog maar even verhoogd. Het gaat me daar om de b-kant die ik nog nimmer zó gaaf heb gehoord, ik hoop dus maar dat de andere bieder voor de a-kant gaat, want die is op iedere straathoek te krijgen. Ach, vooruit, voor de draad ermee: Het is de originele Amerikaanse 'Higher And Higher' van Jackie Wilson, maar dan met het prijsnummer 'I'm The One To Do It' op de b-kant. Alleen in Amerika en Frankrijk als b-kant uitgebracht, mijn huidige Duitse persing heeft 'Somebody Up There Likes You' als keerzijde. Bij de overige drie zit eentje die voor 'koopje van de dag' door kan. Deze plaatjes komen we volgend jaar tegen in de Blauwe Bak Top 100, vandaag ga ik verder met de nummers 90 tot en met 81 uit de Top 100 van 2014.

90 Stop Her On Sight-Edwin Starr (UK, Polydor 56753, 1966, re: 1968)
Ik kom Marcus voor het eerst tegen op Hassle Free. Ik ben de andere single vergeten, maar die heeft hij nét verkocht. Toch ziet zijn 'Soul Coaxing' van Raymond Lefevre er ook erg mooi uit en heeft het een vriendelijke prijs. Daaruit is een wonderlijke vriendschap ontstaan. Marcus zit in de bewaking en werkt 's nachts en er zijn soms van die nachten dat we uren zitten te chatten. Over vinyl-singles natuurlijk! Marcus is één van de meest extreme verzamelaars die ik ken. Hij doet het 'zuinig aan' als hij niet meer dan 300 in de maand koopt. Veel van zijn aankopen zijn echter weer voor de handel om geld te genereren voor zijn rockabilly-collectie. Qua soul heb ik de eerste keuze, zelfs nog vóór zijn bloedmooie vriendin die vaak de singles pakt die ik niet hoef. Onlangs heeft hij mij een partijtje gestuurd dat een half jaar bij hem op het bureau heeft gelegen. Hij komt erg weinig interessante soul meer tegen, maar dat is begin van het jaar wel anders. Ik koop deze eerste Engelse persing van Edwin Starr voor 'peanuts' omdat die nogal 'ruig' is. In de soul-deejay-wereld zijn we echter wel iets gewend en voor weinig heb ik deze fraaie single. Op de keerzijde staat 'Headline News' welke net buiten de Top 100 is gevallen.

89 I Bet You Get The One-Detroit Emeralds (US, Westbound W-156, 1969)
Mijn 'oude' exemplaar van 'Feel The Need In Me' heeft eind 2011 zijn beste tijd gehad. Het hoesje is al een beetje vochtig geweest als ik die single in 1997 koop en het is alsmaar verder verpulverd. Het vinyl ligt daardoor 'bloot' en is beschadigd geraakt. Dan vind ik een beter exemplaar bij de kringloopwinkel en vlak voor de aanloop naar de 'echte' Northern Soul-verzameling ontdek ik de b-kant: 'There's A Love For Me Somewhere'. Kan tegenwoordig weer in de seventies-hobby. Begin dit jaar koop ik een andere Detroit Emeralds-single bij Marcus en sindsdien zijn mijn ogen gericht op deze groep. Deze vind ik voor weinig bij Minstrel. Nu hoef ik een keer niet de single om te draaien, want 'I Bet You Get The One' is meteen het prijsnummer van de twee.

88 Signed Sealed Delivered I'm Yours-Stevie Wonder (NL, Tamla-Motown 5C 006-91627, 1970)
In 'Het zilveren goud' ga ik maandelijks terug naar mijn singles-aankopen van 25 jaar geleden. Hoe zit het met de elpees? Ik ben vanaf het eerste begin meer singles-georiënteerd, maar heb desondanks ruim tachtig elpees in de kaartenbak. Met name op het gebied van The Moody Blues en solo-projecten. Elpees zijn in die tijd voor 'erbij', soms koop ik een elpee voor de single-hit en als ik eenmaal de single heb? Ik heb een paar jaar geleden nog een hoop van deze verzamelelpees weggedaan. In 1989 koop ik in het boekenwinkeltje van Cees Buster in Sneek 'Tamla Motown Is Hot Hot Hot', uit mijn hoofd zeg ik dat dit het derde deel is. Zonder hoes en voor een kwartje. Deze elpee inspireert op meerdere fronten, in deze Top 100 komen we twee nummers van die elpee tegen die ik op single heb gekocht. 'Signed Sealed Delivered' is daar eentje van. Voor vijfennegentig cent gekocht in Emmeloord.

87 What's Wrong With Me Baby-The Invitations (UK, Outta Sight OSV100, 1965, re: 2013)
Outta Sight begint aanvankelijk als onderdeel van Castle Communications, maar verder dan één Northern Soul-cd komt het niet. Sequel neemt Castle over in 2006 en gooit Outta Sight meteen op een zijspoor. In 2010 vraagt een oud-medewerker van Castle of hij de naam mag voeren en krijgt toestemming. Sinds dat jaar brengt Outta Sight nieuwe uitgaven van grote Northern Soul-'hits'. Plaatjes die origineel nauwelijks zijn te betalen, zijn opeens verkrijgbaar op nieuw vinyl voor een tientje. Intussen heeft het ook een serie met Modern Soul en eentje met exclusieve singles-mixen van hedendaagse 'soulful house'-12"-singles. De Northern Soul-serie is inmiddels bij de 120e uitgave, een jaar geleden behaalde het de mijlpaal van 100. De honderdste single is deze fraaie verzamelaar van The Invitations met op beide kanten een absolute winnaar. De andere kant komen we volgende week tegen in de Top 100, 'What's Wrong With Me Baby' is een week Week Spot geweest.

86 Do I Make Myself Clear-Etta James & Sugar Pie DeSanto (US, Argo 5519, 1965)
Deze plaat noemde ik vorig jaar in de Blauwe Bak Top 100. Op het moment dat ik 'I Got You Babe' van Etta James kan presenteren, heb ik net deze met Sugar Pie gewonnen. Een onverwoestbaar nummer van twee hartsvriendinnen die in dit nummer de strijd voeren wie het hardste kan schreeuwen. Bovenal een energiek nummer dat bij mij al een soort 'bijbelstatus' heeft verworven en dus betrekkelijk 'laag' staat genoteerd.

85 Workin' On A Groovy Thing-The 5th Dimension (Australië, Liberty LYK-3138, 1969)
Eind maart heb ik in de voorgaande vier maanden zoveel singles gekocht, dat de Blauwe Bak Top 40 van het eerste kwartaal her en der pijn doet. Er kunnen immers maar veertig platen in de lijst. Dan besluit ik de Week Spot van die week te kiezen uit de 'bubbling under' en kom uit bij deze van The 5th Dimension. Hierdoor is het nummer alsnog uitgegroeid tot een favoriet in huize Louwsma en dat wordt hier beloond met een 85e plek.

84 I Walked Away-Bobby Paris (US, Stardust URS 156, 1967, re: 200?)
Deze maand kies ik de Week Spot uit de Top 100 en dat is deze week dus deze van Bobby Paris. Zie voor het verhaal bij het bericht van afgelopen dinsdag.

83 A Book For The Broken Hearted-The Intruders (US, Gamble G-203, 1966)
Het kan raar lopen. Als ik 'Doctor Doctor' voor een euro in Hoogeveen koop, ben ik aanvankelijk niet kapot van het nummer, maar bij een dj-optreden later in 2011 springt de vonk over. Vanaf 'She's A Winner', de zomer van 2012, zijn opeens alle ogen gericht op The Intruders en dat wordt andermaal versterkt als ik deze single hoor. Een op zichzelf staande klasse!

82 Put Yourself In My Place-The Elgins (UK, Tamla-Motown TMG 787, 1966, re: 1971)
Ik ben doorgaans niet heel erg op zoek naar Motown, maar Marcus komt het bij bosjes tegen en ik mag deze singles voor een paar pond hebben. Je moet wel een enorme hufter zijn om geen tedere gevoelens te krijgen bij deze van The Elgins en dus ga ik over tot aanschaf. Puur zijde!

81 Tossin' And Turnin'-Bunny Sigler (NL, Epic EPC 1177, 1973)
Dorothy Morrison... Een lastig verhaal... Ik ga de nummer 1 nog niet weggeven, maar ik kan al wel mededelen dat Morrison niet eens in de top tien staat. En toch is het de duurste single tot nu toe geweest en heeft het mijn huishoudportemonnee danig in de war geschopt. Het leek even zo mooi. Ik ontdekte deze partij Bunny Sigler's, allemaal hagelnieuw en in Nederlandse fotohoes (of eigenlijk een titelhoes). Ik had een beetje huiswerk gedaan en zag dat de Amerikaanse Philadelphia rond de vijftien pond zat. Op dat verschrikkelijke styreen dat na tien keer draaien rare bijgeluiden geeft. Dertig pond voor de Nederlandse is een koopje? Of 25? Of 20 met verzending. Daar ben ik eerst maar gestopt, ik ga het binnenkort weer eens proberen. Het idee was om een aantal Bunny's te verkopen en dan fluitend Dorothy Morrison te kopen. Dat liep dus even anders...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten