woensdag 10 december 2014

Raddraaien: Gladys Knight & The Pips



Een blogverhaaltje schrijven voor het slapen gaan? Ja, ik geef toe, het is het tegenovergestelde van een verhaaltje aanhoren voor het slapen gaan, maar ik ga op deze manier de dag besluiten. Een Raddraaier uit de Blauwe Bak, gerekend vanaf de Raddraaier uit de vorige serie die inmiddels weer 'thuis' is in de normale jaren zestig-bak. De vorige Raddraaier was 'Crosstown Traffic' van The Jimi Hendrix Experience, één van de tientallen platen die de afgelopen jaren uit gemakzucht in de Blauwe Bak was terecht gekomen, maar daar helemaal niet thuishoort. Het is nog een hele klus, want ik moet 128 singles verderop zijn en ik heb me al voorgenomen niet té kritisch te zijn. Gelukkig maar: Het is niet een voormalige Week Spot, maar wel een artieste die ik hier eens eerder te gast heb gehad. Maar dan opnieuw... er zijn een handjevol zangeressen waarvoor je me wakker kan maken en Gladys Knight is daar eentje van. De Raddraaier komt dan ook uit de echte soul-koffers: 'Take Me In Your Arms And Love Me' (1967).

'The empress of soul'. Dat klinkt weinig complimenterend als je het overzet in het Nederlands. 'De keizerin van de soul'. Wel van adel, maar niet direct in de lijn als troonopvolger. Gladys Knight zal er onderhand aan zijn gewend dat ze altijd een buitenbeentje blijft. Haar stem is echter een klasse apart en er zijn titelhouders die het minder hebben verdiend dan haar. Ze probeert het echter nog steeds, want ondanks haar zeventig lentes denkt Knight niet over stoppen. Anno 2014 heeft ze haar dertigste solo-album uitgebracht en spreekt ze uit tegen de muziekindustrie die de zangeressen het liefste uit de kleren ziet gaan. ,,Er is mij geleerd om me netjes te kleden voor mijn publiek en niet uit de kleren te gaan". Het is ongetwijfeld een reactie op de spraakmakende optredens van Miley Cyrus.

Buiten een periode van twee jaar welke je desondanks het beste kan omschrijven als 'zwangerschapsverlof' is Gladys Maria Knight inmiddels bijna 52 jaar op de bühne te vinden. Het begint met een solo-optreden in het tv-programma 'Original Amateur Hour' dat Knight in 1952 als zevenjarige wint. Een jaar later maakt ze deel uit van het nieuw opgerichte familiegroepje The Pips. Broer Bubba en zuster Brenda met hun neef William en nicht Eleanor Guest. De groep is genoemd naar een andere neef, James Woods, welke de bijnaam 'Pip' heeft. Het groepje krijgt al snel optredens en daar raken Brenda en Eleanor niet aan gewend. Zij worden in 1959 vervangen door Langston George. Vier jaar later neemt Edward Patten de plek in van George. In 1961 heeft de groep, nog steeds als The Pips, haar eerste hit met 'Every Beat Of My Heart'. In 1962 wordt 'Letter Full Of Tears' eveneens een hit, maar dan acht Gladys de tijd rijp om aan een gezin te denken. Met haar echtgenoot James Newman krijgt ze een zoon, James Gaston Newman III, en een dochter met de naam Kenya Maria Newman. The Pips blijft op tournee en in 1964 is Knight terug op het podium. De monden van de kinderen moeten gevoed worden en dus gaat de groep verder als Gladys Knight & The Pips met manlief als muzikale regisseur.

De enthousiaste en gepolijste shows van Gladys Knight & The Pips zijn een ware attractie en dit stelt hun in staat om continu op te treden zonder een plaat op de hitparade te hebben. Choreograaf Cholly Atkins bedenkt het typische dansje van The Pips en Berry Gordy is zo onder de indruk van het totaalplaatje dat hij behalve Gladys Knight & The Pips ook Atkins en Newman in dienst neemt. Het is dan 1966. Gordy brengt Knight onder op het Soul-label. Waar Tamla en Motown meer gericht zijn op de pop-markt, daar is Soul het label voor meer soulvolle producties. Wat echter geldt voor Jimmy Ruffin, om een collega Soul-artiest te noemen, gaat ook op voor Gladys Knight. Zij voelt zich behandeld als een tweederangs-artiest bij Motown. De leuke liedjes gaan het eerst naar hitmakers als The Supremes en Marvin Gaye en Knight mag de kliekjes hebben. In 1967 laat Motown echter 'I Heard It Through The Grapevine' door een aantal artiesten opnemen en alleen Knight's versie krijgt de voorkeur van Gordy. Het is Knight's eerste grote Amerikaanse hit op Soul. In Engeland heeft de groep haar eerste hit in 1967 met onze Raddraaier: 'Take Me In Your Arms And Love Me'.

De plaat schijnt een licht-erotische ondertoon te hebben en dat is de reden waarom het in Amerika pas wordt uitgebracht nadat het 'bijgewerkt' is. Die uitvoering verschijnt op de elpee 'Everybody Needs Love'. De preutse BBC merkt echter niks van het karakter en de single brengt het tot een dertiende plek. De Tipparade is begin 1967 nog een soort van hobby-project van Rob Out en hij noteert het een paar weken op die lijst. Het Hitdossier zal echter pas de Tipparade vanaf 15 juli 1967 opnemen en Gladys moet in ons land wachten totdat Willem Duys haar uitnodigd voor Grand Gala Du Disque.

De carrière van Gladys Knight & The Pips is eentje van 'ups' en 'downs': Het hoogtepunt bereikt de groep na de breuk met Motown in 1973 als 'Midnight Train To Georgia' dat station passeert en zich een weg naar de top baant. Eind jaren zeventig gooit platenmaatschappij Buddah al even roet in het eten waardoor Knight en The Pips tijdelijk gescheiden door het leven gaan. Van 1980 tot en met 1988 zijn de twee weer samen, maar in dat laatste jaar houdt The Pips op met bestaan. Gladys scoort een jaar later groots met het titelnummer uit de James Bond-film 'Licence To Kill'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten