vrijdag 24 februari 2023

Singles round-up: februari 6


Als postbode is geen dag hetzelfde? Het scheelt er vast aan of je een vaste wijk loopt maar in mijn geval is nooit iets zeker. Ik fiets naar Meppel in de veronderstelling dat ik de eigen post in de Berggierslanden moet bezorgen en na afloop even helpen in de Koedijkslanden. Niet dus want de Berggierslanden is al bezorgd. Iedereen is druk bezig in Ruinerwold en daar is mijn hulp eveneens gewenst. Hoewel ik in een andere gemeente woon, heb ook ik vandaag de aanslag van de afvalstoffenheffing ontvangen. Niet te geloven dat ze een brief frankeren welke me vertelt dat ik niets hoef te betalen. In Ruinerwold is dit eveneens de 'business'. Ik vertrek naar het dorp met alle poststukken die er nog zijn maar zie al snel dat ik deze vandaag niet weg krijg. Na telefonisch overleg heb ik besloten om morgen deze mailing af te maken. Steenwijk zit ook krap en daarvoor ga ik maandag nog een paar uurtjes aan de slag. Het is rond een uurtje of vijf dat ik naar de stad wil fietsen voor de singles. Op de hoek bij de Jumbo roept iemand naar mij en ik kijk om. Het is de man van de platenzaak. Speciaal voor mij loopt hij mee terug en opent de deuren. Eigenlijk zou hij even pauze hebben voordat de koopavond losbarst. De gereserveerde singles liggen achter de toonbank en intussen schuift hij me enkele andere singles toe. Ik verlaat de zaak met veertig singles en hierbij de eerste tien.

* Tasmin Archer- In Your Care (EEG, EMI, 1993)
Heel stiekem ben ik al een paar jaar op zoek naar 'Sleeping Satellite' op single. Ik heb de Engelse persing een paar maal in mijn mandje gehad op Discogs maar het is er nog niet van gekomen. Hier heb ik dan een opvolger van de hit met op de b-kant een speciale remix van 'Sleeping Satellite'. Deze is gedaan door de technicus van het album en is niet zozeer een dansvloer-kneiter maar eerder een eigen interpretatie van het nummer. De a-kant heb ik nog niet gecheckt. 'In Your Care' is even sfeerrijk als 'Sleeping Satellite' alleen heeft dit een ietwat agressief klinkend refrein. Op een ene of andere manier lijk ik het me nog wel te kunnen herinneren, maar geen idee waarom deze plaat het niet heeft gemaakt in Nederland. Tasmin blijft een eendagsvlieg voor Nederlandse begrippen.

* Blue Mink- Melting Pot (UK, Gull, 1969, re: 1975)
Het is vooral 'Gimme Reggae' op de keerzijde dat mijn aandacht trekt maar dat is drie keer niks. In een Engelse stereo-persing klinkt 'Melting Pot' zoveel beter dan een Nederlandse mono en dus is dit een welkome aanvulling.

* Johnny Bristol- You And I (NL, MGM, 1974)
Helaas... In het hoesje van 'Leave My World' zit 'You And I' en die heb ik al. De b-kant, 'Memories Don't Leave Like People Do' staat zelfs nog in de Blauwe Bak. De volgende keer eens goed rondkijken of deze nog in de winkel is met vermoedelijk deze ontbrekende single.

* Mel Brooks- To Be Or Not To Be (UK, Island, 1983)
Ik sta even perplex als ik deze in mijn handen hou. Ik moet bekennen dat ik een dubbel gevoel heb. Aan de ene kant wil je hem het liefste vierendelen maar aan de andere kant... het is Engelse humor. De Engelsen staan iets luchtiger tegenover het meest recente Grote Meningsverschil en in dat licht moet je deze plaat zien. De rap is immens populair in 1983 en acteur Mel Brooks neemt 'The Hitler Rap' op. Puur satire ook al vrees ik dat Nederland er zelfs vijfenzeventig jaar later nog niet klaar voor is. 'Wonderfully awful', beschrijft mijn Wolfman-collega de plaat en dat is eveneens mijn gevoel. Het zou niet mogen...

* Leon Bryant- Finders Keepers (Frankrijk, Dé-Lite, 1984)
Ik heb vorig jaar via Mark een single van Leon Bryant aan de verzameling kunnen toevoegen. Ik hou mijn hart vast bij deze plaat maar 'Finders Keepers' klinkt erg goed in mijn oren. Een solide disco-productie maar Bryant heeft een aantrekkelijke soulvolle stem. 'Your Kind Of Lovin' is een rustiger nummer maar ook hier schittert heer Bryant. Het is allesbehalve 'lo-fi' maar dat geldt ook voor de plaat die vorig jaar in de Blauwe Bak is gekomen. Deze mag erbij!

* Natalie Cole- Good Morning Heartache (US, Capitol, 1976)
Een melodramatisch intro en vervolgens een ietwat jazzy klinkende Natalie maar ik vind het best genoeg voor de Blauwe Bak. Of anders dan maar de b-kant? 'Sophisticated Lady' is een lekker funky ding! Ja, dit gaat de kant worden voor mij. Ook handig dat het vinyl aan deze zijde van een betere kwaliteit is.

* Mac Davis- It's Hard To Be Humble (US, Casablanca, 1980)
Ik heb een groot deel van de platen vanavond gedraaid op de radio en ga de show later dit weekend uploaden naar Mixcloud. Daarbij passeert ook Mac Davis de revue. Mijn fout! Ik associeer Davis met 'Baby Don't Get Hooked On Me' dat ik in een fijne soulvolle versie ken van The Mandells. Maar ja... Mac Davis is en blijft een kuntrie-zanger. Het is tijdens de intro dat een lampje begint te branden. 'It's Hard To Be Humble' is in 1981 de basis voor Peter Blanker's 'T Is Moeiljk Bescheiden Te Blijven'. Eerlijk is eerlijk: De versie van Blanker is grappiger naar mijn mening.

* Desmond Dekker- Israelites (UK, Creole, 1969, re: 1980)
In 1993 heb ik eens de Cactus-heruitgave gekocht met 'Sugar Dumplings' op de b-kant maar die doet al jaren verstoppertje. Dan deze maar meenemen. 'Israelites' is in een prachtige stereomix en is een nummer dat me altijd en overal in beweging krijgt.

* Dr. Feelgood- Milk And Alcohol (NL, Ariola, 1979)
Natuurlijk is zo'n Engelse hit ook in Nederland uitgebracht, alleen kom ik hem nooit tegen. Ik heb nu beet met een zeer fraai exemplaar met fotohoes. Hoe vaak ik 'Milk And Alcohol' ook heb gehoord, het is en blijft een knalnummer!

* Duran Duran- Union Of The Snake (UK, EMI, 1983)
Niet de sterkste van Simon LeBon en zijn kornuiten, maar vooruit... hij ontbreekt in de collectie en mag mee voor een euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten