zaterdag 4 februari 2023

Diagonaal zeven letters: Zaterdag 4 februari


De radioshow is vanavond binnen een uur bekeken. De microfoon (of eigenlijk de mixer) blijft klooien vanavond en daarvoor ben ik niet in de stemming. Morgen maar weer eens proberen! Het is anders zo'n bijzondere dag geweest... Het valt me op als ik vanmorgen op de zaak even iets buiten moet doen. Ik laat de jas over de stoel hangen en stap naar buiten. Het valt me op dat ik niet koud ben. Zou het dan toch? Ja, ik heb de wintertooi aan: T-shirt met hoodie, daarover een wollen vest en tenslotte de winterjas. Het is halverwege het bezorgen als ik twee buurtjes tegen elkaar hoor roepen 'dat het wel lente lijkt'. Dan besluit ik tot een kleine striptease. Het wollen vest kan in de fietstas en zelfs hoodie en winterjas is al iets teveel op een bepaald moment. Een thermometer aan de Woldmeentherand laat om half twee een temperatuur zien van dertien graden. Er is niet heel veel post en ik eindig het bezorgen in de Nieuwe Gagels. Als ik haast zou hebben, zou ik over Kallenkote en langs de kazerne en de hunebedden terug naar Uffelte kunnen. Maar... het weer is zó aantrekkelijk dat ik plots heel ambitieus ben. Deze ambities zijn te hoog gegrepen maar het heeft wel een fijne fietstocht als gevolg.

Het is rond half drie als ik klaar ben met werken, maar ik heb dan nog altijd hetzelfde plan: Toeristisch via Vledder en Diever en in Dwingeloo boodschapjes halen. Alhoewel? Naarmate de fietstocht vordert, kom ik tot de conclusie dat ik eigenlijk alles wel in huis heb en dus verdwijnt Dwingeloo al snel van het kaartje. Diever trouwens ook. Ik wil richting Vledder en dat kan ik op verschillende manieren aansturen. Ik besluit het Woldmeenthepad op te gaan en deze te volgen tot de spoorwegovergang achter Tuk. Vanaf daar over de Woldberg. Wel een beetje direct fietsen en dus over de Duivenslaagte naar De Eese. Dan is het even gesneden koek voor mij, hoewel het iedere keer weer een feestje is om te fietsen. Je gaat achter Eesveen en Nijensleek langs en middels een mooi verhard fietspad ga je naar het centrum van Wilhelminaoord. In Wilhelminaoord de weg oversteken en dan naar Vledderveen. Halverwege het fietspad wil deze de wielrijder naar links hebben, maar ik hou rechtdoor aan. Goed gegokt! Linksaf is alleen van waarde als je richting Doldersum wilt en daar heb ik vandaag even geen behoefte aan. Rechtdoor brengt je aan de rand van Vledder. Bij de buurtsuper haal ik twee blikjes ijskoffie. Ik heb nog broodjes in de tas zitten. Ik wil eerst richting Wapse en Diever maar kijk dan toch even op een bordje. Ik stippel een route uit welke me 'nieuw' voorkomt op papier, maar in werkelijkheid is ook dit gesneden koek. Het is dan bovenal een middag om te genieten van het fraaie weer en de lekkere muziek op de koptelefoon.

Ik verlaat Vledder middels een smal paadje door de landerijen. Ik heb dit wel vaker gefietst maar de laatste keer is ontzettend lang geleden. Ik hou mezelf dikwijls voor dat het gebied tussen Havelte en Vledder niets bijzonders is en keer op keer sta ik versteld hoe ik die mening ben toegedaan. Op een bankje aan het fietspad (het Vledderlandenpad) nuttig ik de blikjes ijskoffie en eet mijn laatste broodje. Op het moment van schrijven, smikkel ik van de donuts want die zou ik bijna zijn vergeten. Vlak na de pitstop kom ik op de Wapserouwen. Een stukje met een Wolfman Radio-herinnering uit de begintijd. Een fietstocht waarvan ik me afvraag of deze nog wel bestaat. Hij wordt volgens mij niet meer aangegeven middels bordjes. Ik zou hem echter blindelings kunnen fietsen. Ik kom uit bij Oosteinde. Ik vermoed even dat ik over de Studentenkampweg terug moet, maar nee... Daarvoor ben ik al té ver Oosteinde op. Het leidt me naar de rand van Wapse en vanuit daar mag ik het fietspad door het bos. Nog meer Wolfman Radio-herinneringen want dit pad ben ik gelopen op de laatste zaterdag van de vakantie in 2019. Er is nu echter geen onweer op komst en ik heb ook geen Schotse Hooglanders gezien. Het is een royale bocht om naar huis. Ik heb begrepen dat dit weertype een tijdje gaat aanhouden dus ik verwacht meerdere activiteiten. Morgen zou ik iets kunnen doen dat ik op Nieuwjaarsdag heb bedacht. Jullie lezen het vanzelf als het heeft plaatsgevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten