vrijdag 12 augustus 2016

Week Spot kwartet: week 32



Het barre weer van gisteren heeft me van mijn stuk gehaald. Ik ben overdag wezen bezorgen in Steenwijk en na de show van gisteravond ben ik helemaal gaar. Vandaar dat jullie vandaag weer twee berichten krijgen. Plannen voor het weekend? Ik heb vanavond elf singles gekocht bij De Tafel. Daarvan krijgen jullie straks de eerste zes en morgen de resterende vijf. Verder heb ik nog een 'ongelofelijk' verhaal, in navolging van The Rare Earth, voor jullie in petto. Volgende week vrijdag heb ik twee weken vakantie van het werk en Soul-xotica speelt een rol in de vakantieplanning. Ik zal uiterlijk dinsdag 30 augustus weer terug moeten zijn (ik vertrek aan het einde van de eerste week) om de maand augustus de volgende dag te kunnen besluiten met 31 berichten. Nu eerst het 'Week Spot kwartet' dat is blijven liggen.

2012: Too Late To Turn Back Now-Cornelius Brothers & Sister Rose
Ik ben vanmiddag vanuit het werk nog langs beide plekken gekomen. Twee plaatsen waar ik me gedurende 2012 bevind in gezelschap van de 'Northern Soul Jukebox' op de mp3-speler. In het geval van de Cornelius Brothers kom ik op de fiets vanaf de Matenweg en steek de Meppelerweg over richting Meppel. Ik ben dan nog erg georiënteerd op de snelle uptempo Northern Soul en heb, hoe genaamd, weinig op met het warme stereo-geluid uit de jaren zeventig. 'Too Late To Turn Back Now' brengt daar verandering in. De eerste speurtochten leren me dat ik niet de enige ben die hem zoekt. Uiteindelijk koop ik het Amerikaanse styreen. Zéér berucht vanwege het willen 'knetteren' en de mijne is daarvan niet verschoond gebleven. Het voegt echter alleen maar charme toe voor mij. De meeste dj's lijken te speuren naar een Australische persing op vinyl, maar heb inmiddels ook begrepen dat het ook 'gewoon' in Nederland is uitgebracht. Maar... hóe perfect ik hem ook zal vinden in een andere persing, het is deze ietwat doffe opname van styreen welke het voor mij zal blijven doen. Ik draai hem nog maar zelden maar als dit het geval is, dan is het ook smullen. Een 'alltime favourite'.

2013: Hide And Seek-Lillian Dupree
Ik weet niet meer of het vóór Cornelius Brothers is geweest of daarna. Het is nu een zondagmiddag en ik heb zin in een ommetje. Dat gaat de Dorpsstraat in tot de kerk, rechtsaf de 1e Nijeveense Kerkweg op en via de Gedeputeerde Dekkerweg en de Meppelerweg weer terug naar huis. Een blokje van een kilometer of vijf. Ik ben bijna op kruising met de Meppelerweg, driehonderd meter vanaf 'plaats delict' van Cornelius Brothers als 'Hide And Seek' klinkt op de koptelefoon. Dat slaat in als een bom! Bij thuiskomst blijk ik wederom niet de enige te zijn, hoewel hier de single een stuk zeldzamer is. Bovendien heeft het een b-kant welke nogal wordt gezocht en de prijs rijst al snel de pan uit. Ik ben een paar keer 'close' geweest, maar zie steeds de single voor een topbedrag weg gaan. In 2013 ben ik vastberaden: Ik ga het 'gemeen' spelen. Mijn maat in Chicago heeft een exemplaar met geluidsclips. De plaat klinkt stevig, het label heeft alleen waterschade. De eerste bieders melden zich en de single klimt van acht dollar naar dertig. Een halve minuut voor het aflopen van de veiling druk ik op 'bevestigen'. Achter die knop staat een idioot bedrag. Toch is het resultaat daar: Voor vijftig dollar ben ik de nieuwe eigenaar! Geen minuut spijt gehad want de plaat klinkt ook in 'de set' van 2016 nog immer op zijn plek. Hetzelfde verhaal bij de Cornelius Brothers: Als ik hem opzet, is het feest!

2014: Bongolia-The Incredible Bongo Band
In 2014 doe ik 'specials' in 'Do The 45' en verbind dat thema bij de keuze van de Week Spot. Zo doe ik twee shows met instrumentale nummers. De eerste Week Spot die daaruit voortkomt is 'Sliced Tomatoes' van Just Brothers, 'Bongolia' is de tweede. Ik heb al jaren een fascinatie voor 'Bongo Rock' van The Incredible Bongo Band en ontdek dat de single opnieuw is uitgebracht. Toch koop ik die niet... ik ben in 2012 al vastberaden dat het de stevige Engelse persing moet worden. Deze win ik in januari 2012 in een veiling. 'Bongo Rock' besluit vaak 'Do The 45' en op een zeker moment wil ik iets 'anders'. Dat is vrij eenvoudig want als je de schijf omdraait, krijg je dit 'Bongolia'. Met name in 2014 is dit de eind-tune van 'Do The 45' en dus lijkt het me aardig om deze als Week Spot te kiezen.

2015: Hang On In There Baby-Johnny Bristol
Hoe ik aan het adres ben gekomen? Geen flauw idee... Feit is dat ik een tocht maak op de scooter op de vrijdag van het Dicky Woodstock Popfestival van 1997 en daarbij in Diever kom. De scooter zal me daar ook even laten staan maar gelukkig zit een fietsenmaker in Dieverbrug welke me kan helpen. Zomaar opeens kniel ik voor een bakje singles. De vrouw des huizes heeft een handeltje voor het goede doel en ik blader bij haar door een hoeveelheid soul-singles uit de jaren zeventig. Johnny Bristol is één van de platen die hier vandaan komt en de plaat staat tot vorig jaar zomer gewoon in de jaren zeventig-bak. Het is mevrouw Wolfman welke het enthousiasme voor 'Hang On In There Baby' bij me opwekt en de plaat verblijft tijdelijk in de Blauwe Bak. Ik moet echter concluderen dat de plaat 'gaar' is en dat ik het na een paar weken wel weer geloof. De single staat nu als vanouds in de jaren zeventig-bak en ik kijk intussen rond voor een krasvrij exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten