dinsdag 2 augustus 2016

Classic Week Spot: Benny Latimore



Wat begon met de 'oudere' Blauwe Bak-singles is inmiddels uitgegroeid tot een heus project: Ik wil alle Blauwe Bak-singles gedraaid hebben. Dat wordt een fikse onderneming. Ik heb zaterdag het jaar 2008 afgesloten, maar de jaren 2012 tot en met 2016 gaan zeker maanden kosten. Hoewel sommige 'nieuwe' aankopen schreeuwen om Week Spot te worden, maak ik voorlopig een keuze uit de platen die ik de zaterdag erna ga draaien. De winter van 2008 op 2009 is 'warrig'. Ik koop in die tijd heel veel singles op één adres in Meppel maar heb nooit overzicht gehouden van wanneer ik welke single heb gekocht. Omdat ik één datum in 2009 weet te herinneren, heb ik alle singles daarop ondergebracht. Het kan dus zijn dat ik de single van Benny Latimore in 2008 heb gekocht. De plaat is nooit erg interessant geweest in mijn verzameling maar dat is dit jaar veranderd. Eerst twee latere singles van Latimore en dan duik ik die oude weer eens op en ontdek terloops dat deze single ook nog redelijk aan de prijs is. Niet verkeerd voor 50 eurocenten of iets dergelijks. Het is deze week de 'Classic' Week Spot: 'Let's Move And Groove Together' van Benny Latimore (1968).

Een 'warrige' winter. Zonder mezelf al te veel uit te weiden over de niet bepaald gelukkige periode: Ik zit in de ziektewet maar kan het thuis niet vinden en spendeer dus veel tijd in de kroeg. Daar wordt bijna dagelijks het punt van dronkenschap bereikt. Ik ben ruim een jaar eerder eens op een woensdagmiddag bij de 'oude' kringloopwinkel geweest in Meppel en zie dan dat naast de kringloop een klein antiekzaakje is geopend. De verkoopster heeft een beperkt aantal singles en ik zoek er een paar uit. Dat adresje herinner ik een jaar later en stap op de trein naar Meppel. Ik kan mijn ogen niet geloven: Van een dertigtal singles heeft ze nu opeens duizenden singles. Veel Amerikaanse import uit de jaren zestig en ik kom al snel een paar 'dure' collector's items tegen. ,,We maken wel een prijsje", belooft ze en dat komt op gemiddeld vijftig cent uit als ik me niet vergis. Ik doe in de winter van 2008 op 2009 geregeld 'groot boodschappen' in haar winkeltje en mijn eerste uitstapje nadat ik ben gestopt met drinken, brengt me daar eveneens. Ik zal nog één keer een grote slag slaan en dan...? Dan heeft ze genoeg van de winkel en de handel en heeft ze de volledige partij voor een schijntje weg gedaan. Ik mag desondanks niet klagen over wat ik daar heb gevonden!

En zo zijn weer in 2016 en heb ik het wéér over Mark. De man maakt dagelijks een mooie voorselectie en ik vind geregeld leuke dingen bij hem. Ik ga hem zelfs een beetje 'volgen' in zijn muzieksmaak ook al zijn de 'ballads' me vaak té soft. Eén liefde delen we in ieder geval: Mark helpt me de stem van Latimore te waarderen. Regelmatig biedt hij singles aan van de beste man (zelfs vanmiddag nog, maar ik was té laat) en ik haal een paar binnen. Het is pas in mei als ik ontdek dat Latimore eigenlijk Benny Latimore heet en dat het kwartje valt voor wat betreft deze Dade-single uit 1968. Ik heb de plaat gearchiveerd op 'It's Just A Matter Of Time', een deep soul-uitvoering van de Brook Benton-evergreen. De b-kant, 'Let's Move And Groove Together', klinkt me echter als muziek in de oren en de afgelopen drie maanden is de plaat in aanzien gegroeid bij mij.

Benjamin Latimore komt op 7 september 1937 ter wereld in Charleston in Tennessee. De muziek van de baptistengemeente heeft invloed op de jonge Latimore alsook de blues en country. Als pianist werkt hij samen met Steve Alaimo. Het is middels dit tieneridool dat Latimore in contact komt met label-eigenaar Henry Stone. Die heeft in 1965 pas zijn Dade-label opgezet en Latimore is één van de eerste artiesten die het op dat label mag proberen. De singles die in de loop van de tijd verschijnen, zijn tegenwoordig allemaal zeer geliefd in de 'deep soul'-kringen, maar in de late jaren zestig raakt Dade de platen aan de straatstenen niet kwijt. Een nieuw decennium breekt aan en plotseling bevindt Latimore zich in Flordia waar hij tekent bij Glades. In het gezelschap van Clarence 'Blowfly' Reid, Timmy Thomas en Betty Wright neemt Latimore, nu zonder 'Benny', zijn meest succesvolle platen op. Als hij niet met dat laatste bezig is, speelt hij piano op platen van andere Glades- en TK-artiesten. Terwijl Reid als Blowfly een eigenzinnige carrière begint en enkel KC & The Sunshine Band en Betty Wright van blijvend succes kunnen spreken, verdwijnt Latimore in de late jaren zeventig even in dezelfde vergetelheid als Timmy Thomas en George McCrae. In 1982 tekent hij bij het blues-label Malaco en maakt een paar echte blues-platen.

In de nieuwe eeuw start hij een nieuw label met Henry Stone en zijn albums met 'moderne blues' blijven ook gestaag uitkomen. Daarnaast is Latimore een veelgevraagd studiopianist en is zo op twee albums van Joss Stone te horen. In 2014 stapt hij een avond uit de obscuriteit en treedt op in een televisie-show van Jimmy Fallon. Ondanks de bijna zevenenzeventig levensjaren is Latimore nog steeds niet toe aan zijn oude dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten