vrijdag 5 augustus 2016

Week Spot kwartet: week 31



Ik heb vanochtend na de show geen energie meer om een bericht te publiceren en dus doe ik het nu. De dames zijn alom vertegenwoordigd in de Blauwe Bakken en ook het 'Week Spot kwartet' bevat meestal wel één of meerdere dames. Deze week krijgen de heren voorrang en, niet van tevoren gepland, krijgt dat in 2016 een vervolg met Benny Latimore. Hierbij de Week Spot's van week 31 in 2012, 2013, 2014 en 2015.

2012: My Honey And Me-Luther Ingram
Deze eerste Week Spot herinnert me aan een héle echte Northern Soul-klassieker welke ik nog steeds eens in mijn bakken moet krijgen. Dan heb ik het gewoon over de recente HIB-heruitgave. Het instrumentale 'Exus Trek' is vooral dé favoriet op de dansvloer van de Engelse soul-clubs in de jaren zeventig, op de keerzijde staat de vocale versie: 'If It's All The Same To You Baby'. Daar ben ik nog steeds niet aan toe gekomen. Deze Week Spot is in 2012 een zeer prettige 'gok'. De single wordt geadverteerd met de b-kant, 'Putting Game Down', maar omdat ik de Week Spot in 2012 zoveel mogelijk 'Northern' wil houden, kies ik dan voor 'My Honey And Me'. In werkelijkheid is 'Putting Game Down' de winnaar gebleken door de jaren heen. Ingram heeft het in de jaren zeventig opnieuw gebruikt voor een keerzijde, maar daarvan vind ik de a-kant niet zo interessant. Nee, deze Luther Ingram is een schot in de roos. Dat het de originele Engelse Stax is, geeft het voor mij alleen maar meerwaarde!

2013: Have More Time-Marvin Smith
Als ik voor 'From The Catacombs', de radioshow van Wolfman-collega Lee, een top tien mag opstellen met Northern Soul-favorieten wordt Marvin Smith op het laatste moment toegevoegd. Ik heb de plaat ten eerste over het hoofd gezien en bovendien wil ik het niet 'ladies only' hebben waardoor Marvin bijna de enige man is in het gezelschap. Ik leer 'Have More Time' kennen middels de 'Northern Soul Jukebox' hoewel 'Who Will Do Your Running Now' het meest gewild is in die hoek. Het is 'het verhaaltje' van de ik-persoon die graag zijn werkschema wil aanpassen om zijn zoete-lieve-schatje vaker te zien en de genadeloze groove. Dit is Chicago-soul in optima forma en verklaart eveneens waarom ik doorgaans liever Chicago-soul heb dan het equivalent uit Philadelphia of Detroit.

2014: Landslide-Tony Clarke
We zitten niet alleen in de heren, maar eveneens in de absolute klassiekers. Okay, de Luther Ingram-kant is iets minder bekend maar de man heeft wel een naam gebouwd met 'Exus Trek'. Marvin Smith komt aardig mee in de Northern Soul en bij Tony Clarke is sprake van een héle echte klassieker uit het genre dat eigenlijk geen genre is. Denk aan een volle feesttent of een discotheek en dan aan, bijvoorbeeld, 'I Gotta Feeling' van The Black Eyed Peas en het effect dat je dan krijgt: Een volle dansvloer met uitzinnige mensen van allerhande pluimage en leeftijden. Een 'feelgood'-nummer dat is gemaakt voor de dansvloer. Hetzelfde gebeurt in de gemiddelde Northern Soul-club als het intro klinkt van 'Landslide'. Je hebt meteen 'zin' en dat gebeurt collectief. Even later staat iedereen op de dansvloer: Van hen die enkel schuifelen via types-zoals-mij die nogal ongecontroleerd 'los' gaan tot en met de betere dansers met fraai voetenwerk en vloeiende bewegingen. Ik vraag me af wat het thema is geweest in 2014. Chicago-soul? Hoe dan ook: Ik heb de single dan pas een paar weken in de bakken staan en deze 'evergreen' móet de Week Spot worden.

2015: The Magic Of Your Love-The Majestic Arrows
Alleen heren of toch...? In The Majestic Arrows zingt sowieso de wettelijke dochter van Arrow Brown, maar die is niet op de voorgrond in 'The Magic Of Your Love' en zou door de onwetende luisteraar als een mannengroep kunnen worden opgevat. Arrow Brown, de man die van een gangster-leven droomde maar té eerlijk was voor de misdaad. Die vervolgens teerde op uitkeringen van dames welke hij 'gevangen' hield in een huis. Een verhaal dat schreeuwt om een film! Natuurlijk is het een schurk en is het ontzettend fout om mededogen te krijgen met zijn lot, maar het plan is, hoe fout ook, erg ingenieus. Ik heb nog eens getwijfeld bij een andere single van The Majestic Arrows maar eigenlijk is 'The Magic Of Your Love' gewoon de beste. Voor wie het verhaal over Arrow Brown nog eens terug wil lezen: Even terugbladeren naar een jaar geleden toen ik het aankondigde als de Week Spot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten