maandag 15 augustus 2016

Raddraaien: Hee Bee Gee Bees



De laatste werkweek voor de vakantie is begonnen. Tevreden kan ik vaststellen dat de temperatuur weer langzaam omhoog gaat hoewel ik het ook voor de huidige temperaturen zou doen. Bovendien is het de bedoeling dat ik over twee weken met vakantie ben en dus moet het niet té vroeg 'knallen' met het weer. Vrijdag tot en met dinsdag of woensdag is het voorlopige plan. Soul-xotica blijft mee spelen maar gezien ik weer iedere dag een foto zal maken, zijn de berichten zó aangevuld tot 31. De 'Eindstreep' kan eventueel altijd nog in de eerste week van september. Wie weet kom ik tijdens de vakantie nog singles tegen? Vandaag eerst maar weer een greep doen uit de 'Raddraaiers'. Vandaag de zevende single uit de vijfde jaren tachtig-bak. Nee, ik sta niet te juichen als dit het resultaat blijkt en denk zelfs nog even erover om een andere uit te zoeken. Maar toch... het is een 'exotische' plaat waar tot mijn verrassing nog vrij veel informatie over is te vinden en dus ga ik ervoor. De 'Raddraaier' van vandaag is 'Meaningless Songs' van The Hee Bee Gee Bees (1980).

Waar en wanneer? Dat is niet gek lang geleden! Zaterdag 13 juni 2015. De single staart me dan al weken aan bij De Tafel, maar hij oogt niet 'grappig' genoeg om meteen mee te gaan. Die avond draai ik hem voor het eerst in 'The Vinyl Countdown' en mijn collega Lee weet meteen een aanvulling te brengen op de plaat. Dat ik juist deze single in de handel van Bart tegenkom, is evenmin een verrassing. Bij onze eerste (en enige) ontmoeting in zijn toenmalige woonplaats, Uffelte, leer ik dat hij een fascinatie heeft voor bands met een 'bekende' naam. In zijn handel bij De Tafel zit bijvoorbeeld altijd nog een single uit 1978 van een groep met de naam Therapy en ik koop 'Love Diet' van The Imagination van hem (dat je zou kunnen verwarren met de Engelse Imagination uit de vroege jaren tachtig). Deze Hee Bee Gee Bees-single is waarschijnlijk uit dezelfde interesse gekocht? Laat maar met de deur in huis vallen: 'Meaningless Songs' is een persiflage van de Bee Gees. Met extra sterk aangezette vibrato's in de stemmen, maar verder verre van lollig. Je zou het bijna kunnen verwarren met een écht Bee Gees-nummer.

Wanneer iets 'groot' is, volgen de parodieën en persiflages vanzelf. De gebroeders Gibb zijn in 1979 de 'top of the bill'. Hun album 'Spirits Having Flown' heeft al een goud-status bereikt als het nog moet uitkomen. Niet slecht voor een groep die actief is sinds de midden jaren zestig en in 1973 helemaal afgeschreven lijkt. Qua disco is de kunst afgekeken van iemand als Giorgio Moroder, maar de gebroeders Gibb voegen daaraan hun kenmerk toe: De hoge herenstemmen. Opeens proberen collega's hetzelfde te bewerkstelligen, soms met tenenkrommende resultaten. Terwijl ik dit schrijf, moet ik opeens denken aan de single die mijn zus heeft. De naam van de groep ben ik vergeten, maar dit is een damestrio dat een tweetal Bee Gees-songs uitvoert. Ook zij nemen de 'Spirits Having Flown'-pose op de hak. Decennia vóór 'Photoshop' en dergelijke programma's steken zij zichzelf in de zwarte vliegeniersjassen en letten er zelfs op dat ze dezelfde gezichtsuitdrukking hebben. Niks geen knip- en plakwerk want de dames hebben een fraai decolleté onder de jassen. The Hee Bee Gee Bees nemen de uitdrukking minder serieus zoals mag blijken uit het fotohoesje?

Garry, Norris en Dobbin Cribb zijn de namen van The Hee Bee Gee Bees, maar in werkelijkheid zijn het de heren Angus Deayton, Michael Fenton Stevens en Philip Pope. Het trio werkt samen met een stel anderen in de serio 'Radio Active', een serie op BBC Radio 4 dat loopt van 8 april 1980 tot en met 17 oktober 1987. Het 'leest' als een soort van 'Radio Bergeijk', wellicht met minder improvisatie en met grenzen aan satirische humor. 'Radio Bergeijk' kent een paar 'moeilijke' stukken vooral met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Het moet een lokaal radiostation voorstellen met een veteraan onder de dj's en een stel jonge honden. Er worden eveneens persiflages gezongen van populaire artiesten en The Bee Hee Gee Bees lijkt de eerste uit die rij te zijn. 'Meaningless Songs' verschijnt als single op Original Records en bereikt zowaar een tweede plek in de Australische hitparade. In Engeland strandt het op nummer 21 in de 'Indie'. Reden voor de mannen om The Hee Bee Gee Bees voort te zetten voor twee albums, hoewel daar ook andere artiesten op de hak worden genomen met bijbehorende namen als Status Quid, Ponce, Jack Michaelson en Frankie Goes To The Bank. De albums worden opgenomen in de Strawberry Studios in Stockport. Dat is de studio waar 10CC wordt geboren en leden van deze band alsook Sad Cafe zorgen voor de muzikale invulling op de platen.

Engelse humor is een genre op zichzelf waar je 'in' moet groeien. Ik ben, mede door het verblijf op dat eiland, iets eraan gewend, maar kan niet zeggen dat ik dubbel lag van het lachen bij 'Meaningless Songs'. Integendeel: Ik betwijfel of de single ooit nog de jaren tachtig-bak uitkomt. Fenton Stevens zal desondanks nog eens op nummer 1 staan in Engeland. Hij is dan lid van Spitting Image en zingt 'lead' op 'The Chicken Song'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten