dinsdag 23 augustus 2016

Week Spot: The Charisma Band



Het is weer net zoals de voorgaande jaren. De eerste dagen van de vakantie staan in het teken van slapen en rusten. Stilte voor de storm? Ja, tijdens de vakantie ben ik een en al activiteit en ik heb deze 'aanloop' nodig om niet doodmoe terug te komen van vakantie. De plannen gaan intussen door... Ik wil morgen contact hebben met de camping en vragen of het okay is om de fiets eerst langs te brengen. Het zal tropisch worden komende donderdag en dus wil ik zo vroeg mogelijk starten. Als ik op vrijdag met de tent arriveer in Sleen heb ik wellicht nog enige fut om iets te doen op die dag en dat zie ik donker in wanneer ik vrijdag ga fietsen. Eis en wederdienende, vooral het weer, ben ik woensdagmiddag weer compleet in Uffelte. Dat wil ik wél in een dag zien te regelen. Daarna kan ik aan de slag op Soul-xotica want dat is de laatste dag van de maand. Ik 'spaar' het verloren bericht van afgelopen weekend nog even. Vandaag dan de Week Spot en deze is al een tijdje geleden vastgesteld: 'Ain't Nothing Like Your Love' van The Charisma Band (1975).

Op de fiets is al heel wat muziek 'ontdekt'. The Charisma Band heb ik reeds jaren op de 'Northern Soul Jukebox', maar in het begin doe ik het af als 'Modern Soul' waar ik dan niet teveel van moet hebben. Ik schat de plaat ook eerder jaren tachtig of negentig in. Een soort van Incognito met een retro-geluid. Op zondag 21 september 2014 fiets ik de Saksenroute van Coevorden tot Oldenzaal. Onderweg word ik gevoed door een paar 'frisse' podcasts en eentje, afkomstig van Rarenorthernsoul, promoot de gelimiteerde testpersingen met nieuwe opnames voor Sonic Wax. Een aanstormend talent zingt op één van de demo's haar uitvoering van 'Ain't Nothing Like Your Love' en dat klinkt toch wel als muziek in de oren. Een half jaar later vul ik de mp3-speler opnieuw met materiaal van de 'Jukebox' en dan word ik gegrepen door het origineel van The Charisma Band. Ik word nét overboden in de laatste minuut, maar ik had bijna meteen raak. Het betreft een bootleg welke ook al schaars is: The Charisma Band op een kant en The MVP's met 'Turning My Heartbeat Up' op de andere kant. Originele exemplaren van 'Ain't Nothing Like Your Love' gaan voor gekke prijzen en toch begin ik steeds meer te snakken naar het plaatje. Ik sta op het punt een vraag te posten op Facebook of iemand de bootleg heeft voor een leuke prijs als Discogs me opeens verrast met een aanbeveling. Het is dan begin juli en de plaat is nog niet officieel uit: Op 22 juli worden de eerste fysieke exemplaren verkocht. Een buitenkans: Fraai vinyl met een warme opname voor gemiddeld 240 Engelse pond minder dan een originele op styreen.

Over The Charisma Band is helemaal niets bekend. Het enige dat we weten is dat de groep in feite twee singles heeft gemaakt. Buddah vindt het echter de moeite waard om beide kanten van de single uit te brengen als demo waardoor het eigenlijk drie singles zijn. De demo van 'Charisma Road' is redelijk te bekostigen, maar 'Ain't Nothing Like Your Love' heb ik een paar weken geleden voor 260 dollar over de toonbank zien gaan. In 1977 verschijnt van The Charisma Band een single op Columbia (onze CBS) en ook deze is voor een habbekrats te bemachtigen. Het is dat ene nummer dat onbetaalbaar is.

De heren Ralph Tee en Richard Searling staan aan het roer van Expansion. De laatste is geen onbekende naam op Soul-xotica: Naast een legendarische Northern Soul-dj bestiert Searling ook het Go Ahead-label. Van dat label heb ik Dana Valery, Betty Swann, Gloria Scott en Epitome Of Sound in de koffers staan. Alles wat Searling doet, drijft op passie en datzelfde is eveneens aanwezig bij Tee. Expansion begint haar leven in 1986 maar de eerste elpee verschijnt in 1989. Expansion doet niet alleen in 'oude' muziek maar heeft ook een stal aan nieuwe artiesten plus dat het nieuwe opnames van soul-veteranen uitbrengt. Searling en Tee zien terecht dat er een enorme vraag bestaat voor The Charisma Band en besluiten het eens en voor altijd legaal uit te brengen. Dit is de eerste officiële Engelse uitgave van het nummer.

Het is niet vreemd dat ik het in het begin zo bij het verkeerde eind heb: De opname klinkt opvallend 'fris' voor een plaat van 41 jaar oud. Hoewel The Charisma Band op overige platen meer funky en disco klinkt, is dit gewoon héérlijke midtempo-soul uit de vroege tijd van de disco. Een droom die waarheid is geworden. Helaas kan ik niks méér kwijt over de plaat vandaar dat die ook bewust was uitgekozen voor deze 'vakantieweek'. Wellicht dat ik het extra bericht ga gebruiken voor de Week Spot van volgende week en misschien dat dit wel vóór de vakantie is. Ik heb namelijk nog een kandidaat. Ik heb gisteravond de serie mixen afgemaakt: Zevenmaal twintig nummers en vanavond een gospel-mix van dertig nummers. Wellicht dat zo nu en dan een 'vergeten' plaatje van eerder dit jaar de Week Spot-revue zal passeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten