woensdag 9 december 2020

Week Spot Kwartet week 50


Het is precies zo gegaan als verwacht. PostNL is vanmiddag bij me aan de deur geweest terwijl ik zelf op dat moment post aan het bezorgen ben in Meppel. Het pakje ligt nu op het postagentschap in Havelte en kas pas laat op de middag worden afgehaald. Zoals het nu lijkt ga ik morgen (of zoals vaak in dat geval vrijdag) het eerste deel doen en maandag het tweede deel. Een eventueel derde deel moet ik dan maar even zien te plannen. Ach, waarschijnlijk red ik het ook wel in twee berichten. Omdat ik maandag reeds 'Het zilveren goud' heb gedaan, betekent het dat ik vanavond het kwartetje Week Spot van deze week aan jullie ga voorstellen. Het is een schril contrast met de huidige Week Spot want het volgende kwartet kun je het beste omschrijven als 'modern' in vergelijking met Al Kent uit 1967.

2016: All I Need Is You Tonight-Arthur Prysock (1976)
Zo nu en dan duikt de naam op: Horse Meat Disco. Het doet de laatste tijd wel vaak exclusieve remixen, onder andere voor het remix-album van Dua Lipa maar ook andere grote sterren. In 2015 is Horse Meat Disco nog vooral een underground-radioshow en populaire dj's voor op festivals. Net zoals met paardenvlees is het niet ieders' favoriete vlees hoewel de liefhebbers niets anders willen. Dat beschrijft eveneens hun platenkoffer. Ik hoor in hun show voor het eerst dit plaatje van Arthur Prysock. Een naam uit het verleden met een disco-plaatje uit 1976? Arthur heeft dan al besloten het rustig aan te gaan doen. De oude man heeft echter een tienerdochter welke helemaal in de ban is geraakt van de disco. Dat lijkt Prysock wel iets en speciaal voor hem wordt het Old Town-label weer opgetuigd. Een album en deze single is het resultaat. Ik heb de plaat inmiddels ook in de 'algemene' jaren zeventig-bak staan omdat je hem vrij veel tegenkomt. De Engelse Polydor-persing staat nog wel op mijn verlanglijstje.Het is in 2016 de nummer 51 in de Blauwe Bak Top 100. De nummer 50 is dan de 12" van Minnie Riperton.

2017: Full For Fire-_Shalamar (1980)
Een zeer gewaardeerde radio-collega doet sinds een paar maanden een 'old school disco show' vóór mij op de zondagavond. Hij heeft ons laten weten dat we de dokter moeten bellen als onverhoopt blijkt dat er geen Shalamar of Chic in zijn show zit. Op het gebied van Shalamar heb ik 'Full Of Fire' nog niet gehoord in zijn show. Ik heb het in 2017 een beetje moeilijk met de plaat. Eigenlijk is het té disco voor mijn collectie, maar dan opnieuw... het is zo'n lekker nummer. De laatste emotie overwint en zo komen we de plaat tegen op de 44e plek. In 2017 heb ik overigens ook een 12" op de vijftigste plek. Dat is dan de plaat van Divine Situation.

2018: One More Year-Robert Winters & Fall (1980)
Het is pas twee jaar geleden maar ook dan voelt het onwerkelijk aan om een plaat uit de jaren tachtig als Week Spot te hebben. In maart 2018 koop ik een partijtje singles van Mark. Uiteindelijk zijn er drie singles (Michael Henderson, Eloise Laws en Love Committee) welke niet in de Blauwe Bak terecht komen. Robert Winters heeft ook op de nominatie gestaan maar komt dan toch nog terecht op een 'Vakantiemix'. Van daaruit groeit de liefde gestaag en vervolgens zien we het terug in de Top 100 op plek 58. Ik heb in 2018 overigens niet een speciale plaat halverwege de lijst. Gewoon 'Slow Down' van Unlimited Four uit dezelfde partij.

2019: Love In The Sunshine-Grace Kennedy (1980)
Grace Kennedy staat op 56 in de Top 100 en ook dat jaar niets bijzonders rond de nummer vijftig. Dat is een Top 100 waarin alle eerdere uitzonderingen regel zijn geworden. Ik verdeel de 12"-singles evenredig over de lijst en de plaatjes uit Suriname en Barbados staan kriskras in de lijst. Ook heeft de Top 100 ten opzichte van de eerste jaren een verjongingskuur ondergaan. Plaatjes uit 1980 zijn niet langer een bijzonderheid. Je zou bijna denken dat het andersom is: De jaren zestig raken steeds meer in de minderheid, ook als zijnde de Week Spot. Morgen of vrijdag wellicht een eerste rechtstreekse aanvulling in de Blauwe Bak en dat is dan weer ouderwets een single uit 1975.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten