maandag 21 december 2020

Rondom 10: december 2018


De voorloper van deze serie is ooit ook begonnen met een 'random' verhaaltje dat wel meteen de 'geest' van een bepaalde tijd samenvatte. Hetzelfde ga ik vanavond opnieuw proberen. Ik zou natuurlijk Soul-xotica kunnen doorspitten bij de berichten uit december 2018, maar ik vermoed dat het een vrij eentonige maand is geweest qua berichten. Ook toen veelal de Blauwe Bak Top 100 naar ik vermoed? Gezien ik volgende maand slechts één maand in de tijd opschuif, kan ik het vanavond wel ietsje algemener houden. Iets dat ervoor heeft gezorgd dat ik de winters met genoegen tegemoet zie en waarvan ik echt kan genieten als het koud is. Ietsje meer dan 'gewoon' een winterjas. Het is schreeuwend blauw, ontzettend warm en op een lollige manier 'over the top'. Hoewel ik hem eind oktober heb gekocht, beleef ik er in december 2018 ook al veel plezier aan!

Het is ongeveer tien jaar geleden. Het is de periode waarin ik bijna dagelijks een verkleedpartijtje hou. Ik denk dat dit de woensdag is geweest van 'Kold an de knijen', een bericht dat ook een verkapte 'Singles round-up' moet hebben opgeleverd. Ik sluit het uitstapje in Meppel bijna traditioneel af met een maaltijd bij de chinees. Het is aldaar dat ik voor het eerst oog in oog sta met dit soort winterjassen. Iemand komt binnen om een bestelling af te halen en het gekraak en geritsel trekt automatisch de aandacht. Ik ben meteen benieuwd naar het materiaal en besluit even goed te kijken als de dame voorbij loopt naar buiten. Ik noteer de tekst, die ik op de rug lees, op een papiertje en ga thuis eens kijken op het internet. Aldaar ontdek ik dat het typisch een mode-hype is anno 2010. Ik leer dat het materiaal een soort van nylon is dat 'pongee' wordt genoemd. Tot zover ik kan zien moet dit geheel wind- en waterdicht zijn en dat is iets dat me meteen aanspreekt. Dat het materiaal door critici wordt vergeleken met een vuilniszak deert me niet. Bovendien hoef ik er voorlopig ook nog niet aan te denken, want geen haar op mijn weelderige hoofd dat erover peinst om driehonderd euro uit te geven aan een jas. Dat heb ik slechts eenmaal eerder gedaan met een suede jasje en daar heb ik toen nog geen half jaar plezier van gehad.

Bovendien vermoed ik iets dat niet waar blijkt te zijn. Het lijkt namelijk een donsjas. Rond deze tijd zal ik een paar jaar een echt donsjack hebben en dat bevalt me helemaal niet. Okay, het houdt je super warm, maar zodra de temperatuur stijgt en het zonnetje om de hoek komt, kun je maden kweken. Toch blijft het materiaal me interesseren. Iets dat absoluut winddicht is, is iets dat geen overbodige luxe voor iemand die zich veelal verplaatst op de fiets. Toch blijven de jassen nieuw aan de prijs en ook tweedehands willen ze maar niet bereikbaar worden. Dan wordt het 2016 en loop ik tegen eentje aan. Ik heb net mijn eerste deel van de verhuisvergoeding ontvangen en ben gewoon nieuwsgierig. Het is een damesmodel in een extra grote maat en deze blijkt wonderwel te passen. Ik gebruik de jas echter alleen maar als ik achter huis een peukje wil roken of als ik even snel naar de brievenbus moet. Op de koudere avonden merk ik hoe het buitenmateriaal aan mijn verwachtingen voldoet. Geen zuchtje wind er doorheen en tegelijk voelt het alsof het blijft ademen. Ik ontdek pas veel later dat dit komt omdat ze niet met dons zijn gevuld maar met polyester. Beter! In 2017 begin ik te sukkelen met de winterjassen. Mijn oude is compleet gaar en ik heb net geen geld voor een goede nieuwe. Ik koop eentje tweedehands maar dat is ook niet wat ik ervan verwacht. Het helpt me wel door de winter, maar de warmte valt tegen en ook zit in april het eerste scheurtje in het buitenmateriaal. Dan hang ik eens rond op Marktplaats en wordt mijn aandacht getrokken door de 'Marktplaats' van Facebook. Ik zoek onder de herenkleding op het merk en ik heb meteen beet!

Het oogt beduidend minder blauw dan in werkelijkheid, maar de omschrijving klopt helemaal. Driemaal gedragen tijdens een wintersport, maar daarna in de kast komen hangen. Met het argument dat de jas kort valt. Het voordeel van 'Marktplaats' op Facebook is dat je even op het profiel van de verkoper kan kijken en hier tref ik haar lieftallige echtgenoot. Een vrij lange man maar... met 'love handles' welke ik weer niet bezit! Ik durf het wel te gokken. Ze vraagt een bod vanaf een belachelijk lage prijs en ik weet meteen dat ze weinig weet hebben van de waarde. Ik besluit toch een redelijk bod uit te brengen. Als het wordt geaccepteerd en het zou me niet passen, dan kan ik hem vast voor een paar tientjes meer kwijt op de gewone Marktplaats. Het is niet nodig want ze gaat meteen akkoord en tot mijn grote vreugde past hij perfect. Ik moet bekennen dat ik best wel een beetje nerveus ben geweest toen ik voor het eerst de deur uitstapte in de jas. Kijk om je heen en je ziet eigenlijk alleen maar donkere winterkleding. Het is nergens goed voor geweest want ik heb eigenlijk alleen maar complimenten gehad. Het felblauw maakt dat ik me ook ietsje veiliger voel in het verkeer. Hoewel de jas waterdicht hoort te zijn (en dat volgens mij ook is), draag ik hem alleen als het droog is. Ook omdat het stuk wasbeer aan de capuchon geen zwemdiploma heeft en ik het beest heb beloofd goed voor hem te zorgen. De combinatie van rits en knopen maakt dat het nóg warmer is dan het eerder genoemde damesmodel. De jas gaat inmiddels voor het derde winterseizoen en hopelijk zullen er nog vele volgen. Kom maar op met de vrieskou!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten