woensdag 30 december 2020

Eindstreep: december 2020 en totaal


Morgenavond om twaalf uur 'onze' tijd ga ik de lucht in op Wolfman Radio. Het eerste uur mag ik nog terugkijken op 2020 omdat het in Engeland een uur eerder is. In eerdere jaren ga ik al een uur eerder van start maar er is dit jaar geen 'The Big One' geweest en normaal gesproken speel ik een paar interviews af van dat festival. Een uurtje is meer dan zat om het voorbije jaar de revue te laten passeren. Na het Engelse middernacht ga ik verder met het vinyl. Vorige week is het idee ontstaan om het 'Colour by numbers'-principe van 'The Vinyl Countdown' op nieuwjaarsochtend toe te passen. Ik heb drie bakken samengesteld: Eentje jaren zeventig en een tweede bak met tachtig en negentig. De derde bak is feitelijk de Ere-Blauwe Bak aangevuld met enkele 12"-singles. Daar kan ik wel een paar uur plezier aan beleven! Vanavond niet alleen de 'Eindstreep' van deze maand, maar ook diverse berekeningen over de singles van het afgelopen jaar. Daar begin ik vanavond mee.

Ik ben allergisch voor calculators en dus hoop ik dat mijn mooie hoofd me niet in de steek laat. Ik kom in totaal op 478 singles uit. Daarvan is het overgrote merendeel uit de jaren zeventig. Maar liefst 224 plaatjes zijn tussen 1970 en 1979 vervaardigd. De jaren zestig (inclusief jaren vijftig) volgt op ruime afstand met 82 singles en de jaren tachtig heeft me 79 platen opgeleverd. Opvallend zijn de 72 platen uit de jaren negentig en dat heb ik vooral te danken aan de 66 singles uit januari van Albert. Uit de nieuwe eeuw zijn het er 31 singles en dat is inclusief een aantal heruitgaven. Als ik het totale aantal platen uitsmeer over de bakken waar ze thuis horen, volgen meteen nog meer cijfers. Januari is de kampioen met totaal 104 singles. De Gele Bak krijgt dan maar liefst 73 nieuwe singles en in volgende maanden zal dat niet boven de 20 uit komen. Qua Blauwe Bak is augustus de koploper met 37, gevolgd door januari (31), september (29) en maart (27). In totaal reken ik 83 singles tot 'dubbel'. Een aantal daarvan zijn welkome 'upgrades' of afwijkende persingen en hoesjes.

Ik wacht op dit moment alleen nog op de 'Divine Funk'-box, maar ik ben erg geduldig. Het gaat niet zo snel in de posterijen op het moment. Ik heb vandaag pas bericht gehad van Mondial Relay dat twee pakketjes uit Frankrijk (met kleding) bij een tankstation in de buurt zullen worden afgeleverd en dat is bijna een maand onderweg. Ik had aangevinkt dat ik het wilde ophalen bij de modewinkel in Havelte, maar ja... dat was voor de lockdown en ik zag het eigenlijk niet zitten om tot 19 januari te moeten wachten op mijn pakketjes. Probleem is echter dat ik niet met de fiets bij het tankstation kan komen en dus zal ik een collega moeten vragen.

Terug naar de singles van december. Dat zijn in totaal 32 singles waarvan 7 voor de Blauwe Bak (ik heb de zes schijven uit 'Divine Funk' apart gerekend) en 6 dubbele. Plus dat de laatste twee Cannonball-aanwinsten mogen meedoen in deze 'Eindstreep'. Ik ga ter plekke een top tien maken.

1, Don't You Write Her Off-McGuinn, Clark & Hillman

2. Foolish Me-Jo-Ann Garrett

3. I Wanna Stay With You-Gallagher & Lyle

4. High Life-Amaj

5. Don't You Leave-Tee Set

6. I Can Make You Cry-Dave Berry

7. Giddy Up A Ding Dong-The Equals

8. Love On Delivery-Billy Ocean

9. Darling I Love You-Margie Ball

10. Ever Fallen In Love-Fine Young Cannibals

Geen opmerkingen:

Een reactie posten