woensdag 23 december 2020

Het zilveren goud: december 1995 deel IV


Gedurende 2011 doe ik aan '20 Years Ago Today' waarbij ik probeer op de dag precies twintig jaar later een bericht te publiceren over de single die ik dan heb gekocht. Met name omdat ik 1991 als een klassiek jaar beschouw qua platen verzamelen. Het is het laatste jaar voordat de bijverdienste komt en ik nog kritisch moet zijn op de singles die ik koop. Een miskoop van vijf gulden doet nog maanden pijn! In 2014 stof ik de serie opnieuw af met 'Het zilveren goud' en in de zomer van 2019 gaan we zelfs voorbij de papieren kaartenbak. Ik zal tijdens kerst of oud en nieuw nog eens moeten buigen over de lijst van 1996 en hopelijk gaat het lukken om iedere week zes singles te behandelen. Mits ik ruim driehonderd singles kan rekenen voor dit jaar. Een beetje creatief boekhouden zoals afgelopen zomer is nog altijd mogelijk en zal ik ook wel moeten. Er gaat in 1996 wel eens een maand voorbij zonder singles, hoewel ik dan juist weer cd's koop. Geen maand zonder muziek! Ook ben ik vanavond op een idee gekomen voor de voortzetting van het Week Spot Kwartet, maar daarover meer in februari als de serie ten einde loopt. Vanavond evenwel de laatste tien singles die ik tot 1995 reken. Daarvoor stappen we op de trein naar Groningen!

Het is dan vooral vanwege een jukebox-handel in Zuidhorn welke regelmatig adverteert in de krant. Daar wil ik in eerste instantie een kijkje nemen. Volgens mij heb ik me verkeken op Zuidhorn en is de winkel kilometers lopen vanaf het station. Dan stap ik op de trein en ga verder naar de stad Groningen. Daar loop ik als eerste 'Elpee' binnen en ben erg blij verrast als ik The Beatles vind. 'Het is inderdaad vijfentwintig jaar geleden dat Jeff Lynne zijn laatste hit heeft gehad', grap ik in 'The Vinyl Countdown' van afgelopen zondag. Een paar weken eerder is 'Free As A Bird' groots gepresenteerd samen met het eerste deel van 'The Beatles Anthology'. Het heeft niets te maken met het feit dat ik The Beatles overgewaardeerd vind, maar 'Free As A Bird' spreekt me in eerste instantie helemaal niet aan als ik het op de radio hoor. Maar dan... als je de hagelnieuwe single vind in een vinylspeciaalzaak voor de oorspronkelijke verkoopprijs? Meenemen natuurlijk! Ik heb later 'Free As A Bird' nog eens voor een rijksdaalder uit de cd-uitverkoopbak gehaald en bemachtig in 1996 met een fikse korting de tweede 'Anthology' op cd. Het zijn cd's voor in het archief, het is geen cd welke je van begin tot einde draait. Met 'Real Love', de andere 'nieuwe' Jeff Lynne-single, heb ik nog minder op. Ik geloof dat 'Free As A Bird' uiteindelijk is gaan groeien bij mij doordat ik het op vinyl heb.

Ik ben niet gezellig van huis gegaan, dat herinner ik me nog erg goed van deze dag. Het is tussen kerst en oud en nieuw in 1995. De aanleiding weet ik niet meer, maar ik vermoed dat mijn ouders de voorkeur geven aan een andere invulling dan de dag dan een treinreisje naar Groningen met veel platen als gevolg. Het is zonnig maar erg koud. Ik dwaal door de stad en ben voornamelijk op zoek naar het platenwinkeltje waar ik in de zomer van 1994 ben geweest. Als ik dat heb gevonden, ben ik dankbaar dat ik naar binnen kan! Ik zit even snel te bedenken of ik een elpee heb gekocht? 1994 of 1995, maar ik heb bij deze winkel in ieder geval 'On The Threshold Of A Dream' van The Moody Blues gekocht. Hoewel dit het origineel uit 1969 is, ontbreekt hier het boekwerk midden in de klaphoes. Degene met boek zal ik op dag 1 in Mossley vinden. Elpees doen niet mee en dus beperk ik me wederom tot de singles. Moebius Bottle gaat volgende maand nóg eens voorbij komen op Soul-xotica, vast ook in het kader van 'Het zilveren goud'. De plaat is onlosmakelijk verbonden met een emotioneel weekend in januari 1996. 'The end of an era'. Over de zomer van 1994 gesproken, ik meen maar dat ik Dean Friedman dat jaar in Utrecht heb gekocht, maar heb eveneens een associatie met Groningen. Omdat ik hem nog niet had genoemd in de serie voeg ik hem bij deze toe. Dat levert de volgende tien singles op. De eerste vier reken ik tot de restanten van de vlooienmarkt, maar ben alleen zeker van Kirby Stone.

2359 The Great Escape March-The Kirby Stone Four (NL, Warner Bros., 1963)
2360 Jungle Love-The Time (Duitsland, Warner Bros., 1984)
2361 They Don't Know-Tracey Ullman (NL, Stiff, 1983)
2362 Afscheid Van 'N Soldaat-Ria Valk (NL, Fontana, 1961)

Het is afgelopen vrijdag precies twintig jaar geleden dat Kirsty Maccoll is overleden onder mysterieuze omstandigheden. Tracey Ullman doet hier haar versie van het Maccoll-nummer, maar het is niet het enige waarvoor we Ullman dankbaar mogen zijn. Wat te denken van The Simpsons? Als Tracey haar televisie-show is laat ze ons kennis maken met 'The Simpsons Shorts', de kortere sketches van de kleurrijke familie en hun avonturen. Ullman wordt ook door de makers verantwoordelijk gehouden voor de grote doorbraak van The Simpsons. Het Fontana-hoesje van Ria Valk is jaren geleden uit elkaar gevallen en ook Kirby Stone heeft het zonder hoes moeten stellen. Kirby Stone en Ria Valk zijn achteraf gezien de platen waarvan ik zeker ben dat ik ze in december 1995 op de vlooienmarkt heb gekocht.

2363 Free As A Bird-The Beatles (UK, Apple, 1995)
2364 EP Red Hot Rod-Ubangi 4 (NL, Teen Scream, 1992)

Als bonus koop ik hier de EP van Ubangi 4. Ik ken de EP en de gasten van de plaat al een paar jaar doordat ik in 1993 verzeild raak in hun stamkroeg. Het café is helemaal in jaren vijftig-stijl en compleet met een vinyl-jukebox. Daar zit ook deze EP in. Een paar maanden geleden heb ik de band genoemd in 'Het zilveren goud' met de jaren zestig-beurs in Thialf in Heerenveen. De band mag op zondag de laatste kater weg spelen bij mij. Het is nog altijd een knaller van een plaat welke ik met veel plezier draai. Het is overigens geproduceerd door Jeroen Haamers van de roemruchte rockabillyband Batmobile, welke nog altijd op handen wordt gedragen in de kringen van de psychobilly.

2365 I Just Wanna Keep It Together-Paul Davis (NL, Pink Elephant, 1970)
2366 Lydia-Dean Friedman (NL, Lifesong, 1978)
2367 O My Mother-Moebius Bottle (Frankrijk, Riviera, 1970)
2368 Neptune-Mr. Waldy & The Greenlight (België, Golden Music, 1971, re: 1980?)

Het resterende kwartet uit Groningen. Paul Davis is de Canadese artiest en niet te verwarren met de Paul Davis uit de jaren vijftig en zestig. Op het hoesje wordt hij evenwel Paul DaviEs genoemd en dat levert verwarring op als ik hem wil opzoeken op 45cat. Mr. Waldy & The Greenlight staat al jaren in de reserve-Blauwe Bak en blijft een fantastische 'organ grinder'. De heruitgave is slecht gedocumenteerd. Moebius Bottle gaat pas over een paar weken 'spelen' voor mij en Dean Friedman zal deze positie houden totdat ik in Engeland de elpee 'Well Well Said The Rocking Chair' tegenkom. Een 'moeilijke' elpee. De humor is her en der erg gedateerd en de romantiek van 'Thank You For Your Lucky Stars' (een grote Engelse hit) onuitstaanbaar, maar er staan meesterlijke momenten op de plaat waaronder 'Lydia'. Ik vraag me wel af of ik de plaat nu echt niet in de zomer van 1994 heb gekocht? Volgend jaar veel meer 'gokwerk' in 'Het zilveren goud', maar op zijn minst is het een jaar waarover ik met méér plezier schrijf dan dat vermaledijde 1995.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten