dinsdag 29 december 2020

Ga fietsen! (in 2020)


Ik heb meteen deze ochtend al een sms te pakken van vaste lezer Almar. De foto die ik gisteren heb gebruikt... 'Volgens mij rij ik daar geregeld langs in de vrachtwagen'. Dat weet ik wel zeker, Almar! Gezien je vaak in de richting van Uffelte en Diever zit, loopt dit parallel aan het eerste stuk vanaf de afrit voor Havelte en Diever tot de bocht bij de brug van Havelte. Het is te ver weg op de foto, maar aan de horizon zou je de brug moeten zien. Ik heb op dit punt staan draaien met de camera en heb dus ook een foto van het fietspad in de richting van de Lokbrug en eentje van de Slagdijk, welke vanaf de Lokbrug 'binnendoor' door het bos naar Havelte leidt. Ook heb ik een foto van de Lokbrug van dichtbij, maar die zullen wellicht later nog eens van pas komen. Als je met de vrachtauto komt op de plek waar bovenstaande foto is genomen, is het tijd om het navigatie-apparaat bij het grofvuil te zetten. De foto dateert van de allereerste dag van de korte vakantie in Warnsveld en is genomen op de heide van het Staphorster bos, vlak voor de Zwarte Dennen. Ik ben daar niet echt van plan om te rusten, het is meer voor een sfeervolle foto voor het vakantiefotoboek. Vandaag ga ik de recreatieve fietstochten van het afgelopen jaar bij langs. Boven verwachting kom ik vingers tekort!

Het is ook in 2020 niet gekomen tot de renovatie van de Pioneer, maar ik heb goede hoop voor 2021. Hoewel ik dit jaar weer de bek mag afvegen met een kerstpakket is dat vanaf volgend jaar beter georganiseerd. En zolang ik onafhankelijk blijf voor wat betreft de sociale dienst heb ik volgend jaar december wél recht op de eindejaarsuitkering. Maar dan opnieuw... dat is pas over een jaar en ik wil eigenlijk nog wel proberen om de Pioneer in april op de weg te krijgen. Een en het ander hangt natuurlijk ook af van de kabinetsmaatregelen want de fietsenwinkels zijn nu ook alleen maar geopend voor 'snel' onderhoud. Het zou goed zijn om in 2021 weer eens wat frustraties van me af te kunnen fietsen en bij voorkeur in de liggende houding. De eerste maanden van het jaar maak ik gebruik van een 'gewone' postfiets. Het is tegelijk met de intelligente lockdown als ik de 'oude' elektrische fiets tot mijn beschikking krijg. Het ding is nauwelijks geschikt om af te laden met posttassen en te gaan bezorgen. Dan fiets je de longen uit je lijf. Voor een beetje sneller en gemakkelijk op en neer naar het werk is het echter voldoende voor mij. Ik hoef niet uit te puffen voordat ik aan het werk ga, zoals bij een 'gewone' fiets. De accu is echter niet heel erg sterk waardoor 'buitenlandse' reizen van de baan zijn. Buiten de vakantie om bestaat mijn wereldje uit Steenwijk, Meppel, Drents-Friese Wold, Dwingeloo en Ruinen. Een gebied waarin meer dan genoeg is te beleven!

De eerste opvallende fietstocht noteer ik voor 12 februari. Ik zit dan net in het 'hoogtepunt' van de dip en deze woensdag 'overwin' ik mezelf. Ik heb dampvloeistof nodig en stap zo op de fiets naar Diever. Ik besluit ook even langs de kringloopwinkels van Dieverbrug en Dwingeloo te gaan en intussen een fraai fietstochtje te maken door de omgeving. Het slaagt op alle punten. In Dwingeloo doe ik boodschappen, eet een warm hapje bij het cafetaria en fiets dan weer terug naar huis. De volgende zaterdag wil ik singles scoren in Steenwijk en maak een flinke bocht om naar deze plaats. De tocht gaat over Wapserveen en Frederiksoord en vervolgens via Eesveen en de Woldberg naar Steenwijk. Ik ben eigenlijk net té laat voor de viswinkel maar kan wel een portie kibbelingen mee krijgen. Deze eet ik onderweg op een bankje op. Ruim een week later ga ik weer aan het werk en het is in de week van de persconferentie dat ik malheur krijg met de 'gewone' postfiets. In het eerste weekend van de lockdown ga ik even op de 'goede' elektrische fiets naar huis en maak zondagmiddag een erg bizar tochtje. Nee, niets mis met de route, die is juist erg mooi! Over Ansen langs de molen naar Ruinen en vervolgens een poging tot rondfietsen in de rimboe. Doordat de accu snel minder wordt, snij ik dan toch een stuk af en ga weer richting Uffelte. Het bizarre is de rust op de weg in combinatie met het vieze grijze weer en het onbestemde gevoel dat ik heb over de nabije toekomst. Ik ga er zelfs even vanuit dat we in een totale lockdown zullen komen zoals in Spanje.

Een paar weken later op een dinsdagmiddag heb ik opnieuw dampvloeistof nodig en ga dit halen in Diever. Daarbij rijg ik per ongeluk het flinterdunne plastic gordijntje boven de toonbank naar beneden. Erg symbolisch. Het is fraai voorjaarsweer en ik bedenk onderweg dat ik in 'Tuesday Night Music Club' wel albums kan draaien uit 1975, dit vanwege mijn op handen zijnde 45e verjaardag. De maanden mei en juni zijn blanco qua fietstochten. Dan is daar het weekend van 18 juli. Op vrijdag 17 kom ik uit het werk in Meppel en wil wel een blokje om. Dat leidt me onder andere over Hees waar ik besluit om daar dit jaar de vakantie te vieren. Op zondagmiddag ga ik andermaal weg op de elektrische fiets maar ook nu wordt ik beknot door de accu en moet al voor Hoogersmilde keren. Jammer! Het is een fraaie zondagmiddag en ik wil wel meer! In Diever eet ik nog een lekker ijsje en ga dan weer naar huis. Een week later is mijn moeder jarig maar ik heb afgesproken met haar dat ik de dinsdag erna zal langs komen. Ik heb dampvloeistof nodig en kan daarvoor naar Meppel of Steenwijk. Ik kies voor het laatste zodat ik de fiets aan het stroom kan zetten op het station. Ik koop deze middag mijn laatste nieuwe damper en hang even rond in het park. Na weer een heerlijk Italiaans ijsje kan ik weer terug naar Uffelte. Dinsdag 28 juli ben ik al vroeg in de benen. In Havelte huur ik een elektrische fiets en rij daarop naar mijn moeder. Beide keren de minst toeristische route en dus over Wolvega, Heerenveen, Joure en de rondweg van Sneek. De heenweg leert me al het een en het ander over het stroomverbruik van de fiets en daar doe ik op de terugweg mijn voordeel mee. Tegelijk wil ik ook zoveel mogelijk voor het donker thuis zijn. Hoe hard ik ook trap tussen Wolvega en De Blesse (volgens het klokje over de dertig), daarna valt de duister echt in. Ik ben compleet gaar als ik in Uffelte ben.

Tijdens de vakantie maak ik gebruik van een 'gewone' huurfiets. De elektrische wordt alleen even gebruikt op een donderdagavond voor wat boodschapjes in Steenwijk en ook dan moet ik nog het grootste deel trappen. Op zaterdagmiddag 22 augustus fiets ik naar Meppel. Op het lijstje staat een fietstas welke ik goedkoop vind bij de kringloopwinkel. Ik heb dan een dag eerder besloten dat ik morgen naar Warnsveld ga. De volgende zondag begint de fietstocht al vroeg. Het gaat tot Raalte van een leien dakje en dan kom ik de man met de hamer tegen. Na goed rusten en eten en drinken kan ik weer verder. Ik ben hees van de sigaren en het dampen. De vakantie is op meerdere vlakken een hoogtepunt. Kort maar fijn! Op maandag tweemaal over de Posbank en is met name het tweede deel van de middag opeens erg bijzonder. Op dinsdag via Apeldoorn naar Voorst waarna het dikke druppels gaat regenen. In Deventer op zoek naar platen en een nieuwe damper. Dat laatste zal ik niet vinden en is ook niet nodig. Ik heb zondag per ongeluk het glaasje van de nieuwe damper laten sneuvelen en de 'oude' heb ik thuis gelaten. Niet slim! De woensdag laat ik me terugvoeren op de vleugels van de storm van de voorgaande avond. Bij Nieuwleusen heb ik het al zwaar en bij Ruinerwold verdwijnt het laatste beetje energie. Ik ga vrijdag nog even naar Steenwijk voor een nieuw glaasje en breng de fiets terug.

Op zondag 6 september sluit ik de vakantie helemaal af als ik 's middags nog eenmaal op de 'goede' elektrische fiets de omgeving op zoek waar ik aanvankelijk de vakantie had willen vieren. Qua weer een groot contrast met een week geleden, want het is erg koud aan de vingers op deze dag. Koud is het ook op zondag 29 november als ik de foto's maak waar ik gisteren eentje van heb gebruikt. Het is duidelijk: De vakantie heeft wederom een eigen alinea gekregen welke even groot is als vier eerdere fietstochten. Dat gevoel heb ik al bij de aanvang van het schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten