zaterdag 5 december 2020

Blauwe Bak Top 100 van 2020 deel II


Omdat ik wil proberen alle Blauwe Bak-singles uit de 'bubbling under' in 'Do The 45' te draaien en dat in totaal maar vijfentachtig zijn, heb ik vanavond een show van twee uren gedaan. Daarin heb ik de eerste 26 gedraaid. Het komt me ook niet helemaal ongelegen want ik ben erg moe en zal wederom morgen naar Meppel moeten om elektrische fietsen te ruilen. Dat wordt afzien want mijn 'nieuwe' handschoenen liggen sinds vanmiddag op het afleverpunt in Havelte en daar moet tot dinsdag op wachten. Ik ben eens voor de variatie vroeg klaar met de radio en kan best even een bericht publiceren. Vandaag tellen we af van nummer 91 naar nummer 83.

91. I Shoulda Loved Ya - Narada Michael Walden (UK, Atlantic K 11413 A, 1979)
Het is niet alleen maar obscuur en onbekend in de Blauwe Bak Top 100 dit jaar. Sterker nog: Ik heb twee hits uit 1979 die op elkaar volgen. Narada Michael Walden heeft het niet gered in Nederland met 'I Shoulda Loved Ya', maar in Engeland is dit een stevige hit geweest. Het is een pure gok als ik in Emmen ben en eentje die me erg goed is bevallen!

90. After The Love Has Gone - Earth, Wind & Fire (UK, CBS S CBS 7721 A, 1979)
Het zoeken naar Engelse persingen is een sport op zichzelf geworden, maar ik heb ook een paar bands en artiesten waar ik specifiek naar zoek. Singles uit de jaren zeventig van Chic bijvoorbeeld, hoewel ik ze vaak ook in de Nederlandse of Duitse uitdossing heb. Earth, Wind & Fire is een andere band nadat ik 'Star' en een afwijkende Engelse mix van 'Fantasy' heb gevonden. Toch koop ik deze niet met de intentie om het in de Blauwe Bak te zetten want daar staat immers geen Earth, Wind & Fire. Totdat ik de plaat een paar keer heb gedraaid en me kan voorstellen dat ik helemaal was weg gelopen met de single als het niet een klapper van een hit was geweest. Uiteindelijk haal ik de hand over het hart en mag dit in de koffers staan. En uiteraard ook in de Top 100.

89. Your Love Is Paradise - Executive Suite (US, Babylon BRC 1113 A, 1974)
Daryll Hall heeft inmiddels een duo gevormd met John Oates en maakt platen op Atlantic die mondjesmaat verkopen. Het moet nog drie jaar duren eer het duo een doorbraak beleeft. Hall is in de late jaren zestig lid van de soul-groep Executive Suite en is te horen op 'Christine', een plaatje dat ik sinds een paar jaar in de koffers heb. Executive Suite zal de jaren zeventig uit zingen en nog bescheiden succes krijgen met 'When The Fuel Runs Out'. In 1974 levert de groep uit Philadelphia dit kippenvel-nummer af. De concurrentie is zwaar in deze Top 100.

88. He's My Guy - Maxine Davis (US, Guyden 2099 B, 1963)
Ik zal niet teveel verklappen over wat jullie de komende weken kunnen verwachten of platen die niet in de Top 100 hebben gestaan. Vanavond kom ik erachter dat Theola Kilgore het niet heeft gehaald. Beetje jammer want de rauwe rhythm & blues van de b-kant smaakt naar meer. Ook Wilson Pickett is niet te vinden in de Top 100. Maxine Davis gelukkig wel! Is er een verschil tussen rhythm & blues en soul? Ja en nee. 'Soul' is een modenaam welke pas in 1967 wordt ontwikkeld. In retrospect wordt vaak gesteld dat soul meer gelieerd is aan de gospel en dat rhythm & blues oorspronkelijk de muziek van de duivel is. Het geluid is doorgaans harder en vuiger dan de fluwelen soul uit de late jaren zestig en zeventig. In de Northern is de oude rhythm & blues een beetje 'not done', maar ik trek me al jaren niets aan van zulke belachelijke ongeschreven regels.

87. Love Is A Hurting Thing - George Kerr (US, All Platinum AP-2325 A, 1971)
Zoals ik schrijf bij Executive Suite is de concurrentie moordend in deze Top 100 en dat maakt dat deze schoonheid het slechts met een 87e plek moet doen. Het levert wel afwisselende radio op!

86. Till I Can't Take It Anymore - Ben E. King (UK, Atlantic 584238 A, 1968)
De machtige Ben E. King heeft twee noteringen in deze Top 100. Het is al lastig om vast te stellen welke van de twee het meest favoriet is en dan is het opvallend dat er ruim tachtig platen tussen beide zitten. Van 'Benny' kan ik voorlopig niet genoeg krijgen en ik blijf speuren naar specifiek niet-Amerikaanse persingen van de grote man.

85. Real Love (Alternative Radio Mix) - Drizabone (UK, 4th + B'way 12 BRX 223 B, 1991)
De eerste en laatste keer dat ik 12"-singles heb besteld in Engeland. De verzendkosten zijn gewoon niet leuk! Drizabone gaat mee als extraatje en als gok. De normale single-versie is niet te versmaden en een 'hit' in de Modern Soul, maar ik wed op de 'Up All Night Mix' welke Northern Soul suggereert en niet op Youtube staat. Uiteindelijk valt deze remix tegen en kies ik toch voor de iets alternatieve uitvoering van de single.

84. Don't Stop The Feeling - Roy Ayers (US, Polydor PD 2037 A, 1979)
Een 'kassakoopje' in Emmen want doorgaans ben ik niet kapot van Amerikaans Polydor-styreen. Deze is nog redelijk te draaien en ik doe mijn uiterste best om dat zo te houden.

83. Get Ready For Judgment Day - Edith Moreno (UK, Honest Jon's/Savoy, geen catalogusnummer, A, 2019)
De platen in een Blauwe Bak Top 100 zijn gekocht tussen 1 december van het voorgaande jaar en 30 november van dit jaar. Aanvankelijk lijkt Edith Moreno buiten de boot te vallen en heb ik zelfs even het plan om de Top 100 ook hier in januari te doen (en dus inclusief de Blauwe Bak-aanwinsten van deze maand). Dan hoor ik 'Judgment Day' weer eens en besluit dat het toch een plek heeft. Ik heb de plaat ongeveer een jaar geleden gekocht. Het Savoy-label viert in 2020 een verjaardag welke kracht wordt bijgezet door speciale releases. Dit is een aftrap van de campagne. Edith Moreno neemt dit 'Judgment Day' op in 1983 voor het Savoy-label. Dat wil het nummer als single uitbrengen en laat zelfs een gaatje open in de catalogus. Toch zal de single nooit verschijnen totdat het Engelse Honest Jon's dit in een gelimiteerde oplage uitbrengt in 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten