zaterdag 2 november 2019

Eretitel: 'When We Were Young'



Dit moet de laatste dag in de lappenmand zijn geweest. Ik voel me nog steeds niet helemaal de oude maar van rondhangen wordt een mens ook niet beter en dus ga ik maandag weer aan de slag. Het is immers een korte week: Maandag sorteren en woensdag bezorgen. Dan heb ik een week vrij om in en rond het weekend beschikbaar te zijn voor Wolfman Radio. We hebben 'The Big One' volgend weekend, het slotstuk van een jaar geld inzamelen voor The Specialized Project. Ik ga een dezer dagen nog eens dubbel publiceren maar hou het vanavond bij de 'Eretitel'. Vandaag driemaal de titel 'When We Were Young'.

3. Adele (2016)
'Een leven met Adele'? Wie weet, hoewel ik het vrij kort kan vertellen. Het begint voor mij in 2008 als ik 'Chasing Pavements' op de radio hoor. Ik leef zonder televisie en heb geen beeld bij Adele maar meen in het begin dat het een zwarte zangeres moet zijn. Het Dusty Springfield-effect. Als ze haar tanden zet in 'To Make You Feel My Love' reken ik mezelf tot 'fan'. De singles die daarna volgen doen allemaal wel 'iets' met mij zonder dat ik mezelf al teveel presenteer als 'fan'. Als ik eind 2015 lid word van de database waar ik mijn digitale muziek vandaan haal, is het album van Adele de eerste die ik koop. Ik heb hem ook nog eens integraal gedraaid, maar nee... buiten een paar singles om kan het me niet boeien. Bij het volgende album neem ik alleen de singles. 'When We Were Young' is me net iets teveel stroop en dat is de reden waarom we Adele op drie tegenkomen.

2. Solomon King (1968)
Bovendien heeft Adele geduchte concurrentie. Solomon King is niet de meest bekende naam. Sommige dingen zijn nu eenmaal niet eerlijk. Solomon gaat in de late jaren zestig de strijd aan met Engelbert Humperdinck en Tom Jones en staat goed zijn mannetje bij het duo. Luister naar zijn 'When We Were Young' en jullie zullen zien wat ik bedoel. Een grootse stem die zich uitstekend laat lenen voor dramatische uithalen als in 'When We Were Young'. Solomon is echter niet zo 'good looking' als voorgenoemde twee en hij slijt zijn laatste jaren in clubs en kleine kroegen in de buurt van Manchester. De performance van 'When We Were Young' brengt hem zowaar op nummer twee van deze 'Eretitel'.

1. Bucks Fizz (1983)
Mijn broer is vanavond naar Toontje Lager geweest in Sneek. Je kan in principe ook nog altijd naar Bucks Fizz. De groep noemt zich inmiddels The Fizz en ik kwam een paar jaar geleden een nieuw album tegen van de formatie. Ik was blij verrast! 'When We Were Young' heeft echter een herinnering welke maakt dat het de ultieme nummer 1 is in deze 'Eretitel'. Ik ben als kind altijd bang geweest voor onweer en in mijn latere leven hangt het echt af van mijn stemming en de locatie. Het moet Hemelvaartsdag zijn geweest in 1983. We rijden 's middags naar Gaasterland maar ik kan me niet herinneren dat we hebben gelopen in het bos. Ik denk dat het weer ons overvalt. Het zal de eerste keer zijn geweest voor mij dat we met de auto onderweg zijn als het onweert. Bij 'mem' op schoot lukt niet omdat ik met mijn broers en zus op de achterbank zit. Op de radio zal de Nationale Hitparade zijn geweest en zo komt deze nieuwe single van Bucks Fizz voorbij. Altijd als ik dit hoor, zie ik het flitsen voor mijn ogen en brengt het me terug naar die grillige middag in 1983. Volgende week ga ik hier driemaal kijken naar de donder en bliksem maar eerst zet ik Bucks Fizz bovenaan deze 'Eretitel'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten