vrijdag 22 november 2019

Blauwe Bak Veteranen deel 17



Twee voor de prijs van één en ook nog een paar op de koop toe! Dat is de aflevering van de 'Blauwe Bak Veteranen' in een notendop. Niet alleen hoef ik een paar afleveringen terug te komen op een plek in een weekend waar ik niet de beste herinneringen aan heb, ook verwacht ik (hoop ik...) dat de komende week nog wat afleveringen van de 'Singles round-up' gaan krijgen. Zondag is in Steenwijk een platenbeurs, opgezet door een Facebook-vriend, en daar hoop ik zondagmiddag uiteraard nog een paar schijfjes te scoren. Het is misschien nog wel het meeste het eerste 'excuus' en omdat het de komende tijd steeds vaker voor komt dat ik meerdere platen op één adres koop. Maar ja... de herinnering aan dit weekend zijn nog zeer levendig en ik kan me niet voorstellen dat ik daar nog nooit een bericht aan heb gewijd. Toch word ik een beetje ongemakkelijk bij de herinnering: Het is het laatste jaar dat ik stevig aan de drankjes ben en mijn enige vizier de goot lijkt te zijn. In die zin 'past' dit weekend helemaal in het verhaal. We gaan vanavond terug naar zaterdag 23 augustus 2008 en ik neem alle veertien titels mee die ik die dag heb gekocht in Rotterdam. Het zijn er nóg meer, maar die staan inmiddels in de jaren zestig- en zeventig-bakken.

Het verhaal begint met de fietsvakantie van 2008. Ik ben op woensdagmorgen vanuit Steenwijk vertrokken en ben 's avonds op een camping nabij Alkmaar. De tweede dag ga ik naar Leiden en slaap ik de nacht bij W. De volgende dag begint moeizaam door het stapgeweld in Leiden en raak ik bij Brielle de bordjes van de Noordzeeroute kwijt. De route loopt niet langs Hellevoetsluis en toch koers ik af op deze plaats. Ik ontdek dat er een camping is en fiets hier naartoe. 's Avonds wil ik natuurlijk een biertje drinken en kom in een lokaal terecht aan de rand van het centrum met zeer luide muziek. Het is een klein hecht clubje dat er zit en de eigenaar van de kroeg besluit ons te trakteren op een tosti. Normaal of heet? Doe maar heet! Dat veroorzaakt dat ik zaterdagochtend wakker word met een knallende koppijn en bovendien een pijn in de buik. Het volgende wc-bezoek vertelt me dat ik niet moet gaan fietsen! Ik blijf dus een dag en nacht langer in Hellevoetsluis en zit 's avonds weer in hetzelfde café. Hier komt mijn dj-en ter sprake en regel ik ter plekke dat ik op vrijdag 22 augustus 2008 het 'voorprogramma' ga verzorgen van een alternatieve rock & roll-band. Ik zal garagerock en alternatieve punk draaien. Het optreden is geen succes. Ik draai over dezelfde eindversterker als de band en deze heeft zo op zijn donder gekregen dat het op rood springt als ik de naald in de plaat zet. Hoewel de volgende avond gewoon een baravond zal zijn, krijg ik een herkansing. 's Middags ga ik evenwel naar Rotterdam en specifiek op zoek naar de winkel waar ik in 2004 met 'Primitive' de single van The Flirtations heb gekocht. Ze verwijst me naar de kelder. Haar neef heeft jaren niet omgekeken naar de platen en ze is het behoorlijk zat. Alles met een rood kruis mag voor een euro en de rest mag voor de helft van de prijs. Het onderhandelen gaat zeer voorspoedig en uiteindelijk denk ik dat iedere single een euro is geworden. Het zijn er omstreeks vijftig of zestig, maar er zijn slechts veertien die elf jaar Blauwe Bak hebben overleefd en dat zijn de volgende platen.

97. We're Gonna Stay In Love With Each Other-Lonnie B. & Viki G. (US, Revue, 1969)
98. Dancin' Everywhere-Bob & Earl (NL, B&C, 1966, re: 1969)
99. I Can't Get Along Without You-Maxine Brown (US, Commonwealth United, 1970)
100. Doing The Mustang-Don Bryant (NL, London, 1967)

We beginnen bij het gekke verhaal van Lonnie West en Viki Phillips. Geen idee hoe ze aan 'B' en 'G' komen. Misschien tweede voornamen? De single verdient de jaren in de Blauwe Bak dankzij 'High On The Mountain' dat oorspronkelijk uit 1967 stamt. Het is 'We're Gonna Stay' dat sinds de interesse voor de Carib-soul aan populariteit heeft gewonnen bij mij. Bob & Earl verhuist al jaren tussen de verschillende bakken. In het Word-document staat het genoteerd als reserve-Blauwe Bak maar het staat inmiddels weer in de koffer. Maxine Brown is pas sinds de 'Soul-x-rated' in de zomer van 2012 geadopteerd voor de Blauwe Bak en een favoriet geworden. Don Bryant staat in de Ere-Blauwe Bak. De vorige eigenaar wil een tientje hebben voor de single maar ik vind vijf euro dik betaald. Het is daarentegen wel een leuk item met de Nederlandse fotohoes.

101. Money-Don Covay (US, Mercury, 1973)
102. Let's Stay Together-Margie Joseph (US, Atlantic, 1973)
103. Let's Move And Groove Together-Benny Latimore (US, Dade, 1967)

Don Covay komt met een tekst van de oude eigenaar op het blanco hoesje: 'Vreemdgaan gaat de Don niet gemakkelijk, klassieke soul ballad!'. Dat is dan van toepassing op de a-kant: 'I Was Checkin' Out She Was Checkin' In'. Toch duurt het tot oudejaarsavond 2012 voordat ik 'Money' ga waarderen. Ik ben dan platen aan het klaar zoeken voor het optreden in Steenwijk van de volgende dag. Don's opgefokte versie van Barrett Strong's 'Money' smaakt me op dat moment wel en mag mee. De single staat in 2019 in de reserve-Blauwe Bak maar komt met 'Money' nauwelijks meer aan bod. Margie Joseph brengt een zoete herinnering aan Hellevoetsluis naar boven. Ik heb een paar weken eerder de Nokia N95 gekregen en ontdek het filmen met de camera. Ik heb nog tijden korte video's gehad van de zondag in Hellevoetsluis. Alleen in het café met de twee honden en horen hoe de krakende plaatjes klinken over de fantastische installatie in een café met houten vloer en wanden. Helaas kan ik de filmpjes niet converteren. Margie Joseph komt daar eveneens voorbij. De single is een paar maal op en neer verhuisd maar staat weer in de koffer. Benny Latimore staat daar nog maar sinds 2016 sinds ik zijn latere werk op Glades heb ontdekt.

104. Satin Soul-Love Unlimited Orchestra (NL, Philips, 1974)
105. Moving Hands Of Time-Derek Martin (US, Buttercup, 1970)
106. Step By Step-Joe Simon (Duitsland, Polydor, 1973)

'The Jason King Theme' van Laurie Johnson en 'Limon Limonero' van Henry Stephen zitten in de partij uit Rotterdam maar ook pure pop van Judy Collins en Todd Rundgren. Ik beperk me echter tot de singles die anno 2019 nog in de Blauwe Bak zitten. En daar hebben we Love Unlimited Orchestra. 'Satin Soul' is zonder twijfel één van de leukste LU-singles maar komt nauwelijks meer aan bod. Het staat in de reserve-Blauwe Bak. Joe Simon staat daar eveneens hoewel die wel weer terug kan naar de koffer. Derek Martin leer ik pas in 2012 waarderen.

107. Gimme Your Love-Margaret Singana (US?, Jo'burg, 1973)
108. Don't Change Me Now-Mavis Staples (US, Volt, 1972)
109. Fresh Out Of Tears-Joe Tex (NL, Atlantic, 1965)
110. Whirlpool-Maurice Williams (US, Atlantic, 1970)

Margaret Singana is een 'zoekplaatje'. 'Gimme Your Love' is oorspronkelijk verschenen op Jo'burg in Zuid Afrika in 1973 maar met een andere b-kant. De single in de Blauwe Bak heeft een cover van het klassieke 'Cry To Me' op de keerzijde. De plaat lijkt niet te zijn uitgebracht in Amerika en alles riekt naar een bootleg. Meer informatie zou welkom zijn! Het catalogusnummer op deze single is 'JB 001 B' op de kant van 'Gimme' en 'JB 002 A' op de kant van 'Cry To Me'. Het staat evenwel in de reserve-Blauwe Bak. Daar staat mevrouw Nietjes ook weer, maar die mag onderhand wel weer eens terug in de koffer. Joe Tex is eigenlijk 'Hold On To What You've Got', maar de onbekende b-kant past beter in mijn set en dus is dat voor mij al jaren de top kant. Het staat met de andere jaren zestig-singles van Tex in de reserve-Blauwe Bak. Maurice Williams staat daarentegen weer in de koffer en gaat daar niet snel uit! Een perfecte 'double sider'. Zullen we het funky 'Whirlpool' doen of het meer crossover-geluid van 'Sweetness'? Altijd weer een prangende vraag.

In de volgende aflevering zou ik dertien stuks kunnen doen (tot het stoppen met de drank) of vijftien (tot en met het stoppen met de drank). We reizen de volgende keer in ieder geval van september 2008 naar april 2009 in de Blauwe Bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten