maandag 18 november 2019

Blauwe Bak Veteranen deel 16



Dit zou oorspronkelijk de laatste aflevering moeten zijn geweest van de 'Blauwe Bak Veteranen' maar zoals ik eerder heb geschreven, heb ik zoveel lol in deze serie dat ik nog lekker even door ga. Omstreeks 2006 is al sprake van een interesse voor soul en staan de singles samen in een houten koffer. De vroegste herinnering van de Blauwe Bak is een optreden in De Buze op 3 mei 2008. Overdag heeft De Buze een open dag en ook mijn ouders komen langs. Ook om mijn oude draaistoel mee te nemen omdat je die gratis kan storten in Friesland waar je grof moet betalen in Steenwijk. 's Avonds treedt volger en voormalig Popkelder-collega Jan op met zijn band en ben ik de dj. Ik gebruik deze avond voor het eerst het blauwe huishoudmandje om een honderdtal singles te vervoeren naar De Buze. Zoals ik op 17 juni 1989 inmiddels dertig singles heb en dat beschouw als de start van de verzameling, zo is het ook met de Blauwe Bak. De interesse speelt reeds sinds 2006 maar op 3 mei 2008 is de Blauwe Bak 'geboren'. Ik ben pas in 2012 begonnen met het noteren van de datums maar wat betreft 2008 en 2009 ligt het nog redelijk vers in het geheugen. Vandaag reizen we precies een jaar in de tijd: Van 28 juli 2007 naar 31 juli 2008.

91. You Can Have My Love-Pepper & Soul (NL, Philips, 1968)
Het is een kwartier-voor-einde-kater op het moment dat ik deze singles uitzoek. Even later zal ik een cafeetje een paar biertjes nemen om van de ergste koppijn af te komen. Het is de zomer van 2007 en dan geniet ik nog volop van de alcoholische versnaperingen. Pepper & Soul is een eigenaardig ding! De groep heeft in 1969 een grote hit met 'Have My Love' op het Pink Elephant-label. Nu schijnt het dat beide nummers dan al een jaar oud zijn en eerder zijn uitgebracht als een Philips-single. In het geval van 'You Can Have My Love' ligt het tempo ietsje lager en zijn beide kanten iets meer funky door de blazerssectie welke er bekaaid af komt op de latere Pink Elephant-opname. Ze hebben ooit naast elkaar gestaan in de Blauwe Bak maar deze heeft het uiteindelijk gewonnen. De Philips-single staat sinds een paar jaar in de Ere-Blauwe Bak. De Pink Elephant-single staat in de jaren zestig-bak.

92. Law Of The Land-Undisputed Truth (NL, Tamla Motown, 1973)
Het is niet dat Motown achterloopt op de rage. Het label uit Detroit heeft nog teveel een eigen geluid dankzij Holland-Dozier-Holland en The Funk Brothers in 1967 om toe te geven aan de geluidseffecten van de psychedelische popmuziek. Okay, ze doen het een beetje op 'Reflections' van The Supremes en nog een paar platen, maar Motown's psychedelische periode breekt pas aan als de popmuziek 'phasing' en snerpende fuzz-gitaren in de ban heeft gedaan. Norman Whitfield is één van de eerste producenten bij Motown die hier dankbaar gebruik van maakt. Met The Temptations maakt hij dramatisch klinkende nummers met onheilspellende teksten. Toch is het niet genoeg voor Whitfield want hij formeert zijn eigen groep bij Motown: Undisputed Truth. Hij zal het trio eveneens meenemen op latere reizen bij andere platenmaatschappijen. 'Law Of The Land' is een nummer dat is geschreven, gearrangeerd en geproduceerd door Norman Whitfield en heeft ook precies dat geluid. De single staat evenwel in de reserve-Blauwe Bak. Er zijn niet veel Motown-titels meer die anno 2019 in de koffers staan.

93. Someone Out There-The Flirtations (NL, Deram, 1968)
Deze is de vorige aflevering al ter sprake gekomen. Ik koop eerst de Belgische persing en dat zal in 2006 of 2007 zijn geweest. Toch erken ik deze niet als Blauwe Bak-aanwinst omdat de conditie me te zwaar tegenvalt. Intussen blijf ik rondkijken voor de Nederlandse met het groene fotohoesje. Deze vind ik bij Diskid in Zwolle voor 7,50 euro. Puntgaaf! Het is dan inmiddels in de dagen voor kerst 2007 en dit uitstapje heeft een zekere herinnering voor mij. Misschien nog eens aardig om in de dagen voor kerst nog eens terug te gaan naar deze dag in 2007? Ik 'verbeeld' me dan iets dat me erg gelukkig maakt en dat is op zichzelf best een berichtje waard. Van The Flirtations heb ik tegenwoordig alleen nog 'Stronger Than Her Love' in de koffers staan, 'Someone Out There' staat in de reserve-Blauwe Bak. Er is een tijd geweest dat ik vooral 'How Can You Tell Me' heb gedraaid van deze single.

94. Why Can't We Live Together-Timmy THomas (NL, Polydor, 1973)
Ik geloof dat ik deze al eens eerder heb gekocht maar dat ik deze fraaie single met fotohoes voor vijf euro niet kan weigeren. De plaat heeft zijn diensten bewezen op Wolfman Radio. Dat begint in 2013 met de brutale aanval op soldaat Lee Rigby in Londen en vervolgens tijdens de uitzending van 'The Big One' in 2015 de aanslagen in Parijs. Timmy Thomas vormt dan een mooi tandem met 'We Got To Have Peace' van Curtis Mayfield en 'What The World Needs Now Is Love' van Tom Clay. Dit is helaas de enige reden waarom de single nog in de reserve-Blauwe Bak zit want normaal gesproken zal ik het niet opzetten in 'Do The 45'.

95. Armed And Extremely Dangerous-First Choice (België, Bell, 1973)
De vorige twee heb ik op donderdag 20 december 2007 gekocht in Zwolle. Dat kan ik achteraf gezien eenvoudig uitrekenen. Deze van First Choice heb ik op 31 juli 2008 gekocht en ook dat is niet lastig om uit te rekenen. Het is in België in ieder geval de warmste dag van het jaar geweest en ik schat de kans groot dat dit hetzelfde in Nederland is geweest. Ik vier mijn vakantie op de fiets. Vanuit Steenwijk ben ik via Stavoren-Enkhuizen (de veerboot) en Alkmaar aan de Noordzee-route begonnen. Onderweg ben ik twee nachten in Hellevoetsluis geweest. De reis eindigt in eerste instantie op de camping in Waasmunster. Het is donderdag de heetste dag van het jaar en ik vier het vooral met plaatjes kopen. Eerst in een dorp verderop en 's middags in Sint Niklaas. In die laatste plaats blijf ik te lang steken in een kroeg terwijl ik 's avonds ben uitgenodigd om een hapje te eten bij mijn campingburen. Niet zo netjes om daar ladderzat aan te komen, maar... dat is de zomer van 2008. Het kan nu immers nog? 's Ochtends koop ik vooral platen van een lokale radio-omroep en daarbij hoort ook deze van First Choice. In eerste instantie kies ik vooral 'Gonna Keep On Loving Him' maar inmiddels mag de a-kant ook fijn. Hoewel? De single staat al jaren in de reserve-Blauwe Bak naast 'Smarty Pants' en mag 'Gamble On Love' momenteel furore maken in de koffers.

96. What's A Matter Baby-Timi Yuro (NL, Liberty, 1962)
Eigenlijk de b-kant van 'Thirteenth Hour' en ik moet bekennen dat ik deze kant nog nooit heb gedraaid. Alle belangstelling gaat meteen uit naar 'What's A Matter Baby'. Is het dezelfde? Ja, het is dezelfde. Het is 'What's A Matter Baby' dat Ellen Foley in 1979 als opvolger heeft uitgebracht van 'We Belong To The Night'. België is uiteraard het land van de 'Popcorn Sound'. Niet zo gek dat het radiostation ook een paar Popcorn-oldies in de bakken heeft staan. Dit is de enige single uit de selectie van vandaag welke anno 2019 in de koffer staat en dat is overigens nog niet zo lang. Hij heeft immers ook een paar jaar in de 'gewone' jaren zestig-bak gestaan. Bij de aanschaf van de derde koffer gaan we nog eens door de 'gewone' bakken want ik wil ook alle platen van Barbados en Suriname samen voegen in een bak. Ik heb even gekeken op het kaartje en ik denk dat de kringloopzaak in Hamme zat. In de volgende aflevering gaan we voor de tweede keer in een maand na Hellevoetsluis en voor een flinke partij singles in Rotterdam. Het gaat opeens 'iets' worden met de Blauwe Bak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten