dinsdag 26 november 2019

Week Spot: Gwen McCrae



De laatste 'gewone' Week Spot van dit jaar. Vanaf volgende week presenteer ik iedere dinsdag een Week Spot die voorbij komt in de daaropvolgende aftelling gedurende het weekend. Dat wil zeggen dat ik volgende week een Week Spot heb die tussen nummer 81 en 100 staat genoteerd in de Blauwe Bak Top 100. Wat ik precies met de verhaaltjes ga doen, moet ik dan nog even bekijken. De kans is dat het platen zijn waar vrijwel niets over valt te vertellen en de reden waarom ze al niet eerder Week Spot zijn geweest. De platen van zondag bieden daarentegen gespreksonderwerpen voor het volgende jaar en ook verwacht ik in december een paar platen vanuit Engeland. Ook Baz gaat me weer een paar sturen waaronder een plaatje van George McCrae ('It's Been So Nice' uit 1975) dat me erg goed smaakt sinds de zomer. Vandaag ga ik het echter hebben over mevrouw McCrae. Ze is dertien jaar getrouwd met George maar mag haar 'beroemde' achternaam houden voor toekomstige activiteiten. George en Gwen zijn aanvankelijk een duo als George 'Rock Your Baby' in zingt als demo. Vanaf dat moment wordt ook Gwen als solo-artieste in de markt gezet en dat levert in 1975 onder andere 'Love Insurance' op. Dat nummer mag deze week de Week Spot zijn.

Ik heb vanavond toevallig een discussie met Baz over het Jay Boy-label. Ik leg hem uit dat Jay Boy oorspronkelijk een label is uit Philadelphia. Nee, dat staat niet op Wikipedia, maar het label bestaat al zonder al te veel succes voordat het Engelse President Records Jay Boy als het ware overneemt. In Engelse handen loopt het label van 1968 tot en met 1976 en is goed voor zo'n 115 singles. In de Northern Soul is men aanvankelijk heel enthousiast over het Jay Boy-label. Eerst is daar George McCrae in 1974 met 'Rock Your Baby' en dat neemt een deel weg van de lust bij de Northern Soul-dj's. Die lopen overigens wel weg met 'Queen Of Clubs' van KC & The Sunshine Band. Als de laatste band tenslotte met 'That's The Way I Like It' komt, is het voorbij voor Jay Boy in de dj-scene. In de Northern Soul willen ze hoegenaamd niets te maken hebben met mainstream-disco en dat is wat Jay Boy vanaf 1975 vertegenwoordigd voor hen.

In Amerika zitten George & Gwen McCrae op Alston en Cat, terwijl George solistisch uitkomt voor TK. Het zijn allemaal platenlabels van Henry Stone uit Florida. Clarence Reid, de latere Blowfly, is één van de staf-schrijvers van Stone en later komen daar de heren Casey en Finch bij van KC & The Sunshine Band. George en Gwen zijn overigens al in 1967 terecht gekomen bij Stone. George McCrae hebben we al eens eerder behandeld in de Week Spot met 'Take It All Off', vrouwlief Gwen is onderbelicht gebleven.

Gwen Mosley wordt op 21 december 1943 geboren in Pensacola in de staat Florida. Gwen is de jongste van vijf kinderen en begint als tiener optredens te verzorgen in lokale clubs. Ze zingt met groepjes als The Lafayettes en The Independents. In 1963 treft ze een zeeman genaamd George McCrae. De liefde is daar en het stel trouwt binnen een week. In 1967 wordt het echtpaar ontdekt door Betty Wright en zij brengt hen in contact met Stone. George en Gwen McCrae zullen samen zijn tot 1976. Zo lang als hun huwelijk stand houdt, zo lang treden George en Gwen ook op als duo. Het is echter de verrassing van George' 'Rock Your Baby' dat maakt dat Gwen als solo-artieste op pad wordt gestuurd. Dat doet ze met liedjes van Clarence Reid en met name 'Rocking Chair' is in 1975 een grote hit. Het nummer heeft een lichte echo van 'Rock Your Baby' en is precies dezelfde hybride van Miami Soul en de populaire disco. 'Love Insurance' is de opvolger van 'Rocking Chair' maar doet het aanzienlijk minder. Misschien dat de Engelse recensent wel gelijk heeft. George is zoetgevooisd genoeg voor de hitparade waar Gwen in haar eentje te 'rauw' wordt bevonden voor op de radio. Nadat de liefde is beëindigd, blijven George en Gwen wel bij elkaar in de buurt voor de rest van het decennium. Omstreeks 1979 gaat het oorspronkelijke TK op slot.

Gwen verruilt Florida voor New Jersey en gaat in zee met Atlantic. In 1982 levert dat de disco-klassieker 'Keep The Fire Burning' op. Vanaf de jaren tachtig concentreert Gwen zich steeds meer op Engeland en neemt in de late jaren tachtig werk op voor het RHythm King-label. Gwen is eveneens een graag geziene gast bij Northern Soul-feesten. George opereert sinds een aantal jaren vanuit Limburg en treedt nog altijd op. Met Gwen is het minder goed afgelopen. Op 2 juni 2012 wordt ze op haar hotelkamer in Engeland getroffen door een beroerte. Dit maakt dat ze aan de linkerkant verlamd raakt en daardoor niet meer in staat is om te lopen. De Week Spot is de Engelse persing op het President-label, in Amerika verschijnt het bij Cat. Datzelfde Cat-label heb ik vier jaar geleden onder de loep gehouden toen ik Purple Mundi als Week Spot had. Van George & Gwen heb ik ook het uitstekende 'Winners Together Or Losers Apart' in de koffers staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten