vrijdag 15 november 2019

Het zilveren goud: november 1994 deel II



In 'Het zilveren goud' passeren we niet alleen 'zwarte' bladzijden maar ook vellen papier die ongedrukt zijn. De agenda van november 1994 is zo'n voorbeeld. Als ik deze maand geen singles had gekocht, had ik waarschijnlijk niets opvallends kunnen herinneren van deze maand. De zomer is definitief ten einde en daarmee ook de gezellige toertochten, al dan niet in clubverband. Toch betekent het niet dat de Solex met een tijdelijk pensioen kan want ook in de winter wordt deze volop door mij gebruikt. Dat is niet altijd even praktisch en blij gladde wegen is het zelfs de goden verzoeken maar in de winter van 1994/95 ga ik dagelijks op de Lex naar het werk. Het opruimen van de omgeving met een bouwkeet is ten einde evenals de afbraak en herbouw van de houtschuur bij de molen. Ik ben weer terug op het gemeenteterrein en doe van alles en nog niets. Ik heb de afgelopen 48 uur diep nagedacht maar kan even niets anders verzinnen van november 1994.

Het optreden van vrijdag de dertiende in januari 1995 is vastgelegd en dus is de band druk aan het oefenen. Mijn rol binnen de groep is altijd vaag geweest en dus heb ik de minste last hiervan. Een beetje rondhangen, biertje drinken, interessant doen achter het orgel en intussen horen hoe druk mijn vrienden bezig zijn om een repertoire in elkaar te zetten. Ik lever teksten aan die weliswaar niet zo sterk zijn als die van de zanger, maar de band doet haar uiterste best om er iets van te maken. Daarnaast studeert het covers in van Sodom en Slayer. ,,Ik moest toch optredens regelen als manager?", is mijn verweer als ik het grote nieuws breek in oktober 1994. Als ik het nu zo bedenk, hebben we in november 1994 nog mee gedaan aan de lokale playbackshow. Fijn, dat is dan een verhaal voor volgende week want daar is nog meer over te vertellen! Dan ga ik nu over naar de singles uit deze maand en hoop ik vanavond met meer berichten te komen!

2022 It's Gonna Take A Miracle-Honey & The Bees (US, Josie, 1971)
2023 Everybody's Talkin'-Ramsey Lewis (US, Cadet, 1970)
2024 Hot Dawgit-Ramsey Lewis And Earth Wind & Fire (US, Columbia, 1974)

Honey & The Bees staat reeds jaren in de Blauwe Bak-koffer voor het fraaie 'What About Me' op de keerzijde. De a-kant heeft me nooit veel gedaan. Ramsey Lewis ken ik in 1994 alleen van 'The In Crowd' en andere krakers uit de jaren zestig en dit is niet echt mijn kop thee. Dat geldt overigens nog altijd want de singles staan gewoon in de jaren zeventig-bakken. De laatste laat ons echter kennismaken met een band welke spoedig op eigen benen zal staan en talloze hits gaat scoren.

2025 Stir It Up-Bob Marley & The Wailers (NL, Island, 1979)
2026 Leave It-Mike McGear (Duitsland, Warner Bros., 1974)
2027 Tonight-The Move (NL, Harvest, 1971)

Mike McGear heet eigenlijk Michael McCartney en is inderdaad 'de broer van'. In de jaren zestig speelt hij bij de novelty-groep The Scaffold en maakt hij met Roger McGough een album waarop onder andere Jimi Hendrix mee doet. Dat album behoort al jaren tot één van de meest ultieme collector's items, zeker als je het album in stereo hebt en het originele Engelse label hebt met het gele Parlophone-logo. Van alle platen die ik in deze weken behandel is 'Tonight' van The Move degene die nog het vaakst uit het hoesje komt. Iedere keer als ik 'The Vinyl Countdown' doe met deze bak of ik heb een andere gelegenheid om plaatjes uit de jaren zeventig te draaien, dan is 'Tonight' steevast van de partij.

2028 Skol International-Patricia Paay (NL, Skol, 1969)
2029 Canada-Pilot (NL, EMI, 1976)

Patricia is een paar maanden geleden nog uitgebreid aan bod gekomen in een aflevering van 'Raddraaien' of een afsplitsing daarvan. De single staat momenteel ten onrechte nog in de jaren zeventig-bak en dat moet ik nog eens herstellen. 'Canada' is een vrij nietszeggende opvolger van de hits 'Magic' en 'January'. Volgende week besluit ik de singles uit Leeuwarden met de laatste negen. Over twee weken nog acht singles die ik in Heerenveen heb gekocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten