zondag 17 november 2019

Eretitel: 'Breakfast In Bed'



Inspiratie genoeg! Het is echter de drukte op het werk en de bijkomende radio-uitzendingen die maken dat ik momenteel erg gelukkig naar bed ga. Deze zondag ben ik niet eens buiten geweest hoewel ik denk dat ik vóór de radioshow nog een wandelingetje ga maken. Gewoon een ommetje, niets bijzonders. Vaak loop ik de Dorpsstraat uit tot het wegrestaurant en steek dan de weg over naar de Egginkstraat. Dan is het ongeveer een kilometer naar de volgende brug en dat maakt dat ik het, rustig aan, in een half uurtje kan doen. 's Avonds is dit nog redelijk verlicht en dus veilig om te lopen. Liever zou ik richting het bos gaan, maar ja... daar is het aardedonker. En wordt je bijkans van de sokken gereden door de automobilisten die het niet zo nauw nemen met de voorgeschreven snelheid. Als dat nu eens dertig kilometer minder zou kunnen? Helaas, ik moest mijn bed uit voor de koffie en boterhammen met sandwich spread. Jullie kunnen vandaag driemaal blijven liggen voor een flinke dis. De 'Eretitel' brengt jullie vandaag 'Breakfast In Bed'.

3. Deep Purple (1990)
Misschien is dit niet de beste volgorde om de drie ontbijtjes te nuttigen, maar laten we met 'het meeste' beginnen. Een loodzwaar Engels ontbijt met een overdaad aan bonen. Het is bijna twintig jaar geleden dat ik verliefd ben geworden op 'Shades Of Deep Purple', het debuut van de Engelse band. De eerste elpees bevallen me dan uiteindelijk het beste. Zeker op 'Shades' en 'Book Of Taliesyn' hoor je een stel studio-ratten op een vrij moment even 'jammen'. Maar niet op de jazzy manier! De hits van de dag worden naar hartenlust bewerkt door de heren en in de eigen nummers domineert vooral het orgelspel van Jon Lord. Deep Purple-fans hebben het over 'Mark I' en 'Mark II' enzovoorts. Ik reken de hele vroege Purple tot 'Mark 1' en vanaf 'Deep Purple In Rock' tot 1976 'Mark II'. Latere bezettingen en albums doen het niet meer voor mij en dat geldt dus ook voor 'Slaves And Masters' uit 1990. Toch levert dat album de nummer drie aan in deze 'Eretitel'.

2. Chas & Dave (2001)
Een paar weken geleden heb ik een foto gedeeld van de Ems bij Meppen en koppel dat aan het afscheid van onze radio-collega Emz. Haar stem blijft voortleven op Wolfman Radio dankzij de vele 'snippets', promo's en jingles waar ze haar stem aan heeft geleend. Ik heb momenteel ook nog een paar 'verzoeknummers' en ik weet zeker dat ze dit vol overgave zal doen voor mij. Emz is een muzikale veelvraat en heeft een bloedhekel aan één duo: Chas & Dave. Het heeft een paar centen gekost maar ze heeft een paar jaar geleden voor de microfoon haar oneindige liefde voor Chas & Dave bloot gelegd en dat is nog altijd een favoriete jingle van ons allen. Als ik haar show moet waarnemen, stop ik ook altijd een 'double shot' van Chas & Dave in de lijst. Het is op deze manier dat ik 'Breakfast In Bed' op het spoor kom. Het is feitelijk een deel uit een medley en slechts een minuut en vijftig seconden lang. Het verhaal gaat over een zekere Adam die zich eenzaam voelt en dus een Eva gaat zoeken. Op een zekere morgen gaat Eva naar buiten en plukt een appel en serveert Adam deze als 'breakfast in bed'. Een pure 'novelty' maar desondanks op twee.

1. Alton & Hortense Ellis (1970/1990)
Natuurlijk zou ik hier het origineel van Dusty kunnen gebruiken maar in 2018 is de 'Boss Reggae' het thema van Specialized en in dat kader stop ik deze 'Boss Choon' in de 'Listen Carefully'. Alton en Hortense nemen in 1970 dit nummer op voor Studio One maar het blijft twintig jaar op de plank liggen. In 1989 vormen de eerste plannen om het 'verloren' album alsnog uit te brengen. Jackie Mittoo voegt een riedeltje op de piano toe en dat wordt door middel van overdubs toegevoegd aan het bestaande nummer. In 1990 verschijnt het in deze hoedanigheid op het bovenstaande album. Alton en Hortense' uitvoering ligt dan ook weer ten grondslag aan de cover van UB40 met Chrissie Hynde. Eigenlijk maakt het niet uit wie het uitvoert, dit is de ultieme 'Breakfast In Bed' voor mij.

Ditmaal was de 'Eretitel' een beetje 'wreed' voor mijn volgers. Ik hoop dat jullie de ontbijtjes binnen kunnen houden. Volgende week zal ik echter proberen om iets voorzichtiger om te springen met jullie harten zolang jullie de mijne ook niet gaan breken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten