woensdag 6 november 2019

Eretitel: 'Thunder And Lightning'



Hoewel ik afgelopen dinsdag de laatste 'Listen Carefully' van 2019 heb gedaan, loopt de lijst nog een heel eind voor op de 'Eretitel'. Perfect dus als 'vulmiddel' voor als er weer eens een bericht minder is. Vandaar dat jullie vandaag maar liefst twee berichten ontvangen van mij. Morgenavond begint de 'radiovakantie' met een uitzending van tien tot één 'onze' tijd. Dat is 's avonds. Vrijdagmiddag begin ik opnieuw en zal ik zaterdag in de vroege uren te horen zijn. Zaterdag en zondag is vrijwel hetzelfde en dan misschien nog eens een half uur of een uurtje tussendoor. Wegens enorm succes van vorig jaar ga ik het andermaal houden bij de 45-toeren singles. Dit jaar ga ik een selectie maken uit de singles van 1979 tot en met 1983. Morgen hopelijk de volgende 'Eretitel' maar nu gaan we eerst eens naar de lucht kijken. Ik hoef de 'onweerradar' op Buienradar niet te raadplegen, er is geen kans op donder en bliksem, behalve hier... Maar liefst driemaal een inslag dankzij 'Thunder And Lightning'.

3. Argent (1974)
De 'Eretitel' begint meteen met een geluidseffect van een zware donderbui en het is de enige plaat uit deze aflevering met dat effect. Laat me erbij zeggen dat dit een redelijk lastige 'Eretitel' is. De nummer 1 is al meteen bekend maar de nummers 2 en 3 zijn beide steengoed. Rod Argent verontschuldigt zich op zijn eerste elpee dat hij tracht om 'perfecte popmuziek' te maken en, als je het mij vraagt, slaagt hij daar ook keer op keer in. De liedjes staan als een huis en hebben voldoende melodie en 'groove', de solo's op de toetsen zouden wellicht een onsje minder kunnen maar dat is een euvel uit de vroege jaren zeventig. 'Thunder And Lightning' staat op Argent's album 'Nexus' uit 1974 en klokt meteen in op ruim vijf minuten. Het had dus minder gekund? Argent is evenwel de hekkensluiter in deze 'Eretitel'.

2. The Madness (1988)
Ik weet de uitzending van 'Tuesday Night Music Club' met deze 'Listen Carefully' nog erg goed te herinneren. Het is dan reeds een aantal weken zinderend warm geweest en er is zwaar onweer op komst. Ik volg nauwlettend de Buienradar en zie dan dat de bui om acht uur te Uffelte wordt verwacht. Dat inspireert me tot de 'Listen Carefully' want dat is precies halverwege mijn show. Ik verzoen me met het feit dat de 'Listen Carefully' wel eens het laatste in de uitzending kan zijn want bij zeer hevig weer ga ik niet voor mijn lol met elektrische apparatuur werken. Zoals wel vaker komt de voorspelling niet uit. Het dondert wat aan het begin van de show en ik kan gewoon de twee uren doen. Met onder andere deze plaat van THE Madness. In 1988 is er hommeles gekomen bij Madness. Eén van de muzikanten claimt vervolgens de bandnaam. Suggs heeft een dermate bekende naam in de Engelse popmuziek verworven dat die er niet mee kan zitten. In dit tumult verschijnt ook het titelloze album van The Madness. Tot frustratie van de oude fans heeft Madness dan al lang de 2-Tone achter zich gelaten en richt zich meer op perfecte drie minuten-liedjes. Daarvan is 'Thunder And Lightning' een klinkend voorbeeld en het mag op twee.

1. Chi Coltrane (1972)
In de 'Blauwe Bak Veteranen' ga ik door de platen in de Blauwe Bak die ik jaren geleden heb gekocht. Het is jammer dat ik nergens een bestandje heb bewaard met de Blauwe Bak anno 2006 en 2007 want dan hadden we kunnen lachen. Er staan dan namelijk platen tussen die ik 'Northern' vind klinken zonder dat ik het kan duiden en 'Thunder And Lightning' van Chi Coltrane is daar eentje van. Wellicht is de single als gewoon een goede vriendin: Op een zeker ogenblik vraag je je af of er niet méér speelt tussen jou en de dame. Ik hou zo zielsveel van deze single van Chi Coltrane dat ik meen 'Northern' te herkennen en misschien dwing ik mezelf daar wel toe. De single staat overigens alweer jaren in de gewone jaren zeventig-bak. Het blijft mijn ultieme 'Thunder And Lightning'.

Maak geen beloftes waaraan je je niet kan houden. Die les heb ik geleerd van Tim Hardin. Ik weet dus niet of ik morgenavond al terug ben met een volgende 'Eretitel' maar ik kan wel vaststellen dat ik er 'eens' ga zijn. Dan met driemaal 'I'll Be There' in de schijnwerpers. Natúúrlijk zonder Mariah?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten