zondag 24 november 2019

Singles round-up: november 2



Ik heb expres een bericht 'gespaard' voor de 'Singles round-up' in verband met de platenbeurs van vanmiddag. Dat komt goed uit! Ik ben niet van plan om veel te kopen of... die ene handelaar uit Zwolle moet aanwezig zijn. Ik ontdek hem pas later en heb dan reeds een paar 'dure' singles gekocht. Bij hem gaan de sluisdeuren open want hij vraagt voor alle singles vijftig cent per stuk. Alles dat een beetje interessant lijkt, gaat op de stapel. Als het tot het afrekenen komt, is het een en al verbazing. Ik heb de platen bijna gratis van hem gekregen! De vangst van vanmiddag is 64 singles. Als het in het begin van de maand was geweest, had ik nu tien of acht afleveringen kunnen doen. Maar de optie van zestien singles per aflevering is ook niet verkeerd want over veel platen valt niet veel te vertellen. Vijftig cent... begrijpt u? Ik begin vandaag met de eerste zestien in alfabetische volgorde.

* Johnny Adams- I Won't Cry (US, SSS International, 1970)
Volgende maand ga ik het wellicht weer hebben over 'Action Speaks Louder Than Words' in de 'Blauwe Bak Veteranen'. Sindsdien heb ik een fascinatie voor het SSS International-label en ook Johnny Adams zit in deze box met tien singles. Niet met 'I Won't Cry' want dat is beduidend minder upbeat maar past wel heerlijk in de Carib. Deze kan dus de Blauwe Bak in.

* Atomic Rooster- Stand By Me (Duitsland, Brain, 1972)
Voor vijftig cent kan veel en je hoort me dan ook niet hard klagen dat deze single flink kraakt en halverwege blijft steken. Ik vind het nummer trouwens ook minder dan 'Tomorrow Night' of 'Devil's Answer', dus als ik de keuze heb?

* Average White Band- Queen Of My Soul (UK, Atlantic, 1976)
Een vaste luisteraar heeft gelijk: Je kan niet misgrijpen met Average White Band. 'Queen Of My Soul' is een 'anthem' van ruim zes minuten dat grote kans maakt op de Blauwe Bak Top 100!

* Richard Barnes- Go North (Frankrijk, Philips, 1970)
Ik zal nu even checken, want... heb ik deze al? Nee, nog niet! Toch heb ik het nummer wel eens vaker gehoord en ik vind hem persoonlijk minder leuk dan 'Take To The Mountains'. Toch een leuke aanwinst met de Franse fotohoes!

* Madeline Bell- We're So Much In Love (NL, Philips, 1970)
Die kom ik niet vaak tegen: Nederlandse persingen van solo-singles van Madeline Bell. 'We're So Much In Love' is mede-geschreven door Van McCoy maar Bell weet de McCoy-magie niet echt over te brengen. Nog maar eens draaien, maar ik denk dat het toch de jaren zeventig-bak wordt voor mevrouw Bell.

* Cilla Black- Surround Yourself With Sorrow (UK, Parlophone, 1969)
De tweede Cilla Black-single van deze maand. Ik ben 'Sorrow', geloof ik, eens tegen gekomen in een 'Spirit Of'-uitzending en heb het toen leren waarderen. Lekker uptempo en met weinig vibrato. Zonder dat laatste is de stem van Cilla het beste uit te houden.

* Black Velvet- Thought I Had Me A Good Thing Goin' (NL, Beacon, 1970)
Ik heb zojuist 46 van de 64 gedraaid op de radio en Black Velvet is de eerste die ik nu even moet opzetten. Een beetje Friends Of Distinction-achtig, zo komt het over bij mij. Wel goed genoeg voor de reserve-Blauwe Bak!

* Blue Mink- The Banner Man (NL, Regal Zonophone, 1971)
Ook nog een stukje van Madeline Bell beluisterd en misschien is mijn oordeel een beetje hard. Ik ga het een kans gunnen in de Blauwe Bak! Zo, dat kan wel even tussendoor bij Blue Mink, de band mét Madeline Bell. Natuurlijk verdien ik deze nog eens in een gave staat in fotohoes maar tot die tijd kan ik uit de voeten met deze 'thuisbrenger' voor vijftig cent.

* Boots- There's A Baby (NL, Philips, 1969)
De opvolger van het dramatische 'In The Beginning' en dit is meer van hetzelfde. De b-kant is iets meer poppy maar het is vooral de leadzanger die me de schrik op het lijf jaagt. Het klinkt alsof hij een statig gedicht gaat voordragen, hij heeft de dreiging van een schoolmeester. Voor vijftig cent hoor je me opnieuw weer niet klagen, maar deze gaat, hup, de jaren zestig in.

* Duncan Browne- The Wild Places (NL, Logo, 1978)
Een beetje dom van mij. Ik geef twee euro voor deze single in fotohoes omdat ik meen dat ik een 'upgrade' nodig heb. Wat ik eigenlijk zoek is een afwijkende persing van de Nederlandse, hopende dat deze in de mix en de volume 'harder' is. Ook bij deze moet de 'gain' op tien en hoor je als luisteraar nauwelijks het intro en de coupletten.

* Canned Heat- Going Up The Country (NL, Liberty, 1968)
Had ik nog niet in de gewone Nederlandse uitdossing. Deze blijft ook steken halverwege maar wellicht kan ik dat nog weg poetsen.

* Ace Cannon- Easy (Barbados, Cream, 1977)
Die is het alleen al waard voor het Wirl-hoesje! De plaat zelf valt zwaar tegen. 'Easy' is domweg niet te pruimen en ik heb zojuist de b-kant gedraaid op de radio: 'Let The Force Be With You'. Dat is een beetje interessant en dan vooral omdat het een persing is van Barbados. Alleen daarom in de reserve-Blauwe Bak.

* Mel Carter- You Changed My Life Again (US, Cream, 1980)
Van deze Mel Carter heb ik reeds 'When A Boy Falls In Love' op het Derby-label uit 1963. Bij de nieuwe aanwinst valt mijn mond wagenwijd open. Wat een schitterend nummer en een kanshebber voor de Top 100 van volgende week.

* The Chi-Lites- Too Good To Be Forgotten (UK, Brunswick, 1974)
Leuk! Die had ik nog niet! Ook deze gun ik een plekje in de reserve-Blauwe Bak.

* Eddie Collins- Take My Heart (UK, Hotsox, 1979)
Eens kijken op 45cat want dit is een eigenaardig ding. Deze gooit deze Eddie op één hoop met een zanger die in 1957 en 1960 in Amerika singles heeft uitgebracht. Dat lijkt me stug. 'So Deep Is The Night' klinkt veel té amateuristisch en is ronduit verschrikkelijk. 'Take My Heart' is ietsje beter en 'pakt' me ergens zoals Enso Samaï dat een jaar geleden deed. Nee, dit kan ik niet verkopen in de Blauwe Bak. Maar toch kun je de goede intenties horen in dit nummer, alleen komt het studiotechnisch niet goed uit de verf. Waarschijnlijk meer 'wave' dan 'funk' en dus in de jaren zeventig-bak.

* The Cuff-Links- When Julie Comes Around (UK, MCA, 1970)
De opvolger van 'Tracy' en toch haalt 'Julie' het niet bij de grote hit. De plaat is trouwens ook flink af gedraaid door de vorige eigenaar (m/v).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten