vrijdag 15 november 2019

Blauwe Bak Veteranen deel 15



Het is zo leuk om te doen... Dat is iets dat ik me herinner van een tijd waarin ik soms driemaal per week een aflevering van 'Raddraaien' presenteerde. De serie van de 'Blauwe Bak Veteranen' is een soort vervanger van 'Raddraaien' geworden en nadert nu eigenlijk al het einde dat in juni nog zo eindeloos leek. Met dat verschil dat ik de serie door trek. Alle platen die op het moment van publicatie nog in of om de Blauwe Bak heen zwerven, mogen mee in de serie. Ik hoop over een paar maanden een derde koffer te hebben en dan ga ik sowieso een beetje reorganiseren en gaan veel 'Veteranen' waarschijnlijk terug naar de 'algemene' bakken omdat ze niet tot nauwelijks meer een rol spelen in mijn soul-hobby. Omdat dit het nieuwe 'Raddraaien' is geworden, mag ik mezelf permitteren om meerdere malen per week een aflevering te doen? Waarvan akte. Vandaag gaan we vanaf de late lente van 2006 naar het hart van de zomer in 2007. Het zal ook de tijd zijn geweest dat ik het blauwe huishoudmandje heb gekregen dat tegenwoordig de Ere-Blauwe Bak mag heten en waarmee het allemaal is begonnen.

85. The Soul Drummers-Ray Barretto (NL, London, 1969)
We hebben al wel internet in 2006 en eveneens Youtube, alleen... speelt het nog niet de rol die het tegenwoordig heeft gekregen. Het internet is voor mij in 2006 vooral platen speuren op Marktplaats en Ebay. Youtube bezoek ik zelden en dan al helemaal niet om video's te zoeken van oude platen. Het zijn dan vooral live-beelden van folkzangeressen die ik op dat moment volg. Misschien eens een top 40-hit die ik op dat moment erg leuk vind. Ik weet dus evenmin of Youtube in 2006 al vol staat met de particuliere uploads van oude platen. Ik ben er in ieder geval niet mee bezig. Ik moet de platen op de radio horen en zo hoor ik eens het origineel van 'A Deeper Shade Of Soul'. Ik ken het nummer namelijk van Urban Dance Squad en het origineel is uiteraard van Ray Barretto. Op Marktplaats ben ik nog eens een dag de hoogste bieder geweest op de originele Nederlandse single. De verkoopster is zéér onvriendelijk en wil binnen 24 uur antwoord hebben. Omdat ik maar eens in de 72 uur toegang heb tot internet ontbindt ze mijn bod en wil me uitsluiten van verkoop. Ik ben de plaat nooit weer tegengekomen. Uiteindelijk troost ik mezelf dan maar met 'The Soul Drummers'. Van HA-VO Records uit Leeuwarden dat nog altijd actief is op Marktplaats en dat ik van harte kan aanbevelen. Omdat ik een paar Latin-platen in de Blauwe Bak heb staan en deze van Ray daar lekker bij past, blijft hij in de reserve-Blauwe Bak staan. Ook met de uitbreiding van de koffers blijft deze stiekem staan en blijf ik geïnteresseerd in 'A Deeper Shade Of Soul'.

86. Total Destruction To Your Mind-Swamp Dogg (Duitsland, Vogue, 1971)
De dag voor de veertigste verjaardag van mijn zus en ze viert het ditmaal op zaterdag. Ik reis met de trein over Leeuwarden naar IJlst en duik zo in de Friese hoofdstad even de platenwinkels in. Vooral bij King Kong koop ik een aantal singles. 'It's A Gas' van Alf Newman heeft jaren lang in de Blauwe Bak gezeten vanwege de 'novelty' en ook nu nog is de eerste boer uit dit plaatje de meest gebruikte sample van Wolfman Radio. Newman is echter alweer jaren geleden terug naar de jaren zestig gegaan maar Swamp Dogg staat nog altijd in de koffers. Het is al tijden niet meer de meest gedraaide plaat van Swamp Dogg maar het blijft een knaller. Deze single heb ik dus gekocht op 9 september 2006. Over twee afleveringen weet ik van iedere single de precieze aankoopdatum!

87. Nothing But A Heartache-The Flirtations (UK, Deram, 1968)
De Deram-singles van The Flirtations betekenen niets in de Engelse Northern Soul-scene, daarvoor zijn ze te algemeen verkrijgbaar. Toch speelt de band in mijn Northern Soul-hobby een zeer belangrijke rol. Het begint voor mij met een 'The World Of Hits'-album op Deram. Dat bevat 'Nothing But A Heartache' en het is het overstuurde en genadeloos harde dat ik onmiddellijk kan waarderen in het nummer. 'What's Good About Goodbye My Love' heb ik onlangs behandeld en rond dezelfde tijd krijg ik veel interesse voor 'Someone Out There'. Ik koop mijn eerste in begin 2007: De Belgische persing met fotohoes. Toch vind ik deze niet 'fijn' klinken en vervang het in december 2007 door de Nederlandse. De Belgische klinkt echter zeer robuust maar dat is de reden waarom we deze single pas in de volgende aflevering tegenkomen. Ik kom eind 2006 op Marktplaats in contact met een dame uit Zeeland. Ze heet Pieta en is pas gescheiden. Ze heeft de opdracht gekregen om de grote platencollectie van haar ex-man te verkopen en dat gaat in eerste instantie vooral om elpees. Het is de tijd dat ik de muziek ontdek van Czeslaw Niémen en zij blijkt de volledige discografie te hebben. Ook de singles komen ter sprake en daar heeft ze een handjevol van. Ook een beduimeld exemplaar van 'Nothing But A Heartache' welke ik gratis op de koop toe krijg. De single van Czeslaw Niémen is echter een bonus-plaat van een elpee die ik ook van haar heb gekocht. Hoewel elpees niet mogen 'meedoen' in de verzameling koop ik in de eerste maanden van 2007 enkele héle dure elpees uit de jaren zestig. Als ik in 2012 serieus ben begonnen met de Northern Soul koop ik deze 'upgrade' met fotohoes op Marktplaats.

88. Stasera Mi Butto-Rocky Roberts (Italië, Durium, 1967)
9/11 weet ik me nog moeiteloos te herinneren. Hoe zit het dan met de eerste download? Ja, die weet ik ook nog te herinneren. Eerst moet ik een mp3-speler kopen en daarna via MySpace binnen halen. Het nummer is overigens van Marissa Nadler en dat heb ik een dag eerder op de radio gehoord. Het blijkt van haar debuutalbum te zijn dat ik later nog op cd zal kopen. Ja, die eerste downloads... Het mag geen geld kosten en dus moet het goedigheid zijn op MySpace. Van Youtube-converters heb ik dan nog geen kaas gegeten (en overigens niet tot 2013). Terug naar het vinyl. De dag dat ik de mp3-speler koop, ga ik 's avonds met kameraad Robert naar Emmeloord naar 'Het Goed'. Daar vind ik onder andere de laatste van Spires That In The Sunset Rise op cd voor een euro en neem ook een paar singles mee. Rocky Roberts & The Airedales is daar eentje van. De reden waarom deze nog in de reserve-Blauwe Bak staat is vanwege 'Just Because Of You' op de keerzijde en zou daarom alleen al weer in de koffers mogen staan.

89. Get Down-Curtis Mayfield (NL, Buddah, 1971)
90. We Got To Have Peace-Curtis Mayfield (NL, Buddah, 1972)
De partij uit 'Chez Jean' is inmiddels flink opgeruimd bij 'De Gouden Kikker' als het opeens een hele leuke partij funk, soul en disco heeft uit de jaren zeventig. Niet de meest voor de hand liggende titels en allen met fraaie fotohoesjes en dito schijven. Het is de laatste zaterdag van juli 2007. Bij De Buze hebben we het Stonehenge-festival. Een dag van oorverdovende metal op een binnen- en buitenpodium waar ik sinds jaar en dag als vrijwilliger werk. Het is overigens mijn laatste Stonehenge geweest, herinner ik me opeens. Het is de zaterdagmorgen na de beruchte vrijdagavond. Moeder is donderdag jarig geweest en ik reis vrijdagmiddag terug naar Steenwijk. Omdat ik morgenochtend een beetje fit op het Stonehenge-terrein wil zijn maar er ook gezopen moet worden, besluit ik voor eens het 'piekuur' in mijn stamkroeg mee te pakken. Dat is bijna ten einde als W. binnen stapt. Onnodig om te zeggen dat het erg laat wordt en dat ik met een stuk in de kraag naar huis ga en de volgende ochtend een locomotief door mijn hoofd rijdt. Het is de avond dat we hebben besloten samen op vakantie te gaan. Met een brak gevoel haal ik mijn t-shirt en polsbandje op bij Stonehenge en koers dan richting een 'dagzaak' voor 'hair of the dog'. Onderweg passeer ik 'De Gouden Kikker' en neem een paar mee. Waaronder deze twee van Curtis Mayfield. 'Get Down' staat in de reserve-Blauwe Bak terwijl 'Peace' nog altijd in de koffer staat. Hier begin ik de volgende keer ook weer mijn reis en dan gaan we door naar de zomer van 2008 waar het écht serieus begint te worden met de Blauwe Bak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten