vrijdag 13 september 2019

Eretitel: 'Star'



'Diagonaal zeven letters' of wellicht 'elektrisch zeven letters'. In het laatste geval zal ik het concept van een doorloper moeten gebruiken en moet de puzzelaar zelf bepalen waar hij het woord 'fietsen' gaat invullen. Nee, het is niet nodig. Het is al jaren een soort van gewoonte om vrijdagavond na mijn dienst in Meppel een eind om te fietsen. In de tijd dat ik in Nijeveen woonde, deed ik regelmatig boodschappen in Havelte wat domweg tien kilometer uit de buurt ligt als je het goed bekijkt. Sinds ik in Uffelte woon, mag ik graag door het land tussen Meppel en Ruinen fietsen en dat is vanavond andermaal het geval geweest. Toch vind ik het effect van een bericht over een dergelijke fietstocht erg minimaal want ik weet niet het aantal gefietste kilometers en bovendien doe ik het ook nog volledig elektrisch. Niet spannend genoeg voor een apart bericht. Ik ben vanavond via Broekhuizen naar Rogat gefietst en vervolgens naar Koekange en Koekangerveld naar Oldenhave en Ruinen. Terug gewoon over Ansen en Rheebruggen. Het valt me op dat het snel afkoelt en ik ben blij dat ik een jas bij me heb. Ik ben ongeveer een uur weg geweest en daar zit ook een boodschapje voor brood bij in. Ik weet nog steeds niet of ik straks een tweede bericht ga publiceren maar eerst ga ik naar de lucht staren. Niet naar de volle maan maar naar drie sterren die ik zelf op volgorde mag plaatsen in het universum. De titel in de 'Eretitel' van vanavond is 'Star'.

3. David Bowie (1972)
Het is een lastige 'Eretitel' vanavond en één van de zeldzame keren dat ik wel 'iets' heb met alle drie kandidaten. De nummers 1 en 2 moeten natuurlijk van een enorm hoog niveau zijn als je durft om 'The Dame' David Bowie op drie te zetten. Het is vooral omdat ik mijn geheugen moet opfrissen bij deze dat het op de laagste plek komt. Als ik het opnieuw hoor, schieten de herinneringen me weer door mijn hoofd. Dan ga ik vooral terug naar de eerste keren dat ik kennis maak met 'Ziggy Stardust & The Spiders From Mars'. Het is in 1997 en met toenmalige kameraad Jan. In Sneek gaat de horeca om drie uur dicht en het is een tijd lang een traditie dat ik met Jan naar huis ga voor 'nog een poar lesten', zoals ik dat in Steenwijk heb geleerd. Hij heeft honderden elpees en bij hem maak ik kennis met deze Bowie-plaat, 'The Bee Gees' First' en de soundtrack van 'Zabriskie Point' met daarop bijdragen van Pink Floyd. David Bowie dankt een deel van zijn carrière aan de ruimtevaart en de landschappen die na zo'n reis worden aangetroffen. Het begint met 'Space Oddity' en houdt eigenlijk nergens op. 'Star' is niet zijn beste nummer dat het hemellichaam in de titel heeft zitten, maar mag desondanks met stip op drie.

2. Earth, Wind & Fire (1979)
Mijn Amerikaanse WOlfman-collega gaat net uit de lucht als ik dit schrijf. Ik heb niet geluisterd en weet evenmin of zijn testuitzending van vanmiddag is geslaagd. Hij heeft de laatste weken problemen met zijn internet maar zou anders nu zijn 'seventies'-show hebben gedaan. Deze 'Eretitel' zou naadloos passen in zijn show. Ze zijn alle drie uit het rijke muzikale decennium en ook in de stijl zoals hij die laat horen. Hoewel je gemakkelijk een top twintig zou kunnen maken met liedjes die 'Star' heten, heb ik hier wel drie echte favorieten bijeengesprokkeld. Toch moet ik erkennen dat de liefde voor 'Star' vooral groter is geworden sinds ik vorig jaar de Engelse persing heb gekocht van de single. Earth Wind & Fire staat een trapje hoger dan Bowie maar nog altijd onder de nummer 1. De koploper van vandaag staat hoog op de niet-bestaande zoeklijst.

1. Stealers Wheel (1973)
Natuurlijk kan ik elk moment in het jaar gaan zoeken op Marktplaats en de meest aantrekkelijke bestellen en betalen. Discogs kan eveneens handig zijn hierbij. Toch maak ik niet tot nauwelijks gebruik van een zoeklijst voor platen die nog ontbreken. Ik laat het maar over aan het lot. Dit zorgt ervoor dat een niet zo heel bijzondere dag opeens erg bijzonder kan worden met de bewuste plaat als soundtrack. Het effect dat 'Twelve Thirty' van The Mamas & The Papas drie weken geleden heeft gehad op mijn eerste vakantiedag. Als ik de plaat nu hoor, loop ik dorstig door Emmen of zit op het terrasje aan de dubbele espresso met appelgebak. Ik weet op voorhand dat 'Star' van Stealers Wheel ooit een soortgelijke associatie teweeg gaat brengen. Wat is er zo bijzonder aan deze plaat voor mij? Dat is gewoon het feit dat het heerlijk 'laidback' is en geknipt voor de radio. Het is 'weer eens iets anders' dan 'Late Again' of 'Stuck In The Middle With You' om nog maar te zwijgen van Gerry Rafferty's solo-hit 'Baker Street'. Ik plaats deze 'Star' vanavond als hoogste aan het firmament.

Volgende week ga ik de 'Listen Carefully' behandelen die ik heb gebruikt in de Bananarama-week van 2018 en dus ga ik kijken naar drie verschillende liedjes met de titel 'Venus'. Volgende week vrijdag is het echter tien jaar sinds mijn '20092009' en het kan zijn dat ik iets 'anders' ga doen. We zullen zien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten