dinsdag 17 september 2019

Blauwe Bak Veteranen deel 7



Ik wilde een paar maanden geleden al té snel met de 'Blauwe Bak Veteranen' en kondigde toen aan dat we 'Het zilveren goud' gingen 'inhalen'. Dat is vanavond pas het geval. Ik weet nog niet of ik vanavond met een Week Spot op de proppen kom. De 'Vakantiemixen' hebben verschillende kandidaten uit het afgelopen jaar naar voren geschoven, alleen moet ik nog een keuze maken en weet niet of dat vanavond nog iets wordt. Ik heb de foto voor de volgende aflevering van de 'Blauwe Bak Veteranen' al klaar liggen en dus trap ik daar vandaag mee af. Ik heb vandaag mijn vrije dag gehad en ook de rest van de week voelt aan als vakantie. Een collega van de sortering is met vakantie en een ander is met zwangerschapsverlof en is vorige week bevallen van een dochter. Het komt erop neer dat ik niet hoef te bezorgen en 's middags in de sortering moet zijn. Inclusief volgende week dinsdag. Ik ben zaterdag daarentegen vrij en ga dan naar Leiden. Ik ben vanmiddag even op de fiets geweest naar Havelte en heb de herfst kou begroet. Ik heb er eigenlijk wel weer zin aan! De korte broek mag in de kast en ik trek met alle liefde weer mijn heerlijke winterjas aan. Nu dan eerst een zestal singles uit de Blauwe Bak welke ik tussen juni en november 1994 heb gekocht. Eentje komen we zeer binnenkort opnieuw tegen op Soul-xotica.

37. Time-Edwin Starr (NL, Tamla Motown, 1970)
We beginnen bij een recente aflevering van 'Het zilveren goud'. Ik heb los van die rubriek geschreven dat ik in juni 1994 mijn akoestische gitaar heb gekocht. De volgende dag sta ik met mijn platenhandel op de vlooienmarkt in de Sneker Veemarkthal. Ik heb onder andere een partij van honderden klassieke elpees bij me en ik weiger deze zware doos mee terug te nemen naar Jutrijp. De liefhebber heeft een koopje voor vier gulden. Ik geef dan nog geen zier om klassieke muziek maar weet inmiddels wel welke labels het beste zijn. De partij van vier gulden bevat vooral dat werk. Geen goedkope Music For Pleasure- of Reader's Digest-dingen. Ik kan me voorts niet herinneren dat ik een 'serieuze' single heb gekocht maar wel dat ik met méér singles naar huis ga dan dat ik ben gekomen. Het is deze ene handelaar waar ik al sinds januari 1994 bij ieder bezoek een paar uit zoek. Dit keer pak ik het goed aan en neem alles mee wat me kan bekoren. Daar hoort ook deze van Edwin Starr bij, hoewel ik dan nog niet bekend ben met de titel. 'Time' blijkt later een aardig aanzien te hebben in de Northern Soul en vandaar dat de single sinds 2012 mag meedoen in de Blauwe Bak. Hij staat inmiddels wel in de reserve-Blauwe Bak samen met '25 Miles' en 'Stop Her On Sight' terwijl zijn latere Granite-werk in de koffers mag staan.

38. Love Don't Live Here Anymore-Rose Royce (NL, Warner Bros., 1978)
We staan aan de kant van de straat. Er naderen drie voertuigen van links. De eerste bevat negen singles uit Harlingen en de tweede de Solextocht naar Gorredijk. Na de derde kunnen we oversteken hoewel ik eerst even op de eerste van rechts moet wachten. Dan is er genoeg tijd om over te steken voor de tweede van rechts. Zo ziet de inhaalmanoeuvre er uit. Twee afleveringen van 'Het zilveren goud' geleden zijn we in Workum als ik bezoek krijg aan mijn kraam. Over twee weken treffen we de volgende single aan in 'Het zilveren goud'. Rose Royce slaapt echter lange tijd vredig in mijn algemene jaren zeventig-bak. In 2007 luister ik vaak naar een podcast op MySpace welke is gemaakt door een jonge Engelse dj. Hij laat me dan opnieuw kennis maken met de schoonheid van dit nummer van Rose Royce. 'Love Don't Live Here Anymore' heeft vast in de eerste editie van de Blauwe Bak gestaan maar is intussen ook alweer een paar keer 'thuis' geweest in de jaren zeventig-bak. Het is sinds 2014 dat ik de single weer een plek gun in de reserve-Blauwe Bak naast een nodige 'upgrade' van 'Wishing On A Star'.

39. Mr. Big Stuff-Jean Knight (UK, Stax, 1971)
In de volgende aflevering van 'Het zilveren goud' ga ik het hebben over een sieraad. De week erna ga ik vast even terug kijken op mijn allereerste Dicky Woodstock. Ik heb op zaterdagmorgen van Woodstock een boodschapje in Steenwijk. Iets met de fotocamera. Ik geloof dat ik onlangs heb geschreven dat het om een batterij ging, maar nee... het is een nieuw fotorolletje. Schuin tegenover de fotowinkel zit een antiquariaat (en dat is een kwart eeuw later nog altijd het geval) en daar koop ik eerst twee singles. Daarna word ik min of meer 'gestuurd' naar 'De Gouden Kikker' waar ik me laaf aan een zeer fraaie collectie singles. Jean Knight is een relikwie uit deze verzameling. De dienstdoende dj heeft de klok horen luiden en heeft gepoogd 'northern soul' op het label te schrijven. We moeten het doen met 'norder soul'. Natuurlijk heeft de plaat nooit een rol gespeeld in de Northern Soul. Stax-materiaal is daar sowieso niet populair en Jean Knight is in 1975 een grote hit geweest. Toch staat deze specifieke single al vanaf het begin en onafgebroken in de Blauwe Bak omdat ik er iedere keer weer goede luim van krijg.

40. What About Me-Honey & The Bees (US, Josie, 1971)
Hoewel cd's net als elpees niet mee doen in de collectie ben ik in 1994 nog niet altijd gebonden aan ECI. Omdat niemand zit te wachten op het Kroonboek waarvoor je ook nog eens dertig gulden moet betalen, zit er niets anders op dan naar de winkel in Leeuwarden te gaan en een cd uit te zoeken. Op deze bewuste vrijdagmiddag ga ik op de Solex nar de hoofdstad en ga eerst langs bij een winkeltje waarvan ik een advertentie heb gelezen. Het heeft honderden singles in de aanbieding en ik koop een flinke partij. De komende drie singles (plus eentje in de volgende aflevering) zijn allemaal van deze winkel. 'What About Me' is de b-kant van de hitmedley 'It's Gonna Take A Miracle' welke verre van interessant is. Al gauw switch ik over naar 'What About Me' en het duurt tot 2013 eer de plaat in de Blauwe Bak komt. Dat is dankzij 'Gonna Be A Big Thing' van The Yum Yums, dat feitelijk een vroege uitdossing van Honey & The Bees blijkt te zijn. Het is de enige single uit dit zestal dat nog altijd in de koffers staat. 'What About Me' is het soort crossover-soul dat de afgelopen jaren in schoonheid is gegroeid in mijn oren en mag daarom daar niet ontbreken.

41. Take It Off-Groundhog (Belgie, JAD, 1969)
Zonder het internet is dit jaren lang een mysterie voor mij. Is het eigenlijk een plaat van de Engelse bluesrockers The Groundhogs? Als ik eens het 'Platenblad' koop met daarin een special over The Groundhogs mis ik de titel in het repertoire. Pas jaren later ontdek ik dat Groundhog eigenlijk Joe 'Groundhog' Richardson heet en dat niemand minder dan Don Covay de producent is van dit eigenzinnige nummer. Het label is tot vanavond een mysterie. Het zwart-witte JAD-label vermeldt geen land van oorsprong behalve dat JAD een merk is van Fonior S.A. Dat 'S.A.' associeer ik tijden met Spanje hoewel ik eigenlijk ook wel weet dat Fonior iets met het Belgische Ronnex van doen heeft. Het blijkt nu dus een Belgische persing te zijn. De plaat zélf is ook in de funk een 'exoot' en heeft eigenlijk weinig te zoeken in de Blauwe Bak. Toch staat die daar al vanaf 2007 en ik laat hem met rust in de reserve-Blauwe Bak.

42. Explosion In Your Soul-The Soul Survivors (US, Crimson, 1967)
Ik heb net met stijgende verbazing geluisterd naar een video van de b-kant van deze single. Is dat dan nog de enige reden om hem in de Blauwe Bak te hebben? Wat een wereldnummer! Nu we het over The Soul Survivors hebben, ik heb 'Mama Soul' in die tijd ook gekocht maar ben al sinds 2012 op zoek naar de plaat. De halve hoes heb ik nog wel liggen maar het vinyl lijkt spoorloos verdwenen. Dat is eentje voor een zoeklijst! De oorspronkelijke 'Explosion' zal de Kliko zijn in gegaan want ik heb in 2015 een aantal 'dubbele' exemplaren gekocht in Zwolle. Eentje daarvan staat nu in de reserve-Blauwe Bak. Om nog even terug te komen op Leeuwarden van deze vrijdag in 1994. Het valt me tegen de avond op dat het erg snel donker wordt. Bij de ECI koop ik een 'greatest hits' van Aerosmith (dat dan in de hitparade staat met 'Dream On') en zie even buiten Leeuwarden dat de plotselinge duister een andere reden heeft. Die middag is brand uitgebroken bij een fabriek of groothandel in vloerbedekking en dit legt een donkere wolk boven Leeuwarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten