maandag 16 september 2019

Dodenrit: Bob Bouber en Ric Ocasek



Het begin van de 'Dodenrit' valt samen met het overlijden van David Bowie en, een paar weken ervoor, Lemmy van Motorhead. In 2016 ontstaat even een 'hype' rond berichtgevingen van iedereen die ooit in een grijs verleden muzikaal actief is geweest. Deze wind is gelukkig iets gaan liggen en nu hoeft het grote publiek alleen wakker te schrikken van artiesten die er echt toe doen of ertoe gedaan hebben. De 'Dodenrit' is al een hele tijd niet meer aanwezig geweest op Soul-xotica. Meestal buig ik het om tot 'Een leven met...' maar het is kort na afloop van 'The Vinyl Countdown' dat ik opeens dubbel inspiratie heb gekregen voor een voortzetting van de 'Dodenrit'. Vandaag betreur ik het overlijden van twee opvallende zangers van minstens zo opvallende bands. Afgelopen weekend is bekend geworden dat Bob Bouber (ZZ van De Maskers) op 25 augustus is overleden en in de vroege uren van deze maandag komt Ric Ocasek daarbij. Vanavond ga ik beide mannen in de schijnwerpers zetten en we beginnen bij Bob Bouber.

Boris Blom. Dat is de echte naam van Bob. Hij wordt geboren op 6 september 1935 in Amsterdam. Hij is de kleinzoon van het toneelechtpaar Herman en Aaf Bouber en zijn ambities liggen aanvankelijk dan ook bij het toneel. Hij richt in 1958 de Cabaretschool op dat in 1960 onderdeel wordt van de Akademie Voor Kleinkunst. Bouber is tot 1963 directeur van de stichting en heeft dan interesse gekregen voor de popmuziek. Hij komt in contact met een instrumentale gitaargroep genaamd De Maskers en Bob neemt het pseudoniem ZZ aan. De groep heeft eerst een paar instrumentale singles die reeds als ZZ & De Maskers worden uitgebracht maar het vestigt pas een naam als de groep op televisie komt met 'Dracula'. Om een vreemde reden komt het nummer echter niet voor in de Nederlandse hitlijsten uit die tijd en dat zal pas gebeuren als Veronica op 2 januari start met de Top 40. 'Ik Heb Genoeg Van Jou' is wederom een liedje van de hand van Bob Bouber en dat schopt het tot een twintigste plek in de Top 40. Een paar weken later verschijnt 'K Bedoel 'T Altijd Goed', een prachtige vertaling van 'Don't Let Me Be Misunderstood' dat dan in de hitlijsten staat dankzij The Animals. De Maskers gaan al vrij snel verder zonder Bob en zullen nog hits scoren met covers als 'Cadillac' en bovendien zullen ze Chubby Checker vergezellen op een aantal singles in 1965. In 1966 gaat De Maskers de kant op van de pop-art en daarmee verdwijnt de invloed van Bouber. Deze heeft zich intussen nog wel bezig gehouden met een andere zéér opvallende band: Het.

Bouber schrijft de klassieker 'Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan' alsook andere liedjes voor de groep Het. Het levert twee Top 40-hits op voor de groep en een rijtje Nederlandstalige beatklassiekers. Waar protestzangers als Boudewijn De Groot proberen om beeldend te zingen, daar hebben de teksten van Bouber de rauwheid van het dagelijkse leven. Het past goed bij de vreemde soort van rhythm & blues van de groep. Eind jaren zestig heeft Bouber nog een paar cult-hits waaronder 'Ik Wil Me Donaldukkie Terug' en zal zich daarna weer meer gaan toeleggen op acteren en regisseren van toneel. Dan krijgt de Amerikaanse hitparade in 1976 bezoek van het country-lied 'No Charge' en het zal vast aan Gerard De Vries zijn te danken dat het naar Nederland komt. Bob staat nog eenmaal in de top tien met de vertaling 'Voor Niets'. Of het bewust is gebeurd, zullen we nooit weten. Het is Masker Jan De Hont die afgelopen weekend pas bekend heeft gemaakt dat Bob op 25 augustus van ons heen is gegaan. Hij is 83 jaar geworden.

Bij Bouber is het verleidelijk om 84 als leeftijd aan te duiden, maar hij heeft zijn 84e verjaardag net niet gehaald. Bij Ocasek ligt het nog ingewikkelder. Van hem is namelijk niet bekend of hij 70 of 75 jaar oud is. Wikipedia vermeldt een geboortedatum in 1944 en het is vrij aannemelijk dat dit de werkelijke datum is. De vijf jaar verschil kan wel eens in het begin van de carrière van The Cats zijn geopperd om niet te willen toegeven aan het feit dat het 'tieneridool' Ocasek de veertig is gepasseerd. Er zal geen reden zijn om hem opeens vijf jaar ouder te maken? Dan is het 23 maart 1944 en Ocasek wordt geboren in Baltimore in de staat Maryland. Hij groeit echter op in Cleveland, Ohio en daar ontmoet hij Benjamin Orzechowky. De mannen worden vrienden voor de volgende twintig jaar hoewel de vriendschap abrupt wordt verstoord door het uiteenvallen van The Cars. Benjamin, beter bekend als Ben Orr, speelt dan bij een groep genaamd The Grasshoppers en Ocasek vormt in 1968 de band ID Nirvana met hem. In de vroege jaren zeventig trekken de mannen naar Boston in Massachusetts en formeren een folkrockband naar het voorbeeld van Crosby, Stills, Nash & Young. Milkwood krijgt een contract bij Paramount en maakt in 1973 een album. Het volgende avontuur meldt zich in 1975 aan in de vorm van Richard & The Rabbits. Tijdens de Milkwood-periode heeft Greg Hawkes zich reeds aangesloten bij Ocasek en Orr en langzamerhand werken de mannen toe naar het jaar 1978. Dat is het jaar dat de muziekwereld kennis maakt met The Cars.

Europa maakt kennis met de groep dankzij de opvallende singles 'Just What I Needed' en 'My Best Friend's Girl'. De laatste verschijnt als een picture disc-single in Engeland en is daarmee de eerste single op dat formaat dat in de handel komt. De punk grijpt woest om zich heen in de late jaren zeventig en in de vroege jaren tachtig meldt de new wave zich aan, maar The Cars houdt stand tussen al het geweld en heeft verdere hits met onder andere 'Shake It Up'. Het duurt evenwel tot 'Live Aid' eer de complete wereld zwicht voor The Cars middels de ballade 'Drive'. Arthur Baker wordt ingeschakeld voor de remix van 'Hello Again' terwijl de controversiële videoclip wordt geregisseerd door Andy Warhol. The Cars bevindt zich opeens in een situatie van superster en dat kan de groep maar moeilijk een vervolg geven. In 1988 valt de band uiteen en met een ruzie tussen Ocasek en Orr tot gevolg. De onenigheid zal nooit worden bijgelegd omdat Orr op 4 oktober 2000 komt te overlijden. Ocasek zal later een nummer aan hem opdragen.

Ocasek maakt vanaf 1982 een aantal solo-albums en zijn tijd bij The Cars zal hem vooral leren om te produceren. Dit doet hij jaren later voor een lange stoet bands en artiesten. Ik geloof dat ik in 2000 voor het eerst verneem van Ocasek als producent dankzij de actuele cd van Nada Surf. Hij maakt zeven solo-albums waarvan 'Nesterday' uit 2005 de meest recente is. In 2011 maakt hij een album met de resterende Cars: 'Move Like This'. Ocasek is driemaal getrouwd in zijn leven en zijn laatste huwelijk is met Paulina Porizkova. Zij is pas achttien jaar als ze een rol speelt in de videoclip van 'Drive' en Ocasek is met haar getrouwd van 1989 tot en met 2018. Het Porizkova die gisteren (15 september) het lichaam heeft gevonden van Ocasek. Hij heeft dan al enige tijd gezondheidsklachten en de schouwarts verklaart het als een natuurlijke dood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten