vrijdag 13 oktober 2017

Singles round-up: oktober 1



Zoeklijstjes? Ik heb nooit eentje gehad. Ja, natuurlijk, er zijn altijd bepaalde platen waar ik naar heb gespeurd. Sommige heb ik na maanden of jaren kunnen toevoegen aan de verzameling. Andere heb ik tot op de dag van heden nog niet gevonden. Vaak overheerst ook het gevoel van 'ik kom hem vast nog wel eens tegen voor een gulden bij de kringloop'. Inmiddels is het vijftien jaar nadat we afscheid hebben genomen van deze munteenheid en de plaat is niet voordelig op mijn spoor gekomen. Zo nu en dan draai ik een single in 'The Vinyl Countdown' die hoognodig aan vervanging toe is. Met 'Eloise' van Barry Ryan heb ik dat vaak gedacht. Als muziekvriend Albert mij een paar maanden geleden vraagt naar welke plaat ik specifiek op zoek ben, herinner ik me opeens 'Eloise'. ,,Dat moest niet lastig worden", hoor ik hem zeggen en, ja, ik zou de plaat zelf ook tachtig keer zijn tegengekomen op Marktplaats. Weer iets met die gulden en de kringloop. Een paar weken geleden laat Albert me weten dat hij een fraaie 'upgrade' heeft gevonden. Een week geleden meldt hij dat hij een pakketje gaat samenstellen. Bij mij zou er nog wat uitstel overheen gaan, maar Albert is een man die woord houdt. Gisteren heb ik dit pakketje gevonden in de brievenbus. Negen singles, een paar dubbel en een paar 'upgrades', maar genoeg voor een eerste 'Singles round-up'. Deze ga ik weer 'live' doen met de draaitafels in de aanslag.

* Brainbox- The Smile (Duitsland, Columbia, 1971)
De hoes oogt meteen anders en toch duurt het een tijdje voordat het me gaat dagen. Natuurlijk! De Nederlandse hoes toont ons Kaz Lux met een kind op schoot. Wat hebben we hier? Een Duitse persing op Columbia. Brainbox-platen verschijnen in Nederland op Imperial en dat is erg Hollands. In andere landen verschijnen onze Imperials als Columbia, Odeon of Parlophone. Ik zal ook meteen even de kritische lezer voor zijn: 'The Smile' is in Nederland in december 1970 in de Top 40 gekomen, maar de Duitse release is pas in januari 1971. Vandaar dat ik deze single het bouwjaar 1971 heb meegegeven. Qua Nederlandse 'The Smile' ben ik al een paar exemplaren verder. Mijn meest recente 'The Smile' koop ik in 2012 van Bart als hij nog in Uffelte woont. Ik weet inmiddels van andere pakketjes van Albert dat hij een fijne neus heeft voor vinyl en de Duitse oogt niet alleen nieuw. Ook voelt de Columbia 'steviger' aan de flinterdunne Nederlandse persing. Oh, wat blijft dit een kippenvel-nummer, vooral als de drums invallen. Wat een gigantische productie!

* Joey Dee- Baby You're Driving Me Crazy (NL, Roulette, 1963)
Albert stopt bijna altijd een 'exoot' in het pakketje en hier hebben we er weer eentje. ,,Oh, een Joey Dee-single", denk ik in eerste instantie een beetje onverschillig. Maar... dit is wel andere koek dan 'Ya Ya Twist' of 'Peppermint Twist'. Een zeer prettig Popcorn-achtig geluid. Het is omdat ik erg kritisch moet zijn op de reserve-Blauwe Bak en ik daar al pijnlijke concessies moet doen, maar anders zou deze single in de felbegeerde bak hebben gestaan. Bedankt voor weer een 'ear opener', Albert!

* Mardi Gras- Too Busy THinking 'Bout My Baby (NL, Pink Elephant, 1971)
Ik kan mijn ogen nauwelijks geloven! Ik heb deze nog nóóit in de Nederlandse uitdossing gezien. De single staat sinds jaar en dag in de reserve-Blauwe Bak, maar dan een Franse jaren tachtig-heruitgave met 'Girl I've Got News For You' op de keerzijde. De single blijkt nog een stukje 'zeldzamer' te zijn. Als ik de verschijningsdatum op 45cat wil zoeken, blijkt dat de single alleen bekend is met 'Everyday I Have To Cry Some' op de keerzijde. De mijne heeft 'Letter Of Recommendation' dat ook afzonderlijk als single is verschenen. Toch nog even 'checken' voor alle zekerheid? Ja, het klopt, en dankzij deze 'blue eyed soul'-ballad komt deze in de plek van de heruitgave te staan in de reserve-Blauwe Bak!

* Nanda- Everything Is Allright (NL, Polydor, 1971)
De schuld van het 'Hitdossier'. Dat boek vertelt me in de jaren negentig dat Hans Van Hemert schuil gaat achter de naam Nanda, maar dat is natuurlijk kolder. Het is wel een Van Hemert-productie en arrangement, maar de hoofdrol is weg gelegd voor de lieflijke Nanda. Een lekkere bombastische cover van het prijsnummer uit 'Jesus Christ Superstar'. Ik ben eigenlijk ook wel even benieuwd naar de b-kant. 'Spring' is geschreven door de gebroeders Vermeulen van Sandy Coast. Dat is prachtige folkpop en misschien vind ik het zelfs wel beter dan de a-kant. Het doet me denken aan Andeane.

* Barry Ryan- Eloise (Duitsland, MGM, 1968)
'Eloise' is in 1991 een trots bezit. Ik weet dan nog weinig af van de waarde van platen en vijf gulden voor een schitterend exemplaar met fotohoes heet een 'koopje'. Dat had wel voor minder gekund? 'Eloise' is zo'n nummer dat voor mij met een miljoen nog niet is betaald. De plaat beleeft na de zomer van 2008 een 'comeback' bij mij. De vakantiedag in Sint-Niklaas waar ik 'Eloise' aan vraag in de vinyl-jukebox en waarbij het geluid op oorlogssterkte wordt gezet... Zeventien jaar na de aanschaf van het vinyl ben ik nog altijd 'fan'. Tegenwoordig is het wederom kicken om dit op de radio te draaien, de Engelse reactie met betrekking tot de cover van The Damned (welke ik ook op single heb) begint te wennen. Toch draait mijn 'Eloise' niet meer zonder problemen en het verlangen naar een 'upgrade' dringt zich op. Ik kan met deze weer jaren vooruit!

* Salix Alba- I Can't Resist (NL, Pink Elephant, 1973)
Over knalnummers gesproken! Het volume hoeft niet noodzakelijk naar beneden voor deze. Ik publiceer altijd speellijsten na mijn shows op Facebook. Salix Alba sluipt een paar weken geleden op het laatste moment 'The 7" Collection' op zondagavond binnen. Een week later zie ik dat Albert het ook in zijn show heeft gedraaid. Goed bezig! Nu heb ik de single dubbel. De eerste koop ik in 1993 in Leeuwarden en kan qua vinyl vast niet tippen aan dit exemplaar. De hoes van de 'oude' heeft een 'verhaal' dankzij de liefde die de vorige eigenaar (m/v?) heeft toegevoegd door middel van datums en andere persoonlijke details. Ik moet dus even kijken of ik die ga vervangen of dat deze bij mijn ruil-singles komt.

* Percy Sledge- True Love Travels On A Gravel Road (NL, Atlantic, 1969)
Een aantal van de platen komt ter sprake tijdens een radioshow. Albert noemt een paar titels, maar die heb ik allemaal reeds in de collectie. ,,Heb je deze van Percy Sledge al?". Nee, nog niet! Zoals de vaste volgers zullen weten, moest ik tot voor kort niet zoveel hebben van Percy Sledge. Nog steeds wil ik geen 'My Special Prayer' horen, maar 'When A Man Loves A Woman' met 'Love Me Like You Mean It' heeft voor de ommezwaai gezorgd. Nu heb ik 'True Love Travels On A Gravel Road' voor me liggen. Ik ken het nummer niet, maar wie weet: Het zou zomaar eens een 'double-sider' kunnen zijn? Eerst de a-kant. Ja kijk, dat bedoel ik dus! Niks geen stroperigheid van 'My Special Prayer', maar uitstekende mid-tempo Southern Soul. En dan die blazers! Fan-tas-tisch! Nu al reserve-Blauwe Bak. De b-kant is wel 'stroop', maar daar ga ik nog eens goed voor zitten. Het heeft even geduurd, maar ik kan uit mijn dak gaan op een plaat van Percy Sledge!

* Bonnie St.Claire & Unit Gloria- Clap Your Hands And Stamp Your Feet (NL, Philips, 1972)
* R. Dean Taylor- Window Shopping (NL, Polydor, 1974)
Tijd voor bed! Over vijf uren gaat de wekker weer en moet ik gaan bezorgen in Meppel. De laatste twee heb ik dubbel en is het in beide gevallen niet noodzakelijk de singles te vervangen. R. Dean Taylor gaat waarschijnlijk naar radio-collega Lee die vóór april een kleine collectie Northern Soul en Motown wil hebben opgebouwd. Past Taylor in dat straatje? Ja, waarom niet? De plaat heeft bij mij ook jaren in de reserve-Blauwe Bak gezeten. Weer een prachtige vangst, Albert! Ik hou me altijd aanbevolen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten