maandag 30 oktober 2017

Raddraaien: Blondie



Vanmiddag meldt mijn collega dat ze haar contract is verlengd. Zelf heeft ze daar zorgen over gemaakt terwijl wij haar hebben geprobeerd te overtuigen dat dit nergens goed voor zou zijn. Bij goed functioneren wordt dat altijd verlengd en zeker nu we tekort aan personeel hebben! Waarom zou ik het over werk hebben op Soul-xotica? Welnu, ze is in maart bij ons aan het werk gegaan. Dezelfde week als van de verkiezingen en dus ook de week dat ik met deze serie 'Raddraaien' ben begonnen. Haar contract duurt nu tot begin mei, maar ik weet niet of ik dan al klaar ben met de volgende serie. Ik ga na publicatie van deze 'Raddraaien' de lijst opnieuw samenstellen en dan kunnen we weer een paar maanden vooruit. De laatste 'Raddraaier' van deze serie komt uit de tweede jaren zeventig-bak en is van een groep waar ik gerust 'Een leven met...' over zou kunnen schrijven, maar ik hou het in dit geval erg kort. De 'Raddraaier' is 'Dreaming' van Blondie uit 1979.

Waar en wanneer? Dat moet, denk ik, bijna twintig jaar geleden zijn. Het is één van de spaarzame weekeinden in november 1997 dat ik niet op de ADM ben. Ik ga 's middags 'ouderwets' naar de vlooienmarkt in de Veemarkthal in Sneek. Nu ik erover nadenk, is dit mijn laatste vlooienmarkt in de Veemarkthal geweest. Ik ben in 2001 nog eenmaal op de 'fancy fair', maar dit zal de laatste vlooienmarkt zijn. Qua platenhandel is het dan al flink achteruit gehobbeld. Menig handelaar weet dan dat oude platen méér waard zijn dan het eerdere kwartje of twee. Ik koop deze middag een paar singles van Blondie voor een vijftig cent of een gulden. Het kan nog wel, hoewel de jaren zestig-platen al snel twee gulden of meer moeten kosten. Een paar weken later zal Blondie een rol spelen in een legendarisch weekend. Ik ga in de volgende maand vast nog een bericht terug naar de ADM en wellicht dat dit weekend dan eveneens voorbij komt. Wordt vervolgd!

Ik verwacht Blondie vroeg of laat nog wel eens in 'Raddraaien' of op een andere manier en dus ga ik deze kort houden. De groep is alom aanwezig op de radio omstreeks 1980, maar toch zal de liefde voor de groep pas veel later ontstaan. Het is begin 1999 als ik in Mossley de 'sensationele' nieuwe single van Blondie hoor en mee maak hoe de plaat een prestatie levert die maar weinig artiesten hebben nagedaan: 'Maria' bereikt de eerste plek in Engeland en dan heeft Blondie in drie decennia steeds een nummer 1-hit gescoord. Het vierde decennium laat lang op zich wachten. Dit jaar is een nieuw album verschenen van Blondie, maar dat doet minder stof opwaaien dan 'Maria'. Het leuke aan het nieuwe album is dat het heel eigentijds klinkt. Of... het klinkt als de bands van tegenwoordig die zwaar zijn beïnvloed door het oude werk van Blondie. Er wordt schaamteloos zelf-plagiaat toegepast en dat staat haaks op het verfrissende 'Maria' uit 1999, ook al komen de kerstbellen drie maanden te laat. En, o ja, hetero als we zijn: Debbie Harry is nog steeds een prachtige vrouw. Niet meer de Marilyn Monroe van 1979, maar we worden allemaal een dagje ouder! Morgen presenteer ik jullie de nieuwe Week Spot en de 'Eindstreep' en dan kan ik in november 'los' met een nieuwe serie 'Raddraaien'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten