zondag 15 oktober 2017

Ligbui: 15 oktober 2017



De berichten lijken in koppels te komen, maar dat moet dan maar even. Vanavond alleen een 'Ligbui', morgen of dinsdag dubbel publiceren om weer op schema te komen. Hoe historisch is deze vijftiende oktober? Ik kijk even snel en zie dan dat de hoogst gemeten 15 oktober in 1990 is geweest met 23,6 graden. Qua etmaal-gemiddelde komt die dag op 18 graden. Het is uitzonderlijk geweest, dat is zeker! Als ik om half zes door Hoogeveen fiets, zie ik dat het nog steeds 21 graden is. Ik heb zestig kilometer gefietst in een overhemd met lange mouwen en merk dat het flink zweet onder de helm. Morgen nog één dag als deze en dan koelt het af en vergroot de buienkans. Ik heb het al weg gegeven, het is dus 'slechts' zestig kilometer geworden, maar wel zestig kilometer om nog maanden tevreden op terug te kijken!

Praten over dromen moet je niet doen. We hebben van Martin Luther King kunnen aannemen wat er gebeurt als je wél doet. Toch droom ik erg 'heftig' en kan nog flarden herinneren. Ik maak een reis met iemand en we praten honderduit. Hij heeft de autoradio aangezet en dat speelt Qmusic. Volgens mij heb ik hem nog verteld dat ik daar dagelijks mee opsta. Op een gegeven ogenblik gaat de radio uit want we zijn op de bestemming. Wat we dan gaan doen, weet ik niet meer. Wel dat ik wakker word en het half drie is. Ik heb uren dwars door de wekkerradio heen geslapen. Blijkbaar had ik dat nodig? Het is dus wederom een trage start op deze zondag. Toch heb ik het plan meteen klaar: Thuis een klein bakje koffie en een broodje. Thermoskan en croissants mee om verderop te 'ontbijten'. Dat doe ik aan de rand van het Dwingelderveld bij de schaapskooi van Ruinen. Ik heb gisteren het plan opgediept om richting Sleen te gaan, maar dat wordt hem niet meer. Desondanks heb ik de wens om even aan de overzijde van de snelweg te kijken. Ik ga tweemaal over het Dwingelderveld en ga bij Eursinge het viaduct onder de snelweg door. Ik heb een route uitgestippeld langs knooppunten. Via Pesse kom ik in bekend gebied. Niet recht op Siberië aan, maar ditmaal over Stuifzand. Anders sla ik daar linksaf, maar nu ga ik rechts en zie ik dat Stuifzand meer heeft te bieden dan de paar boerderijen die ik me ervan herinner. Via het buurtschap Zwartschaap gaat de route naar de rand van het industriegebied van Hoogeveen. Dat fiets ik ook geregeld, maar wil nu eens door het centrum en Hoogeveen ter hoogte van Echten verlaten.

In Echten heb ik tenslotte nog één wens. Ik had zelfs gedacht om daar mijn ontbijt te nuttigen: Het Ruinerbos. Een gebied waar ik al ruim tien jaar verliefd op ben. In de tijd van de drankjes in Steenwijk ga ik daar zomers wel eens 'uitkateren'. Nu pak ik twee verschillende routes door het bos, maar doorkruis het tweemaal. Dan ben ik tevreden en ga via Ruinen en Ansen weer terug naar Uffelte. Daar ben ik om half acht, bijna vier uur nadat ik ben vertrokken. Zestig kilometer genoten, maar nu ben ik (na 2,5 uur radio) echt klaar voor mijn bedje. Tot morgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten