donderdag 19 oktober 2017

Eretitel: 'Hold On'



Hoewel het bed begint te roepen, wil ik jullie niet langer 'in spanning houden' en nog even een korte 'Eretitel' doen. Spanning? Tja, ik moest vorige week toch iets verzinnen met 'Hold On' en schreef ik dat jullie nog even moesten volhouden. 'Hold On' is een titel die vaker is gebruikt dan drie keer, maar desondanks hou ik me aan het trio dat ik in januari 2016 in 'Listen Carefully' heb gehad in 'Tuesday Night Music Club'. Als ik deze drie moet omzetten in een top drie-lijstje dan zou dat op dit moment als volgt eruit zien.

3. En Vogue (1990)
Zoals ik al schreef, zijn er heel veel platen met 'Hold On' als titel en dus is het gemakkelijk om drie favorieten uit te kiezen. Niet wetende dat ik een anderhalf jaar later een soort van top drie moet samenstellen uit deze titels. Om maar kort door de bocht te zijn: Alledrie platen zijn evenveel favoriet en zo'n top drie zou er morgen weer heel anders kunnen uitzien. Met moderne R&B heb ik eigenlijk nooit iets gehad, hoewel ik vanavond wel weer ben gegrepen door een nieuw R&B-album. Het kán dus wel. En Vogue is zo'n groepje dat me keer op keer, in de jaren negentig, weer weet te verrassen en dat levert een kwart eeuw later nota bene twee singles op in de collectie: Deze 'Hold On' en 'Free Your Mind' van twee jaar later. Het is een momentopname, maar vanavond zal het toch genoegen moeten nemen met een derde plek.

2. The Radiants (1968)
Ik leer 'Hold On' als eerste kennen middels een fantastische dubbel-cd: 'The Mod Collection'. Daar staat The Radiants niet op, maar wel een zeldzame opname van de Engelse band The Montanas. Dat steelt in eerste instantie mijn hart maar dat verandert op slag als ik het origineel van The Radiants hoor. In tegenstelling tot veel andere 'Eretitels' waar de meest recente plaat de aanleiding is geweest, heeft de oudste me hier geinspireerd. Ik heb dan juist een paar weken deze single in huis. De versie van The Radiants blijft een feestje, hoe vaak ik hem ook heb gedraaid! Hij mag vandaag op de tweede plaats.

1. Wilson Phillips (1990)
Misschien heeft het iets te maken met het 'project' waarmee ik me momenteel bezig hou: Het in kaart brengen van de zomer-top 100-lijsten in Engeland. 'Hold On' is namelijk jaren na de oorspronkelijke release in Engeland nogmaals een grote hit geweest, volgens mij in 2012. Daardoor speelt het nummer geregeld in mijn hoofd tijdens dit werk (waarbij sommige platen ieder jaar even terugkeren en 'Mr. Brightside' van The Killers nog het vaakst én met het meeste succes). Die Top 100-lijsten wil ik volgend jaar gaan gebruiken voor een show, maar verder is het ook leuk om jaren later nog eens wat 'nieuwe' hits te leren kennen, want veel van de Engelse hitparade heeft nimmer ons kikkerlandje bereikt. Hoewel ik in 1990 tot mijn oren in de jaren zestig-muziek zit, kan dit natuurlijk mijn waardering weg dragen. Dat heeft van alles met de beroemde ouders te maken. Hoewel het een erg gelikte jaren tachtig-productie is, ademt dit de 'love and peace'-gedachte van twintig jaar eerder. Het is vooral een popklassieker van de bovenste plank en dat wordt vandaag beloond met een eerste plek in de 'Eretitel'.

Voor de komende twee dagen heb ik eigenlijk 'Singles round-up'-afleveringen in gedachten, maar moet even bekijken hoe dat uitkomt met werk en de radiomarathon. Ik ben zaterdagavond van negen tot elf in de lucht en vervolgens op zondagochtend (zeven tot tien) en zondagmiddag (waarvan ik de exacte tijd even ben vergeten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten