dinsdag 20 juni 2017

Week Spot: Chuck Boris



'De dag van Diane'. Zo mag deze dinsdag de boeken in gaan. Ik neem 'From The Catacombs' waar voor radio-collega Lee als de 'stream' hem in de steek laat. Ik draai digitaal van de befaamde 'Northern Soul Jukebox'. Daarbij passeert ook 'I Need You', de 'moeilijke' single van Diane Jenkins welke ik afkondig met de opmerking dat ik deze plaat ook erg zoek, maar dat die praktisch onvindbaar is. Een vaste luisteraar gaat voor de aardigheid even op de Engelse Ebay kijken en vertelt me even later dat er eentje in een veiling is. Een lage startprijs en nog geen biedingen. Ik kijk meteen na de show, maar helaas... de dealer wil alleen binnen Engeland verzenden. Ik zet hem eerst weer uit mijn hoofd, maar ga later nog eens kijken op Discogs en nog een paar plaatsen. De plaat komt bijna nooit te koop en dan vaak voor stukken meer dan de startprijs van deze. Vanmiddag begint het helemaal te kriebelen. Minder dan een uur tot het einde van de veiling en nog steeds geen bieder. Ik sluit een deal met Mark en zet bescheiden in. Prima! Ik heb hem voor het startbedrag en dat is met alle recht een koopje! De plaat wordt naar Mark gestuurd en deze zal ze later met de overige reserveringen naar Uffelte sturen. Deze komt op een lastig moment, maar dan opnieuw... zo'n koopje als deze is een 'once in a lifetime'. Nu ga ik verder met een Week Spot die ik al een paar weken aan het uitstellen ben. Wederom een artiest met erg summiere achtergrondinformatie. Naar mate het bericht verstrijkt, ga ik vast nog wel wat huiswerk verrichten. De Week Spot is 'You'll Wake Up Wiser' van Chuck Boris (1969).

Hij staat sinds een paar weken op Youtube. Als Mark het aanbiedt, is dat niet het geval. Hij heeft nét zo'n portable-pickupje als mij en neemt dus met de telefoon en minimale audiokwaliteit een clipje op van het plaatje. 'Iedereen' moet het nummer kennen, maar ik moet met schaamrood op de kaken aan Mark vragen wie of wat het is. 'You'll Wake Up Wiser' blijkt in de jaren zeventig tweemaal te zijn opgenomen en beide versies staan hoog aangeschreven in de hedendaagse soul-wereld. Zonder te hebben geluisterd naar deze covers, laat ik Chuck Boris op me inwerken. Het is het 'laid-back'-gevoel en de prachtige melodie dat me vlug doet beslissen. Hij is immers niet goedkoop! Als de plaat maanden later in Uffelte arriveert, ben ik eerst ook nog niet overtuigd. Als ik de plaat driemaal heb gedraaid, begint het langzaam te komen. En nu? Ik taal niet meer naar de covers, dit is voor mij de oer-versie!

De beide kanten van deze single zijn geschreven door de heren Ernie Harwell en Charles Boris. Het vermoeden bestaat dat onze Chuck eigenlijk Charles heet. Toch heeft hij de oorspronkelijke naam niet weer gebruikt. Als songschrijver wordt hem de naam 'C. Boris' of kortweg 'Boris' toegedicht. 'You'll Wake Up Wiser' is de b-kant van 'Talking Back To Echoes' dat meer country is dan soul of pop. 'You'll Wake Up Wiser' moet het immers ook van de sfeer hebben. Met alle respect: Er zijn vast en zeker meer capabele zangers dan Chuck Boris, maar het 'past' in 'You'll Wake Up Wiser'. Het is de eerste van teee singles die Chuck maakt voor het Enterprise-label. Daar heb ik het vaker over gehad: Enterprise is een sublabel van Stax. Bij Chuck Boris lijkt het nog op een distributie-deal, maar een jaar later zal bijvoorbeeld ook Carla Thomas platen maken voor Enterprise. De demo van deze single is uitgebracht in december 1969, de tweede verschijnt in augustus 1970. 'Maryanna' is van de hand van Larry Weiss, de b-kant is andermaal geschreven door Harwell en Boris. De laatste wordt nu wél Chuck Boris genoemd. Leuk detail is dat de heren worden vertegenwoordigd door Iramac Music. Iramac is onderdeel van een vloot van onafhankelijke platenlabels. Ieder land heeft wel een label dat deel uitmaakt van de Iramac-groep en Willem Duys' Relax-label is de Nederlandse vestiging. Toch is Relax tegen de tijd van 'You'll Wake Up Wiser' al tenonder gegaan en zijn de Chuck Boris-singles nimmer buiten Amerika uitgegeven.

In 1971 schrijft Boris een liedje voor Merrilee Rush. De laatste heeft in 1968 een wereldhit gehad met 'Angel Of The Morning'. 'Lullaby' verschijnt overigens alleen in Engeland op Wand Records en is daar de b-kant van 'Child Of Mine'. De Amerikaanse op Scepter heeft een andere flip. In 1970 schrijven de heren 'I Don't Know Any Better' voor B.J. Thomas, de zanger die succes heeft met 'Raindrops Keep Falling On My Head'. We zitten dus erg dicht in de buurt van het Scepter-label. In 1973 verschijnt een elpee van The Chuck Boris Trio op dat label: 'Grooves For Dancing'. Ik heb zojuist een stukje gehoord van hun 'Funky Nassau' en dat klinkt erg fijn! Het doet een trucklading aan covers en dat is behoorlijk funky. Er staat ook een eigen nummer op, 'Crooked River', en opnieuw met Harwell. Over hem heb ik straks nog iets te vertellen, maar eerst even zoeken naar een grotere afbeelding van de hoes. Bingo! 'Guitar and vocals', staat achter de naam en bij de foto van Chuck Boris. Een blanke jongeman met een bloempot-kapsel. De bassist zingt ook een nootje mee en de drummer maakt het gezelschap compleet. De print is echter té klein om hun namen te lezen. Harwell musiceert niet mee op de plaat, dat is wel duidelijk.

Ernie Harwell is in de eerste plaats een sportcommentator en dan met name het verslaan van honkbal-wedstrijden. In 1990 verschijnt een nummer van hem op de verzamelelpee 'Baseball's Greatest Hits - Let's Play II'. 'The Game For All America' is de titel van het kleinood. Van hem weten we dat hij op 25 januari 1918 is geboren als William Earnest Harwell. Hij is op 4 mei 2010 overleden. 'You'll Wake Up Wiser' wordt meteen op de plaat gezet door Deon Jackson op het Carla-label. Of is dat al een jaar geleden? De 'kenners' beweren aan de hand van Soulfulkindamusic (dat wel eens een jaar er naast zit) dat Jackson's versie in 1968 is uitgebracht, maar ik heb mijn twijfels daarbij. Overigens zingt Chuck als een minstreel vergeleken bij Deon, de keerzijde is een stuk interessanter. Bettye Lavette neemt in 1972 haar versie op en dat verschijnt als b-kant van de Neil Young-cover 'Heart Of Gold'. Haar versie van 'Wiser' is beter dan die van Jackson, maar ik blijf toch bij Boris. Haar uitvoering van 'Heart Of Gold' maakt het echter tóch tot een leuke single. Wie weet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten