maandag 12 juni 2017

Raddraaien: Taylor Dayne



Ik heb in het weekend wederom een bericht 'gemorst' en dus vanavond tweemaal een publicatie. Ik heb nog even bij de lijst met de elpees gekeken. Er zit nog wel eentje bij die ik binnenkort eens wil behandelen, maar de maand is nog lang. Ik heb het dan uiteraard over de elpees die ik in juni 1992 heb gekocht. Dan maar verder met 'Raddraaien' en dat is alweer eentje uit de jaren tachtig-bakken. Ditmaal zou het de 23e single in de derde jaren tachtig-bak moeten zijn. Dan kom ik uit bij 'No Money At All' van Brendan Croker & The Five O'Clock Shadows. Toch heb ik Croker al eens uitvoerig beschreven in een aflevering van 'Recenzeuren'. Even kijken... dat is 5 januari 2013 geweest. Dan ga ik meteen door voor de 46e in dezelfde bak en dan zie ik Taylor Dayne. Een artieste die ik een jaar geleden nog eens heb 'onderzocht' voor 'Tuesday Night Music Club' maar, tot zover ik weet, nog nooit over heb geschreven. Haar single 'Prove Your Love' (1988) is het onderwerp van deze aflevering van 'Raddraaien'.

Waar en wanneer? Ook al vergis ik me, het is voor jullie als lezer evenmin na te gaan als voor mezelf. De plaat heeft een sterke associatie met de fancy fair in de Veemarkthal in Sneek. Ik gok in dat geval op 1997, het jaar dat ik een kapot Philicorda-orgel koop op dezelfde markt. Het is de enige Taylor Dayne-plaat die op dat moment daar ligt. Eenmaal thuis blijkt dat er iets is mis gegaan. Ik koop zodoende het fotohoesje van 'Tell It To My Heart' met 'Prove Your Love' als single. Middels de laatste maak ik ook kennis met styreen want 'Prove' blijkt de Amerikaanse persing te zijn op dit verfoeide kringloop-plastic. De plaat klinkt toch nog redelijk. Achteraf gezien is 'Prove Your Love' me goed bevallen. Het is een klein beetje een 'underdog' ten opzichte van 'Tell It To My Heart' dat je nog vrij geregeld op de radio voorbij hoort komen. Ik geloof dat het kwartje pas rond 2007 valt. 'Tell It To My Heart' heb ik tot op heden nog niet kunnen vinden, maar daar doe ik ook niet heel erg mijn best voor. Die zal vast nog wel eens geschikt en goedkoop op mijn pad komen.

Leslie Wunderman is de naam. Ze wordt op 7 maart 1962 in Manhattan geboren, maar groeit op in de wijk Baldwin in New York. Zoals de naam doet vermoeden, is ze van joodse afkomst. Nadat ze klaar is met school gaat Leslie professioneel optreden met enkele rockbands. Pas in de jaren tachtig valt ze voor het eerst op. Ze gebruikt dan nog de naam Les Lee en tekent in 1985 bij het onafhankelijke Mega Bolt-label. 'I'm The One You Want' en 'Tell Me Can You Love Me' zijn in 1985 en 1986 respectievelijk hits op de dance-charts. Dit wekt de interesse van grote platenmaatschappijen en in 1987 tekent ze een contract bij Arista. Daarmee verandert ze haar naam in Taylor Dayne en 'Tell It To My Heart' is in 1988 meteen een schot in de roos. De plaat bereikt bijna overal ter wereld de top vijf en haalt ook bij ons een eerste plek op de hitparade. Madonna heeft in 1989 'Like A Prayer' en 'The Immaculate Collection' nodig om te laten zien dat ze een blijvertje is. In de late jaren tachtig heeft ze last van enige concurrentie en lijkt iedere platenmaatschappij op zoek naar een zangeres voor het repertoire van, op het eerste gehoor, dansbare wegwerp-pop. Samantha Fox is al op die manier binnen gehaald, we zien Kylie Minogue verschijnen en ook Taylor Dayne maakt in zekere zin deel uit van dat gezelschap. Een knappe jongedame met een flinke boezem en plaatjes waarbij je niet stil kan zitten. 'Prove Your Love' is de opvolger van 'Tell It To My Heart' en doet het vooral goed in Europa. In Amerika scoort de single een stuk minder maar daar heeft Dayne tot op heden maar liefst achttien top tien-hits gehad. 'Billboard Magazine' berekent in december dat ze de 28e meest succesvolle dance-artiest is aller tijden. In Nederland houdt het op met drie, misschien vier, hitsingles.

Als ik een jaar geleden onderzoek doe naar Taylor Dayne, denk ik aanvankelijk nog dat het een gesjeesd tienerzangeresje is. Ik schrik ten eerste van haar leeftijd. Zó jong is ze niet als ze haar grote hits heeft! Ook verbaas ik me hoe actief en succesvol ze is gebleven door de jaren heen. Het laatste dat we in Nederland vernemen van Dayne is haar cover van Barry White's 'Can't Get Enough Of Your Love Baby' dat in 1993 een hit wordt. Dayne staat te boek als een eigenzinnige singer-songwriter met een paar prominente fans als kruiwagen. Elton John is daar eentje van en hij helpt haar een paar keer in de latere jaren. Zo speelt ze een rol in Elton John's arrangement van 'Aïda'. Naast zangeres is Taylor Dayne eveneens actrice en verschijnt ze in verschillende televisieprogramma's in Amerika. Bij de zoektocht van vorig jaar stuit ik op haar meest recente single en dat klinkt verrassend goed! Haar meest recente studio-album is van 2008. Dayne is nimmer getrouwd en is moeder van een tweeling dankzij een draagmoeder. Hoewel ze zich ooit heeft uitgesproken tegen het homo-huwelijk is ze inmiddels een fervent voorstander hiervan. Ook zet ze zich in om bezuinigingen op muziekonderwijs tegen te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten