vrijdag 23 juni 2017

Raddraaien: Marcia Hines



De laatste gospel-aanwinst is vandaag binnengekomen, misschien dat ik morgen nog tijd en zin heb om langs de kringloop in Meppel te gaan. Het zou immers leuk zijn als ik volgende week een 'Eindstreep' zou kunnen doen. Hoe dan ook: De weekenden in juli ga ik jullie de Gele Bak Top 100 voorschotelen. Een overzicht van de honderd leukste 'algemene' singles die in mijn verzameling zijn gekomen tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017. Ik kies uit de platen die vanaf volgende week in de 'algemene' bakken staan, dus wellicht ook een paar 'gesjeesde' Blauwe Bak-singles. Nu ga ik verder met een aflevering van 'Raddraaien'. Een single uit de zesde jaren tachtig-bak. De eerste is een plaatje dat in 'De Pre-historie' aan bod is gekomen, de nummer 11 uit mijn verzameling: 'De Haverkamp-Tango' van het Achterhoeks Feestcomité. En dat is weer een 'spin-off' van Normaal. Ik sla hem ditmaal over en kom dan tot een échte jaren tachtig-favoriet: 'Your Love Still Brings Me To My Knees' van Marcia Hines (1981) is het onderwerp van 'Raddraaien' van vanavond.

Waar en wanneer? Mijn hoofd maakt overuren. Er daagt me iets van een vlooienmarkt in de Sneker Veemarkthal. Jawel, in de jaren negentig en dat is uitgerekend de tijd dat ik niet zoveel op heb met de voorbije jaren tachtig. Marcia Hines is meteen een uitzondering hierop. Ik associeer de single vooral met de zomer van 1997 maar ik kan me voorstellen dat ik het schijfje al in 1993 of 1994 heb gekocht. Marcia Hines staat, terecht of niet, op één van de 'foute' cassette-mixen die ik opneem in de zomer van 1997. Ik vind het overigens onterecht, want het nummer is gewoon véél te leuk om 'fout' te zijn. Wat dat betreft heb ik een zware week achter de rug met de 'Foute 500' van Q Music. Het 'fout' uit de jaren negentig is helemaal uit zijn verband gerukt door Q Music en het heeft meer weg van een gouwe ouwe-programma dan van een échte 'foute' lijst. Andere nummers zijn gewoon bloed irritant en zijn nimmer wenselijk om te horen, laat staan op een 'fout' feest.

Marcia Elaine Hines heet ze en wordt geboren op 20 juli 1953 in Boston, Massachusetts. Haar ouders, Eugene en Esmeralda Hines, zijn van oorsprong Jamaicaans. Als Marcia een half jaar oud is, overlijdt haar vader. Hij heeft tijdens een oorlog een schotwond opgelopen en bezwijkt tijdens een operatie hieraan. Als negenjarige zingt ze nog in het kerkkoor, maar op haar veertiende speelt ze al met lokale bands waarbij ze zelf de naam Shantee Renee gebruikt. Dan krijgt ze een beurs om aan het conservatorium te studeren, maar dat houdt ze snel voor gezien. Wanneer Hines een maand zestien is, bezoekt ze het Woodstock-festival en raakt, vrij onbewust, zwanger rond deze tijd. Ze wordt even later 'ontdekt' door Harry M. Miller en Jim Sharman die vanuit Australië naar Amerika zijn gekomen op zoek naar talent voor de musical 'Hair'. Hines gaat met hen mee naar Australië en speelt achtereenvolgens in 'Hair' en de rol van Maria Magdalena in 'Jesus Christ Superstar'. Tijdens 'Hair' merkt ze dat ze in verwachting is en enkele dagen nadat Deni Hines is geboren, staat ze alweer op de bühne. Als 'Jesus Christ Superstar' in 1974 stopt, gaat Hines eerst op tournee met een bigband en maakt een plaat met hen. In 1974 tekent ze een contract bij Wizard, het platenlabel van de Australische country-muzikant Robie Porter. In juli van dat jaar verschijnt de single 'Fire And Rain', een cover van het lied van James Taylor. Het is een grote hit in Australië en er zullen nog een aantal volgen. In 1977 heeft ze een andere klapper met 'You'. Rita Coolidge zal een paar maanden later het succes dunnetjes over doen. In 1979 verbreekt ze het contract met Wizard en gaat in zee met Midnight dat is gelieerd aan Warner Bros. Pas in 1981 verschijnt er weer nieuw werk van Hines.

Ze begint met 'Your Love Still Brings Me To My Knees'. Ik heb vanavond geleerd dat dit een cover is van Dusty Springfield. Dusty heeft het in 1980 uitgebracht als single en beide versies zijn nagenoeg identiek. Hines is een klein beetje vlotter, maar het scheelt niet alles. In hetzelfde jaar heeft ze ook een grote hit met 'Many Rivers To Cross' van Jimmy Cliff. Toch kent 1981 ook een dieptepunt voor Hines. Ze krijgt te horen dat haar broer Dwight zichzelf van het leven heeft beroofd en dat drukt toch wel een stempel op Marcia's werk vanaf dat moment. Van 1984 tot en met 1993 doet ze het rustig aan. Ze speelt een paar rollen in het theater, maar heeft ook een val in de keuken welke te danken is aan haar suikerziekte. Dit houdt Hines enige tijd uit de schijnwerpers. Dochter Deni begint in de vroege jaren negentig met het uitstippelen van haar muzikale loopbaan en dit brengt Marcia in 1993 terug op het podium.

Ze brengt regelmatig nieuwe albums uit. Opvallend is bijvoorbeeld haar regelrechte kopie van Carole King's klassieke 'Tapestry' en haar meest recente album is 'Amazing' uit 2014. 'Your Love Still Brings Me To My Knees' blijft voor mij echter een liedje dat me altijd en overal goede luim geeft en ik zal haar vooral voor dit blijven herinneren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten